avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia de somaj pt.absolventii de facultate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia de somaj pt.absolventii de facultate

Buna ziua,as dori sa stiu daca fica mea mai are dreptul la somaj,desi a depasit termenul de 60 de zile pt inregistrare.Facultatea si licenta terminate 2015.Multumesc,o zi buna
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:38, 11 Ianuarie 2016
Legea nr.76/2002 prevede:
Art.17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
b) sunt absolvenţi ai şcolilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstã de minimum 16 ani, care nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
......

art.38
(1)Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
......
l) expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
m) absolvirii, pentru cazurile prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b);
....

(2)Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3)Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4)Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.

Prin urmare, daca nu s-a depasit termenul de 12 luni consider ca poate depune actele la AJOFM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa terminarea liceului antalandreea antalandreea buna ziua, dar daca am depasit termenul de 60 de zile nu ma mai pot inregistra pentru somaj? va multumesc mult (vezi toată discuția)
Somaj cosminaa cosminaa daca am terminat studiile (10 cls) acum 2 ani si jumatate si in aceasta perioada nu am muncit, pot depune acum dosar pentru somaj? mi-l vor acorda?? (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)