avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ANCHETAT???
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ANCHETAT???

In Anexa nr. 15 din cadrul HG nr 585/2002 privind Standardele nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, se arata modelul de declaratie pe care trebuie sa o completeze anumite persoane a caror actvitate presupune accesul la informatii secrete de stat (obtinerea avizului de securitate). In cadrul acestui chestionar apare urmatoarea intrebare: "Ati fost vreodata retinut, arestat preventiv, ANCHETAT, pus sub urmarire penala, condamnat, gratiat, amnistiat etc.?" (in textul initial nu apare etc, dar nu cred ca este cazul sa mai citez si celelalte situatii).
In situatia de fata ma intereseaza ce inseamna A FI ANCHETAT intr-un dosr penal? O persoana fata de care s-a dispus NUP intr-un dosar de acum 3 sau 4 ani in urma, poate declara ca a fost ANCHETAT? Acesta sustine ca NU A FOST ANCHETAT, ci doar AUDIAT in acel dosar
. Si tot el spune ca ar fi si o diferenta intre a fi ANCHETAT, AUDIAT sau CERCETAT.
Si astfel, in cadrul interviului acesta a fost pus sa completeze chestionarul de securitate conform prevederilor HG 585/2002, si la intrebarea mentionata la inceputul articolului, acesta a raspuns ca nu s-a gasit in niciuna dintre acele situatii, desi declararse la inceput ca a fost implicat intr-un dosar acum 3 ani dar s-a pronuntat NUP fata de el.
Deci putem considera ca declaratia sa nu corespunde realitatii, mai ales ca avem date despre existenta acelui dosar cu NUP?
Nu ar fi trebuit sa declare a A FOST ANCHETAT
?
Care ar fi definitia termenului "anchetat"?
Nu consider ca ar fi trebuit sa declare ca a fost anchetat....mai degraba cercetat si asta nu facea obiectul declaratiei respective!
Este evidenta intentia legiuitorului rezultata din graduitatea in enumerarea respectiva ca termenul anchetat se refera la o persoana impotriva careia s-a dispus inceperea urmaririi penale.
Cercetat, audiat sau cum doriti , fara a produce efecte juridice , nu avea de ce sa declare !
Legea e foarte clara din punctul meu de vedere!
B-)
ANCHETÁ, anchetez, vb. I. Tranz. A supune unei cercetări amănunţite; a face o anchetă. – Din anchetă. Sursa: DEX '98
ANCHETÁ vb. (JUR.) a cerceta, a instrui, (livr.) a instrumenta. (A ~ un caz.) Sursa: Sinonime
anchetá vb., ind. prez. 1 sg. anchetéz, 3 sg. şi pl. ancheteáză Sursa: Dicţionar ortografic
A ANCHET//Á ~éz tranz. (persoane) A supune unei anchete. /Din anchetă Sursa: NODEX
ANCHETÁ vb. I. tr. 1. A cerceta (un fapt, o persoană} printr-o anchetă; a face o anchetă. 2. A întreprinde o cercetare în scop ştiinţific. [< fr. enquêter]. Sursa: DN
ANCHÉTÃ, anchete, s.f. Cercetare ordonată sau efectuată de o autoritate publică, pentru a clarifica împrejurările în care s-a produs un fapt şi pentru a stabili răspunderile. ♦ Cercetare ştiinţifică făcută pe teren. – Din fr. enquête. Sursa: DEX '98
ANCHÉTÃ s. 1. (JUR.) anchetare, cercetare, instruire, (livr.) instrumentare, (înv.) sprafcă, (rusism înv.) comandirovcă. 2. v. sondaj. Sursa: Sinonime
anchétă s. f., pl. anchéte Sursa: Dicţionar ortografic
ANCHÉT//Ã ~e f. 1) Cercetare făcută de un organ de stat pentru a clarifica împrejurările în care a avut loc un fapt ilegal şi a stabili făptaşii. ~ judecătorească. 2) Cercetare ştiinţifică efectuată pe teren (prin chestionare). ~ dialectală. [G.-D. anchetei] /
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Eu mi-am mai spus o data pararea. Toate pe care le-ati spus acolo presupun punerea in miscare a urmaririi penale. Practic omul are calitatea de inculpat. Ma rog, si ulterior cea de condamnat.
Acum, trebuie vazut si ce avea legiuitorul privitor la accesul la informatii.
Spre exemplu, unui om i s-a facut o plangere penala de catre nebuna blocului (ipotetic vorbind) ca i-a furat clopoteii si coroana regala din sufragerie, cand a coborat el noaptea cu franghia de pe acoperis.
Si plangerea asta s-a solutionat cu NUP.
Nu poti sa spui ca el prezinta vreun pericol social si trebuie sa declare ca a primit NUP pentru o plangere la care te umfla rasul.
Pai sunt multe persoane campioane la plangeri penale.
Aveti perfecta dreptate! In fond nu le trebuie decat pix si hartie!B-)
GabrielaA a scris:

