avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributii la stat pentru pensie, sanatate si somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributii la stat pentru pensie, sanatate si somaj

Buna ziua,am si eu o intrebare.Am incheiat un contract cu casa de pensi in 2015 si vreau sa stiu daca prin acest contract sant asigurat si la casa de sanatate sau trebuie sa platesc separat contributia?Va multumesc si va doresc un an 2016 plin de bucurii.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:12, 11 Ianuarie 2016
Multumesc pentru ajutor.
elenagabi:

1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 20
Se pot asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile prezentei legi, urmatoarele persoane:
a) asociat unic, asociati;
b) administratori care au incheiat contracte potrivit legii;
c) persoane fizice autorizate, intreprinzatori persoane fizice, titulari ai intreprinderilor individuale, precum si membrii intreprinderilor familiale;
d) cetateni romani care lucreaza in strainatate, conform legii;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu se regasesc in una dintre situatiile prevazute la lit.a)-d).

Art. 22.
(1) Persoanele prevãzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate.

(2) Venitul lunar pentru care se asigura persoanele prevazute la art. 20 nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 10.
(1) Pentru a se asigura in sistemul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, persoanele prevazute la art. 20 si 221 din lege pot incheia cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, in a carei raza isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori isi exercita dreptul de rezidenta potrivit legii, un contract de asigurare pentru somaj conform modelului prezentat in anexa nr. 3

(2) In vederea incheierii unui contract de asigurare pentru somaj, calitatea de asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate se dovedeste cu contractul de asigurare sau cu orice alt document justificativ privind dobandirea calitatii de asigurat in cadrul acestor sisteme de asigurari sociale, eliberat de institutiile competente potrivit legii, in original si copie
...

Art. 15.
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege:
a) activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii;
b) exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale;
c) exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de catre zilieri;
d) activitati desfasurate de persoane fizice in urma carora se realizeaza venituri din agricultura, silvicultura sau piscicultura conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) activitati in urma carora se realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Parerea mea este ca dvs. va incadrati la art. 20, lit. e) din lege si la art. 15, alin. (1), lit. (b) din Norme.

4. Daca cei de la Agentia de Somaj nu au auzit de asa ceva este problema lor si va puteti adresa AMOFM Bucuresti sau direct la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

5 Actele necesare le gasiti la art. 10 (2) din Norme, redat de mine mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa-mi platesc cartea de munca gianina stanescu gianina stanescu buna seara, cum procedez in cazul in care nu mai lucrez dar vreau sa-mi platesc cartea de munca in continuare? multumesc (vezi toată discuția)
Contributie retroactiva la pensie valycalciu valycalciu contributia la pensie ,somaj se poate plati de o persoana fizica fara ca ea sa fie angajata? - daca DA unde si daca se poate pati retroactiv... Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Cum procedez ca sa imi platesc singura la cartea de munca? adela89 adela89 Nu am mai lucrat niciodata in Romania,pana acum.Am lucrat doar in strainatate.Acum am un contract de colaborare cu o firma si sunt fotograf.Cum pot sa imi ... (vezi toată discuția)