avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... procesul penal incepe odata cu punerea in miscare a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

procesul penal incepe odata cu punerea in miscare a actiunii penale?

Eu consider ca da, datorita art. 32 din CPP care nu face amintire de suspect, adica o persoana din dosarul penal banuita de savarsirea unei infractiuni, care nu este parte in procesul penal evident, deoarece suspectul isi pierde calitatea prin punerea in miscare a actiunii penale si devine inculpat

ART. 32
Partile
(2) Partile din procesul penal sunt inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente.

Va rog sa ma contraziceti citand legea daca gresesc. Multumesc
Cel mai recent răspuns: eusaisapte , utilizator 15:01, 20 Ianuarie 2016
Articolul mentionat defineste partile. Ceea ce ignorati este ca mai exista si alti participanti in procesul penal cum ar fi suspectul si persoana vatamata.
Procesul penal incepe cu inceperea urmaririi penale.
Dna colega are dreptate,din intrepretarea art.3(1) NCPP , procesul penal incepe cu faza de urmarie penala.
Eu am o opinie diferita si intemeiata legal, inclusiv prin faptul ca nu este definit explicit inceputul si sfarsitul procesului penal:

1. Evident deoarece partile in procesul penal sunt inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente cf. art. 32 din CPP, procesul penal incepe cu punerea in miscare a actiunii penale cel putin, deoarece nu este mentionat suspectul, care este persoana dintr-un dosar penal banuita de savarsirea unei infractiuni, si care-si pierde calitatea prin punerea in miscare a actiunii penale prin care suspectul devine inculpat

2. ordonanta de netrimiterea in judecata nu este acelasi lucru cu ordonanata de neurmarire sau clasare cf. art. 314 (1) a) si cf. art. 16 (1) din CPP reprezentand cazurile care impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale
Ordonanta de netrimiterea in judecata este cea de renuntare la urmarirea penala motivata pe lipsa de interes public in urmarirea penala a inculpatului, cf. art. 314 b) din CPP. Art. 314 precizez, este intitulat "Solutiile de neurmarire si netrimitere in judecata", fiind o disctinctie intre art. 314 (1) a) si art. 314 (1) b), aceea fiind punerea in miscare a actiunii penale

P.S. N-am ignorat ca exista si alte parti in dosarul penal (nu si-n procesul penal), si nu cred ca art. 32 din CPP exclude suspectul in mod inadvertent si precizeaza doar partea civila si partea responsabila civilmente. Fara inculpat, adica fara punerea in miscare a actiunii penale, degeaba se constituie cineva in parte vatamata sau civila
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2016
eusaisapte, utilizator
"Argumentele" dvs. nu au legatura cu fazele procesului penal ci,cu partile din procesul penal.
"Urmarirea penala reprezinta prima faza a procesului penal si se situeaza intre inceputul urmaririi penale si trmiterea inculpatului in judecata prin rechizitoriul procurorului."(Nicolae Volonciu-Tratat de Procedura Penala-Partea Generala vol.I Editura Paideia-pag.23).Daca dvs.credeti ca aveti argumente juridice mai puternice decat prof.univ.dr.Nicloae Volonciu care a predat dreptul procesual penal de cca.40 ani, nu mai am nimic de zis.O zi buna.
Cu politete, am argumente juridice mai puternice decat literatura de specialitate in drept, si anume legea pe care am invocat-o. In vechiul Cod de procedura penala legea este identica, si verificand constat ca nu exista nici o prevedere care stabileste ca procesul penal incepe cu urmarirea penala in rem, ci cu urmarirea penala in personam, motiv pentru care in vechiul Cod de procedura penala textul legii este la fel de precis:

Sectiunea III - Partile in procesul penal

Art. 23 - Inculpatul
Persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala este parte in procesul penal si se numeste inculpat.

Art. 24 - Alte parti in procesul penal
Persoana care a suferit prin fapta penala o vatamare fizica, morala sau materiala, daca participa in procesul penal, se numeste parte vatamata.
Persoana vatamata care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal se numeste parte civila.
Persoana chemata in procesul penal sa raspunda, potrivit legii civile, pentru pagubele provocate prin fapta invinuitului sau inculpatului, se numeste parte responsabila civilmente.

Eu nu am votat cu d-l Volonciu, si nu este unul din parlamentarii care au votat Codul de procedura penala, ci este o persoana cu o opinie falsa in aceasta privinta. In plus, nimeni nu este perfect...

Am constatat in ultimul timp ca literatura de specialitate este asul care "bate" orice expert, si legea este asul care "bate" orice opinie sau literatura de specialitate in drept, de aceea solicit sa fiu contrazis prin lege si nu opinii, deoarece in instanta judecatoreasca opiniile nu au nici o valoare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce calitate am in dosarul penal daca s-a dispus renuntarea la urmarirea penala? eusaisapte eusaisapte Am primit ordonanta de renuntare la urmarirea penala care este intemeiata in drept pe art. 318 (1)(2) raportat la art. 314 b) din CPP Ce calitate am acum in ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea in instanta a unei societati radiate rrocambole rrocambole Conform art.21 CPP ,,Daca una dintre parti este o persoana juridica, .... in caz de desfiintare sau de dizolvare se introduc in cauza ( ca si parte civila) ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva procurorului - cerere vadit netemeinica eusaisapte eusaisapte pot cere sanctionarea procurorului pentru introducerea unei propuneri vadit netemeinice? Ce temei de drept pot invoca? (vezi toată discuția)