Eu mi-am mai spus o data pararea. Toate pe care le-ati spus acolo presupun punerea in miscare a urmaririi penale. Practic omul are calitatea de inculpat. Ma rog, si ulterior cea de condamnat.
Acum, trebuie vazut si ce avea legiuitorul privitor la accesul la informatii.
Spre exemplu, unui om i s-a facut o plangere penala de catre nebuna blocului (ipotetic vorbind) ca i-a furat clopoteii si coroana regala din sufragerie, cand a coborat el noaptea cu franghia de pe acoperis.
Si plangerea asta s-a solutionat cu NUP.
Nu poti sa spui ca el prezinta vreun pericol social si trebuie sa declare ca a primit NUP pentru o plangere la care te umfla rasul.
Pai sunt multe persoane campioane la plangeri penale.

Eu cred ca este o parere "cam" gresita

Nu este neaparat sa fie sa se inceapa UP, pentru ca in cadrul actelor preliminare se strang informatii date etc.
Daca sunt suficiente date pt a sustine (plangere, denunt....) se va incepe UP. odata inceputa solutia poate sa fie SCOTEREA de sub UP sau INCETAREA UP si in niciu caz NUP

NU ARE CALITATEA DE INCULPAT decat persoana fata de care s-a pus in miscare actiunea penala. Daca s-a inceput doar UP are calitatea de INVINUIT

So..... daca actele premergatorare se desfasoara "impotriva" unei persoane, aceasta din urma este "FAPTUITOR" si da, poti sa spui ca a fost cercerat. Nu este mai putin corect ca poate (mai mult ca sigur) a fost SI audiat. Audiat insa poate sa fie si martoriul si partea vatamata etc.

PS la asta cred ca face referire textul de lehe. Daca ai fost "cercetat" adica ai fost faptuitor relativ la comiterea respectivei fape
:D Poate sunt eu cu gandul la vacanta, dar, zau nu pricep ce ai spus.
Doamna consilier a mai pus o intrebare de genul asta si intreba de cercetare penala.
Eu am spus acolo, si citez:
"Daca s-a dat rezolutia NUP inseamna ca faza urmaririi penale lipseste.
Inseamna ca nu s-au facut decat acte premergatoare urmaririi penale, conform lui 224 Cpp. "
Si, zau daca ma dau eu mare desteapta. Inalta curte a spus-o.
Ergo, daca a primit NUP omul ala nu este anchetat in sensul pe care a vrut sa-l dea HG de mai sus.

Alte discuții în legătură

Dreptul de a fi reprezentat de un avocat. noiembriesm noiembriesm Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti in ce conditii o persoana poate solicita sa fie reprezentata de un avocat. Sa zicem ca sunt implicat intr-un ... (vezi toată discuția)
Martor -> invinuit xuser xuser Pe scurt, politia (din greseala sau cu rea vointa) aduce intr-un dosar penal (care are deja UP) un complice pe post de \"martor\". As dori sa stiu care sunt ... (vezi toată discuția)