avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... mama are in custodie copilul si pleaca in strainatate ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

mama are in custodie copilul si pleaca in strainatate pe perioada nedeterminata, lasand copilul in grija tatalui

Buna ziua,

Sunt un barbat divortat, din ianuarie 2007.Divortul s-a pronuntat in orasul in care am locuit impreuna cu fosta sotie, la mama ei, nu in orasul de domiciliu scris pe cartile de identitate ale fiecaruia.
In urma sentintei de divort, mama a primit custodia copilului din oficiu, pe sentinta neavand drept de vizita specificat.
In urma discutiilor, am stabilit ca pe perioada vacantei ,initial , cand copilul se afla in acelasi oras unde s-a pronuntat divortul sa pot lua copilul la mine.De 6 luni au venit amandoua in bucuresti, avand posibilitatea sa o vad si in weekend si ori de cate ori copilul vrea sa ma vada.FOsta sotie locuieste cu chirie impreuna cu actualul prieten, iar copilul a fost dat la scoala in zona in care fosta are serviciul.
De curand m-a anuntat ca ea pleaca din tara in august si sa ma gandesc ce fac cu copilul.Ea doreste sa incheie la notar un act in care sa imi dea drepturi totale in perioada in care lipseste.
Intrebarea este in ce masura as putea lua custodia copilului, deoarece mama e interesata mai mult de confortul ei decat de binele copilului.
va multumesc, un tata ingrijorat
eu cred ca tot prin hotarare judecatoreasca obtineti aceste drepturi i cu siguranta veti avea succes. din cate stiu eu sper sa nu ma insel, notarul are in special atributii de constatare al legalitatii unor acte si da valoare juridica insa el personal nu va poate da drepturi depline de parinte.

cu respect
"La ce folosesc legile fara moralitate ?"-Quid leges sine moribus vanae proficiunt ?"/Horatius-"Odae"

Sfatul meu este sa o lasati sa plece si apoi sa formulati actiune pentru incredintarea minorului conform art.42 c.fam..Aceasta actiune se poate dovedi cu probatorii cu acte,interogatoriu,martori si ancheta sociala.Daca minorul are 10 ani va fi audiat de magistrati in Camera de Consiliu cu privire la incredintarea sa.Cel mai bine ar fi sa consultati si apoi sa apelati la un avocat pentru sustinerea in cel mai profesionist mod a procesului
Ea doreste sa incheie la notar un act in care sa imi dea drepturi totale in perioada in care lipseste.

Instanta de judecata poate stabili doar un program de vizita, daca tatal isi exprima optiunea in acest sens .In caz de ramanere in pasivitate , nimic nu-l poate constrange pe tata a se adresa acesteia.

Iar incredintarea copilului e facuta de instanta de judecata in consideratia unor criterii importante : atentia deosebita acordata minorului , indeplinirea corecta a atributiilor parentale , dorinta de a se implica in cresterea si educarea acestuia .Or , in cazul de fata , pare ca nu regasim aceste notiuni , iar minorul nu poate fi lasat la tata oricand ar dori mama.

Orice act cu un asemenea obiect ar fi nul de plin drept .

Daca datele situatiei de fapt se schimba , iar daca mama da dovada de lipsa de diligenta privind educarea minorului , putem discuta chiar de reincredintare.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
r.gabi a scris:

"La ce folosesc legile fara moralitate ?"-Quid leges sine moribus vanae proficiunt ?"/Horatius-"Odae"

Sfatul meu este sa o lasati sa plece si apoi sa formulati actiune pentru incredintarea minorului conform art.42 c.fam..Aceasta actiune se poate dovedi cu probatorii cu acte,interogatoriu,martori si ancheta sociala.Daca minorul are 10 ani va fi audiat de magistrati in Camera de Consiliu cu privire la incredintarea sa.Cel mai bine ar fi sa consultati si apoi sa apelati la un avocat pentru sustinerea in cel mai profesionist mod a procesului

Puteti sa ii cereti mamei si o declaratie notariala in sensul in care ati precizat dvs fiindca nu este nula de drept deoarece persoana este libera sa declare ceea ce doreste notarul facand legalizare de semnatura , nu autentificare de act!In plus acea declaratie va fi o proba foarte buna in instanta in sprijinul afirmatiilor dvs ca mama nu se poate ocupa de copil!:)
Din ce am inteles eu din descrierea dumneavoastra desi nu aveti stabilit un program de vizitare a minorului prin hotarare judecatoreasca sotia dumneavoastra nu v-a obstructionat pana in prezent sa aveti legaturi personale cu copilul. Ba chiar este dispusa sa va lase copilul in custodie pe toata perioada cat dansa este plecata.

