avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... plangere penala?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

plangere penala?

Buna seara, dupa aproape 1 an de la divort, an in care nu am primit niciodata pensia alimentara, si pe care sustine peste tot sus si tare ca nu o va plati si ca nu voi avea ce-i face, m-am gandit mult si singura cale cred ar fi plangerea penala, pentru ca nu are aproape nimic pe numele lui, decat o masina inscrisa pe Bulgaria din cate am inteles, aici a lucrat cateva luni dupa divort pe la o firma de paza si acum este in Anglia, munceste am inteles, dar nu vad cum as putea afla unde si cum. Ce se va intampla daca deschid aceasta actiune, as avea vreo sansa , sau doar ma voi tari prin tribunal fara nici o sansa ?
Mai ales ca, el avand inca domiciliul la adresa mea, imi vin tot felul de somatii de plata de la diferite banci unde a facut imprumuturi si nu le-a mai achitat, inclusiv o executare silita pentru aprox. 30.000 ron imprumutati cu vreo 2 ani de zile inainte de a ne casatori.
Cel mai recent răspuns: anissia , utilizator 17:02, 12 Ianuarie 2016
Buna seara
Chiar nu aveti nicio indicatie unde s-ar afla?
O plangere penala ar putea sas duca la cautarea cu INTERPOL-ul.
Stiu doar ca lucreaza in Londra, pe un santier sau ceva de genul.Dar daca lucreaza cu forme legale sau nu, asta chiar nu stiu. Ce am mai aflat, este ca si-a luat un gen de permis de conducere acolo provizoriu , cu drept de condus doar cu cineva alaturi cu vechime, ca aici a avut dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului in 2008, cu condamnare cu suspendare si nu s-a mai dus sa isi ia altul.
Formulati o plangere penala pentru abandon de familie. Avand in vedere faptul ca fostul sot are deja o condamnare penala cu suspendarea executarii acesteia, in caz de neplata a pensiei de intretinere a minorilor va obtine inca o condamnare penala si implicit i se va revoca suspendarea executarii pedepsei din prima condamnare si va obtine o condamnare cu executare.
Subzista raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.

Abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 3 luni fiind calculat de la data ultimei plati.



Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, dispune impotriva inculpatului amanarea aplicarii pedepsei,deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.



Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.


(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.






Succes.
va multumesc din suflet pentru raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ada2015 ada2015 fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara minor nicoletaghinea nicoletaghinea Daca am divortat si in urma divortului copilul minor ramane in grija mea, insa tatal intarzie cu plata pensiei alimentare, pot sa fac demersuri pentru oprirea ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)