Impreuna cu fostul meu sot avem doi copii minori. Am divortat in urma cu 3 luni. In urma divortului, copiii au fost incredintati spre crestere si educare tatalui. Eu (mama) am drepturi de vizitare conferite prin hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila dupa cum urmeaza: zilnic, de luni pana vineri intre orele 18 si 20, primul si al treilea weekend din luna, precum si in cea de-a doua si a 4-a zi de joi din fiecare luna. La divort, instanta a consfiintit o tranzactie ce impiedica partile sa formuleze pretentii noi cu privire la drepturile recuoscute sau stinse prin intermediul ei. Una dintre clauze prevede renuntarea fostului sot la un imobil in favoarea mea sub conditia rezolutorie a incredintarii minorilor catre acesta, astfel incat, daca fac cerere in justitie de reincredintare a minorilor mie, pierd imobilul.
De o luna de zile, fostul meu sot pleaca cu copiii in concedii in afara tarii, fara sa ma consulte, dar incalcandu-mi dreptul la vizitare. In plus, de mai mult timp constat ca minorii nu sunt ingrijiti de el ci de bona, fostul meu sot fiind vazut noaptea in oras, neinsotit de copii sau ziua, in afara localitatii, timp in care copiii mei nu au parte de ingrijirea lui.
Cum pot sa remediez aceasta situatie? Ma impiedica tranzactia semnata voluntar de mine sa fac o cerere in justitie de incredintare a copiilor mie pe aceste temeiuri? Care este solutia? Cum imi pot proteja dreptul la vizitare? Cum il pot impiedica sa iasa cu copiii din tara in cadrul programului meu de vizitare? Ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc
Aveti posibilitatea sa faceti o plangere penala pentru nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului (art 307 cod penal):
Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta persoanei căreia i s-a încredinţat minorul prin hotărâre judecătorească, spre creştere şi educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre părinţi să aibă legături personale cu minorul, în condiţiile stabilite de părţi sau de către organul competent. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Trebuie bine studiat cazul dvs.
Trebuie vazute toate actele.
Nu va pot da un verdict decat dupa un studiu concret.
De principiu ati avea sanse, dar doar de principiu pot spune.
Incalcarea dreptului la vizita il puteti regla prin intelegere comuna si prin stabilirea unor date sa recuperati ceea ce s-a pierdut.
E savarsita in concret si infractiunea de nerespectare a hotararilor judecatoresti .In vederea reincredintarii copilului minor va puteti manifesta optiunea oricand , daca realitatea de fapt concreta e acum alta.
Succes.
Si se deschide si celalt proces cu casa daca nu e gandita bine treaba.
Poate pierde si procesul cu reincredintarea minorilor si casa in care locuieste dupa ce se judeca cativa ani.:hm:
De aceea, parerea mea era ca trebuie foarte bine gandit si calculat totul.
Fostul sot profita de nesiguranta dvs. : nu trebuie sa l lasati sa va" fure" dreptul de a va vizita copii . Programul stabilit de instanta trebuie respectat cu strictete de ambele parti.
Celelalte acuze trebuiesc foarte bine justificate si demonstrate, dumneavoastra stiti cel mai bine care este interesul superior al copiilor si ce puteti dvs. sa faceti ptr. asta.
Un sfat: incercati oricat de greu va va fi sa sa abordati o calea care sa nu i bulverseze pe copii (este suficienta suferinta).
Va doresc ca Dumnezeu sa va dea intelepciune!
Alte discuții în legătură
Reincredintare minor
maara
Buna ziua.Va rog din suflet daca puteti sa ma ajutati in urmatoarea situatie.M-am despartit de fostul sot si in urma divortului copilul i-a fost incredintat ... (vezi toată discuția)
Incredintare copii
72NYK
In urma hotararii de divort, copii mi-au fost incredintati mie (tatalui). Fosta mea sotie la acel moment ea a \"demonstarat\" ca nu are o locuinta proprietate ... (vezi toată discuția)