avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Obligativitatea încadrării unui Inspector de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Obligativitatea încadrării unui Inspector de Protecție Civilă

Bună ziua!

Sunt Cadru Tehnic cu atribuții P.S.I. în cadrul unei societăți cu capital privat cu aproximativ 1600 de angajați. Activitatea este de dezvoltare software, deci practic e o activitate, preponderent, de birou care se desfășoară în acest moment în 6 clădiri. Întrucât nu am reușit să mă lămuresc exact din actele normative, îmi puteți spune dacă este obligatorie încadrarea în cadrul societății a unui Inspector de Protecție Civilă? Dată fiind funcția mea actuală, tot eu aș fi încadrat, prin cumul, și ca inspector de protecție civilă, însă ar trebui să urmez și cursul autorizat în acest sens.

Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:28, 13 Ianuarie 2016
Legea nr.481/ 2004 republicata in 2008, privind protectia civila mentioneaza:
-art.13
(2) La nivelul municipiilor, al oraşelor, al comunelor, al instituţiilor publice şi al operatorilor economici cuprinşi în clasificarea din punct de vedere al protecţiei civile, se încadrează personal de specialitate cu atribuţii în domeniul protecţiei civile.
(3) Personalul de specialitate cu atribuţii în domeniul protecţiei civile se încadrează la:
c) regiile autonome, companiile naţionale şi societăţile comerciale care, prin specificul activităţii lor, pot crea stări potenţial generatoare de situaţii de urgenţă civilă sau sunt expuse unor riscuri majore;
(4) Personalul de specialitate prevăzut la alin. (2) asigură permanent coordonarea planificării şi a realizării activităţilor şi măsurilor de protecţie civilă, participă la pregătirea serviciilor de urgenţă, a salariaţilor şi/ sau a populaţiei şi asigură coordonarea secretariatelor tehnice ale comitetelor pentru situaţii de urgenţă, respectiv a celulelor de urgenţă.
(5) Persoanele prevăzute la alin. (3), cu excepţia celor încadrate la societăţi comerciale şi regii autonome, sunt funcţionari publici şi, pe timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, sunt învestite, în calitate de inspectori de protecţie civilă, cu exerciţiul autorităţii publice. Calitatea de inspector de protecţie civilă se atribuie prin ordin sau prin dispoziţie scrisă a angajatorului.
(6) Personalul de specialitate poate fi încadrat în muncă sau în serviciu, după caz, numai după obţinerea unui certificat de competenţe profesionale în condiţiile stabilite prin metodologia emisă de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
(7) În funcţie de complexitatea şi volumul atribuţiilor de serviciu, personalul de specialitate prevăzut la alin. (2) poate îndeplini, prin cumul, şi atribuţiile cadrului tehnic în domeniul apărării împotriva incendiilor.
Trebuie sa va adresati in scris ISU din judetul dvs./ municipiul Buc., cu nr. de inregistrare/ data pentru a cunoaste clasificarea firmei dvs. dpvd al protectiei civile si in functie de aceasta angajatorul trebuie sa desemneze prin decizie o persoana ca inspector de protectie civila care sa detina competentele profesionale cerute de metodologia IGSU.
La numarul de angajati pe care ii aveti si probabil la sediile multe pe care le detineti si avand in vedere complexitatea activitatii plus alte elemente, dupa parerea mea, va incadrati ca firma clasificata dpvd al protectiei civile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea incadrarii inspector de protectie civila Elena 47 Elena 47 Sunt Cadru Tehnic cu atribuții P.S.I. în cadrul unei societăți cu profil agricol(cultura cerealelor),cu capital privat .cu aproximativ 11 angajați. ... (vezi toată discuția)
Interpretare articol adyta adyta Articolul 13 alin 2 si 7 din Legea Nr. 481 din 8 noiembrie 2004 *** Republicată privind protecţia civilă precizeaza ca: (2) La nivelul ... (vezi toată discuția)
Sef svsu = functionar public? svsu svsu Sunt angajat de trei ani ca sef de serviciu voluntar pentru situatii de urgenta intr-o localitate din Romania. Conduc acest serviciu care are in componenta un ... (vezi toată discuția)