avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensii

Buna seara. Am lucrat in politie, in cursul anului 1994 am trecut in rezerva si m-am incadrat ca procuror, lucrand pana in anul 2015.
In temeiul legii 164/2001 in anul 2008 am obtinut o pensie militara, pentru limita de varsta, pentru perioada cat am lucrat in MAI.
In anul 2015 am solicitat calculul pensiei de serviciu, potrivit legii 303/2004 (statutul magistratilor).
Desi art. 86 din legea 303/2004 recunoaste activitatea de politie judiciara (ca de altfel a avocatilor, juristilor, consilierilor juridici, etc.) ca vechime in magistratura, la calculul vechimii pentru pensia de serviciu mi s-a refuzat eliberarea adeverintei de vechime si pentru perioada de activitate in politie (recunoscuta asa cum am aratat ca vechime in magistratura) pe motiv ca art 82 din acelasi act normativ, privind conditiile de pensionare nu au inclus si procurorii care au lucrat anterior in MAI, decat pe avocati, juristi... .
Dupa eliberarea din functie am avut marea surpriza sa primesc numai pensia de serviciu pentru cei 20 de ani lucrati la parchet, motivandu-se ca pensia militara este pensie din sistemul public de pensii (potrivit legilor 119/2010 si 263/2010) si ca atare art.82 al 7 din legea 303 ma obliga sa aleg, desi sunt doua perioade distincte de cotizare.
La 1.01.2016 a intrat in vigoare legea 223/2015 care a readus la vechea forma pensiile militare, devenind pensii militare de stat, iesind de sub competenta legilor 119 si 263. In acest context am dreptul sa primesc ambele pensii?
Faptul ca nu mi se recunoaste intreaga vechime pentru pensie in magistratura,
ca si avocatilor, juristilor... , reprezinta sau nu o discriminare? Va sunt recunoscator pentru un raspuns cu o inalta competenta.

Alte discuții în legătură

Daca se plateste pensia suplimentara de2%-5% celor care au cotizat la fondull suplimentar d pensii in perioada 1971-2 teocom teocom Beneficiez de pensie de serviciu din 2009 fiind pensionat din magistratura.De la ce virsta pot sa beneficiez si de pensia SUPLIMENTARA.Doresc mai multe ... (vezi toată discuția)
Admitere in magistratura macho33 macho33 Sunt absolvent al facultatii de drept spacialitatea Stiinte Juridice. Lucrez in Ministerul Administratiei si Internelor, Politia de Investigatii Criminale, de ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa ajung procuror ioanabeny ioanabeny BUNA ZIUA SUNT JURIST DE 3 ANI DE ZILE SI AS VREA SA AJUNG PROCUROR DAR FARA SA MAI MERG LA INM (NU ESTE POSIBIL). AM INTELES CA SE POATE DOAR DAK AI 5 ANI ... (vezi toată discuția)