avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cum se numesc partile intr-o plangere penala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cum se numesc partile intr-o plangere penala?

cum se numesc partile intr-o plangere penala ?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 07:49, 9 Octombrie 2009
Partile in plangerea penala se numesc - parte vatamata - cea care formuleaza plangerea impotriva altei persoana ce are calitatea de invinut.
multumesc!
Partea vatamata face plangere impotriva unui faptuitor (cel care a savarsit o fapta prevazuta de legea penala). Daca se incepe urmarirea penala, faptuitorul se numeste invinuit. Daca se trimite in judecata, invinuitul se numeste inculpat.
Daca se dispune punerea in miscare a actiunii penale , invinuitul dobandeste calitatea de inculpat.;)
E drept , punerea in miscare a actiunii penale se poate dispune si prin rechizitoriu , reprezentand act de inculpare, cat si act de sesizare a instantei de judecata , nu numai prin ordonanta.

Invinuitul nu e parte in procesul penal , insa inculpatul este , aceasta calitate conducand la dobandirea de drepturi si obligatii in acest sens.
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Persoana care a savarsit nemijlocit o fapta prevazuta de legea penala
sub forma tentativei sau a infractiunii consumate si impotriva careia nu a inceput urmarirea penala, se numeste faptuitor. Odata cu inceperea urmaririi penale, persoana capata calitatea de invinuit, iar daca se dispune si trimiterea in judecata, acesta devine inculpat.

Alte discuții în legătură

Va rog explicati-mi ceva din cpp ContSters126538 ContSters126538 art 149 ^1 enunta despre 'arestarea inculpatului in cursul urmaririi penale'. Daca e in cursul urmaririi penale, atunci nu e asa ca vorbim de invinuit, nu de ... (vezi toată discuția)
Procesul penal incepe odata cu punerea in miscare a actiunii penale? eusaisapte eusaisapte Eu consider ca da, datorita art. 32 din CPP care nu face amintire de suspect, adica o persoana din dosarul penal banuita de savarsirea unei infractiuni, care ... (vezi toată discuția)