avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Notificare concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Notificare concediere

Am o intrebare, in cazul concedierii: ce se intampla daca pe 11.01.2016, de exemplu, primesc notificare de concediere cu data de 31.12.2015? Eu ar trebui sa primesc incepand cu data de 11.01, cand sunt informata cu privire la concediere, si nu incepand cu data de 31.12, cand vrea angajatorul sa formuleze notificarea... Nu? :(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:21, 12 Ianuarie 2016
Este corect ceea ce sustineti dvs.

Instiintarea de preaviz produce efecte de la data luarii la cunostinta.
Am inteles :). Ar mai putea fi o situatie din partea angajatorului: daca imi face notificare incepand cu data de 31.12.2015, nu mi-o aduce la cunostinta, dar asteapta sa-si produca efectele si imi aduce in termen de 20 zile lucratoare decizia de concediere... :( fara sa ma fi anuntat in prealabil, cum sa procedez? :(((
1. Intr-adevar, instiintarea de preaviz nu are un suport legal , intrucat legislatia nu prevede excat care este procedara in situatia concedierilor individuale in baza art.65 C.mun.

Practica uzuala a statuat acest lucru. Codul muncii nu prevede in cazul concedierii obligatia angajatorului de a comunica preavizul printr-o notificare separata de decizia de concediere .

2. ÎCCJ - Decizia nr. 8/2014 privind examinarea recursurilor în interesul legii formulate de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 78 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare (Codul muncii, republicat), raportat la prevederile art. 76 lit. b) din acelaşi act normativ, respectiv dacă nerespectarea de către angajator a dreptului angajatului la preaviz, în ipotezele prevăzute de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, constituie un motiv de nulitate a măsurii de concediere şi a deciziei de concediere şi care sunt condiţiile în care intervine nulitatea deciziei de concediere şi a măsurii concedierii pentru omisiunea de a indica în cuprinsul deciziei durata preavizului , in vigoare de la 24.02.2015

"Admite recursurile în interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţa şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 78 din Codul muncii cu referire la art. 75 alin. (1) din acelaşi cod, neacordarea preavizului cu durata minimă prevăzută de art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat, respectiv cu durata cuprinsă în contractele colective sau individuale de muncă, dacă aceasta este mai favorabilă angajatului, atrage nulitatea absolută a măsurii de concediere şi a deciziei de concediere.

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 76 lit. b) din Codul muncii, raportat la dispoziţiile art. 78 din acelaşi cod, lipsa din cuprinsul deciziei de concediere a menţiunii privind durata preavizului acordat salariatului nu este sancţionată cu nulitatea deciziei şi a măsurii concedierii atunci când angajatorul face dovada că i-a acordat salariatului preavizul cu durata minimă prevăzută de art. 75 alin. (1) din Codul muncii sau cu durata prevăzută în contractele colective sau individuale de muncă, în ipoteza în care aceasta este mai favorabilă angajatului.

Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 8 decembrie 2014. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

salariata care revine din cic-punct de lucru desfiintat roxana69 roxana69 In cazul unei salariate care revine din CIC, dar punctul de lucru s-a desfiintat cu 2 ani in urma (concediere colectiva) mai trebuie respectat termenul de ... (vezi toată discuția)
In cazul reducerii activitatii,angajatorul poate concedia un ... Andreiut2222 Andreiut2222 in cazul reducerii activitatii,angajatorul poate concedia un angajat fara preaviz? (vezi toată discuția)
Am fost concediat! in drept... art.65 alin.1 codul muncii. adica ... iuliu.arnautu iuliu.arnautu Am fost concediat! In drept... Art.65 alin.1 Codul muncii. Adica post desfiintat. In fapt... Am fost anuntat verbal sa nu mai vin la munca.Dupa 3 ... (vezi toată discuția)