avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune/ termen- acceptare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune/ termen- acceptare mostenire

Buna seara!

Mama mea decedat in august 2015.M-a avut numai pe mine.Nu am tata, frati, surori, nici rude etc
1.Acum o luna am fost la un domn notar care mi-a spus ca succesiunea se face dupa doi ani de la decesul mamei,dupa noua lege.
2.Mai e nevoie de acea declaratie la notar-
DUPA 6 LUNI DE LA DECESUL MAMEI- in care sa spun ca accept mostenirea.Care este adevarul? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:25, 14 Ianuarie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezbateti succesiunea de pe urma mamei in termen de 1 an de la data decesului.
Daca dezbateti succesiunea dupa 2 ani veti plati si un impozit statului de 1/% din valoarea masei succesorale.
Art. 1103 c.civ.
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
.......................................
Va multumesc.Ultima intrebare.
Dar ce inseamna acele 6 luni-citeam candva pe net ca trebuie sa accepti sau nu succesiunea in termen de 6 luni.Nu mai este valabil acest termen?Va multumesc.
Buna seara
Era termenul acordat de art 700 vechiul cod civil.
Absolut ultimele intrebari.
1.Deci nu mai e valabil, ca sa-mi fie clar, termenul de 6 luni?Parca nu.
2.Doamna notar -de la un notariat-mi-a spus ca pot sa dezbat succesiunea in "interiorul" a 2 ani, nu de 1 an(ar fi mai bine in termen de 2 ani,pana atunci, adun si eu un ban pentru onorariu)
Va rog sa-mi raspundeti pe puncte.Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de opţiune succesorală se exercita în termen de un an de la data deschiderii moştenirii - art. 1103 din Noul cod civil. (în vechiul cod civil termenul era de 6 luni)

Moştenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia - art. 954 din Noul Cod Civil. (data deschiderii = data morţii)

Altfel spus, în termen de un an de la data morţii celui despre a cărui moştenire este vorba, succesibilul trebuie să se gândească dacă VREA sau NU VREA moştenirea (dacă vrea sau nu vrea să fie moşteniror) şi prin urmare să opteze între acceptare şi renunţare.

Succesibilul care acceptă moştenirea devine succesor/moştenitor (Nu se naşte nimeni moştenitor! Devine numai dacă vrea!)

Apoi,

Dezbaterea unei moşteniri (pe care a deschis-o moartea! - ca să evităm confuzia care se face mereu între deschidere si dezbatere) se poate face ORICAND! Şi după un an, şi după 2 ani, si după 10 ani etc.

Dar, potrivit Codului Fiscal (art. 111 alin. 3), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii, atunci nu se datorează impozitul de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Prin urmare, nu e musai să obţineţi certificatul de moştenitor (actul final al dezbaterii) până în august 2017 (data morţii + 2 ani), dar vă costă mai puţin (e fără impozit!). Aceasta este toată filosofia. Altminteri, dacă vreţi să plăţiţi si impozit, puteţi să o dezbateţi si in 2020 sau mai încolo.


Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2016
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa tata decedat iandar iandar As dori sa stiu in cit timp dupa decesul tatalui trebuie facuta succesiunea,iar daca nu se face ce se intimpla cu bunurile ramase.Cineva zicea ca daca nu se ... (vezi toată discuția)
Care este termenul de optiune succesorala? sha sha Buna ziua Vreau sa-mi spuneti si mie,va rog,care este termenul legal de optiune succesorala. Multumesc (vezi toată discuția)
Succesiune , moartea tatalui aselajusto aselajusto Buna ziua , eu locuiesc in apartamentul lasat de parintii mei , este pe numele lor , din pacate tatal meu a decedat as dori sa fac succesiunea , mentionez ca ... (vezi toată discuția)