Din mesajul dumneavoastra nu reiese exact in ce relatii va aflati in prezent sau daca sunteti sau nu nemultumit de atitudinea ei de pana acum in privinta dorintei dumneavoastra de a pastra legatura cu copilul. Presupun insa ca nu aveti o nemultumire majora privind aceasta situatie deoarece nu v-ati exprimat in mod categoric in acest sens.

In aceste conditii de ce sa deschideti un conflict major cu fosta in conditiile in care obtineti ce doriti pe cale amiabila. Copilul sigur va avea de pierdut din acest conflict si s-ar putea si dumneavoastra. In opinia mea dorinta mamei de a se asigura printr-un act notiarial ca in lipsa ei dumneavoastra veti prelua sarcina de a ingriji copilul este o dovada de incredere si in acelasi timp o demonstratie a faptului ca ii pasa de copilul ei. Consider astfel ca actul notarial cu pricina nu va este favorabil intr-un eventual proces de reincredintare. Asupra hotararii de incredintare justitia poate reveni numai daca exista motive seriase in a concluziona ca aceasta a fost o eroare si nu raspunde nevoilor copilului de ingijire si educatie dincolo de orice dubiu.

In opinia mea si sub rezerva faptului ca nu detin suficiente date cred ca ar trebui sa cooperati cu sotia si sa acceptati oferta acesteia deoarece va este favorabila atat dumneavoastra cat si copilului. Dupa declararea "razboiului" dansa va face toate eforturile sa va tina cat mai departe de copil iar din aceasta stare de fapt veti suferi si dumneavoastra si copilul. Exista o vorba "Violenta naste violenta!".

Intelegerea notariala pe care v-a propus-o este ok avand in vedere ca in cazul intelegerii partilor acestea pot deroga de la dispozitiile hotararii judecatoresti privind incredintarea fara ca prin aceasta dansa sa fie exonerata de raspunderile ce ii revin prin atribuirea incredintarii. Dumneavoastra deasemenea veti dobandi dreprurile si raspunderile ce va revin din aceasta conventie. Practic in urma acestui act veti imparti cu fosta sotie drepturile si obligatiile referitoare la ingrijirea minorului. Nu aveti deci motive sa deschideti un proces privind reincredintarea. In acelasi timp un proces referitor la stabilirea unui program de vizita ar fi inutil in masura in care acest drept vi-l exercitati deja cu acordul fostei sotii.

Daca doriti sa-mi nuantez opinia oferiti-mi va rog mai multe amanunte.

PS Ar fi o idee foarte proasta sa o lasati pe sotie sa plece si in absenta ei sa redeschideti proces de reincredintare. Daca demonstreaza ca ati facut acest lucru intentionat pentru a obtine reincredintarea poate cere anularea acestei hotarari de reincredintare. Faptele in sine sunt o marturie in acest sens deoarece ea va lasase copilul tocmai din preocuparea de a fi bine ingrijit iar dumneavoastra ati actionat prin viclenie cunoscand faptul ca ea fiind plecata din tara nu va putea lua la cunostinta de deschiderea acestui proces.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
rarespopa, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot sa parasesc tara dupa divort fara copil? ContSters222304 ContSters222304 buna tuturor.de curand m-am despartit de sotul meu si urmeaza un divort.fetita noastra o sa ramana la mine asa ne-am inteles amandoi.eu primavara am contract ... (vezi toată discuția)
Drept de vizitare minor natasagliga natasagliga Impreuna cu fostul meu sot avem doi copii minori. Am divortat in urma cu 3 luni. In urma divortului, copiii au fost incredintati spre crestere si educare ... (vezi toată discuția)
Decizia irevocabila la divort remyy007 remyy007 Daca fosta sotia a obtinut custodia copilului prin decizie definitiva si irevocabila eu ce drepturi mai as avea...Ea aplecat cu copilul din tara fara acordul ... (vezi toată discuția)