avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA - contributii obligatorii la sistemul public de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA - contributii obligatorii la sistemul public de pensii

Buna seara,

Am urmatoarea dilema...ca PFA trebuie sa platesc contributii la sistemul public de pensii, daca ma aflu sub baremul impus in codul fiscal?

Nefiind foarte clar lamurit cu contributia la sistemul public de pensii, pe care din acest an 2016, teoretic ar trebui sa o platesc si ca PFA (desi o platesc deja ca si angajat, fiind si angajat cu norma intreaga intr-o societate comerciala), am fost la ANAF, unde doamna de la ghiseu cred ca era mai nelamurita decat mine... Mi-a dat un tip de formular 600 necompletat, altul decat cel pe care il aveam eu de pe site-ul oficial ANAF, si un XEROX dupa un formular 600, un fel de ciorna cu tot felul de notite pe el. Mi s-a solicitat sa completez si eu un astfel de formular, si impreuna cu o adeverinta de la locul de munca unde sunt angajat cu norma intreaga, sa le duc la dansa, urmand sa platesc contributiile pentru pensie in cota partiala, cum am ales eu, 10,5%. Incercand sa completez formularul, in sectiunea "date privind incadrarea in categoria persoanelor asigurate OBLIGATORIU in sistemul public de pensii", constat ca, categoria in care m-as incadra eu, lipseste, si anume - venitul net realizat in sistem real in anul anterior nu depaseste 35% dintr-un salariu mediu brut pe economie. In formularul 600 am regasit doar categoria in care venitul net realizat in anul anterior DEPASESTE 35% dintr-un salariu mediu brut pe economie.
M-am uitat pe codul fiscal...iar in articolul 148 - alineatul 8 se mentioneaza urmatoarele: "Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut la alin. (3) nu au obligaţia depunerii declaraţiei prevăzute la alin. (5) şi nu datorează plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale."

Concluzia logica pe care o trag eu este faptul ca nu trebuie sa depun formularul 600, atata timp cat nu ma incadrez in categoriile de persoane asigurate OBLIGATORIU (cu forta sau japca as fi trecut eu in formular), si deci nu va trebui sa platesc nici macar acea cota minima de 10,5%, in cazul in care as fi optat pentru o cota partiala.

Astept va rog cateva pareri de specialitate. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 15:17, 11 Ianuarie 2016
Daca anul trecut nu ati depasit 938 lei, nu trebuie sa depuneti d600 pentru plati anticipate la contributia la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea platii cas pentru pfa ani70 ani70 Buna seara, am o nelamurire in legatura cu plata CAS pentru PFA. Pe langa calitatea de salariat sunt si titular al unei PFA cu o activitate mai restransa de ... (vezi toată discuția)
Depunre declaratie 600 florentina-ecaterina florentina-ecaterina buna ziua, am nevoie de un sfat: am vazut ca s-a schimbat formularul 600, pana acum nu am platit cas-fiinf pfa in sistem real nu am realizat venit lunar peste ... (vezi toată discuția)
Pfa şi contribuţiile sociale 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de ... (vezi toată discuția)