avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reprezentarea in instanta a unei societati radiate
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reprezentarea in instanta a unei societati radiate

Conform art.21 CPP ,,Daca una dintre parti este o persoana juridica, .... in caz de desfiintare sau de dizolvare se introduc in cauza ( ca si parte civila) lichidatorii".
O societate comerciala aflata in faliment este parte vatamata si civila intr-un proces penal.
Daca procedura insolventei se inchide inaintea solutionarii procesului penal, cine va reprezenta in continuare societatea( radiata) in procesul penal ( lichidatorul, actionarii?) ?

Cel mai recent răspuns: rrocambole , utilizator 18:59, 7 Iunie 2015
rrocambole a scris:
Conform art.21 CPP ,,Daca una dintre parti este o persoana juridica, .... in caz de desfiintare sau de dizolvare se introduc in cauza ( ca si parte civila) lichidatorii".

Incorect: articolul are alt text
Art. 21 - Introducerea în procesul penal a părţii responsabile civilmente
(1) Introducerea în procesul penal a părţii responsabile civilmente poate avea loc, la cererea părţii îndreptăţite potrivit legii civile, în termenul prevăzut la art. 20 alin. (1).
(2) Atunci când exercită acţiunea civilă, procurorul este obligat să ceară introducerea în procesul penal a părţii responsabile civilmente, în condiţiile alin. (1).
(3) Partea responsabilă civilmente poate interveni în procesul penal până la terminarea cercetării judecătoreşti la prima instanţă de judecată, luând procedura din stadiul în care se află în momentul intervenţiei.
(4) Partea responsabilă civilmente are, în ceea ce priveşte acţiunea civilă, toate drepturile pe care legea le prevede pentru inculpat.

Poate:
Art. 24 - Exercitarea acţiunii civile de către sau faţă de succesori
(1) Acţiunea civilă rămâne în competenţa instanţei penale în caz de deces, reorganizare, desfiinţare sau dizolvare a părţii civile, dacă moştenitorii sau, după caz, succesorii în drepturi ori lichidatorii acesteia îşi exprimă opţiunea de a continua exercitarea acţiunii civile, în termen de cel mult două luni de la data decesului sau a reorganizării, desfiinţării ori dizolvării.
(2) În caz de deces, reorganizare, desfiinţare sau dizolvare a părţii responsabile civilmente, acţiunea civilă rămâne în competenţa instanţei penale dacă partea civilă indică moştenitorii sau, după caz, succesorii în drepturi ori lichidatorii părţii responsabile civilmente, în termen de cel mult două luni de la data la care a luat cunoştinţă de împrejurarea respectivă.
(3) Abrogat.

Noul Cod de Procedură Penală actualizat prin:
Lege nr. 255/2013 - pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale din 19 iulie 2013, Monitorul Oficial 515/2013;

Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2015
legalmgm, utilizator
Prevederile art.21 VCPP sunt preluate de art.24 NCPP.
Intrebarea este urmatoarea: in cazul in care urmarirea penala a inceput inainte de inchiderea procedurii (societatea fiind parte vatamata si civila in procesul penal) iar trimiterea in judecata s-a facut dupa inchiderea procedurii si radierea societatii, cine va reprezenta partea vatamata si civila in procesul penal?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele care pot exercita actiunea civila in procesul penal?? anna_iuly anna_iuly va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi am de facut o lucrare cu aceasta tema si ma intereseza cateva articole legate de acest lucru daca aveti sau poate chiar ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala in dosar penal. danaa1 danaa1 Rudele de gradul 1 sau gradul 2 (afini), au calitate procesuală intr-un dosar penal cu ruda lor decedată? Mai concret, cine are calitate procesuală, care ... (vezi toată discuția)
Partea vatamata este o persoana juridica radiata din registrul comertului rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale X, cu aprobarea actionarului majoritar, a comis mai multe infractiuni prin care societatea comerciala a fost ... (vezi toată discuția)