avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... calitate procesuala in dosar penal.
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

calitate procesuala in dosar penal.

Rudele de gradul 1 sau gradul 2 (afini), au calitate procesuală intr-un dosar penal cu ruda lor decedată?

Mai concret, cine are calitate procesuală, care sunt partile care au drept de calitate procesuala intr-un dosar penal?
Care este articolul de lege care mentioneaza cine/care sunt partile care au drept de calitate procesuală intr-un dosar penal?
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2016
danaa1, utilizator
Buna ziua,

Raspunderea penala este personala, rudele defunctului nu sunt introduse in proces dupa deces. Va referiti cumva la partea civila? La un dosar in curs sau finalizat?
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2016
Dana Fatol, Avocat
Nu are nici o legatura cu raspunderea penala personala.

De fapt, cand soacra si cumnata (grad de rudenie I si II afini, cu nora si cumnata) decedeaza intr-un accident, nora si cumnata are calitate procesuala in acest dosar penal ca parte vatamata a soacrei si a cumnatei sale care au decedat intr-un accident?

Gradele de rudenie sunt in felul urmator:
O mama a avut doi baieti. Ambii baieti s-au casatorit, dar care cu timpul, acesti baieti au decedat. Sotiile celor doi baieti ai mamei sunt rude de gradul 2 (afini) ca cumnate. Totusi, aceste 2 sotii sunt si rude de gradul 1 cu mama soacra.
Una dintre cele doua cumnate a stat mereu impreuna cu mama soacra dupa decesul sotului ei. Cu timpul, atat nora cat si soacra, au avut un accident, apoi au decedat.
Cealalta cumanta, respectiv nora, e inca in viata.

Acum ca am lamurit cum au stat lucrurile cu gradul de rudenie (afini), nora si cumnata, are calitate procesuala ca ruda de gradul 1 si 2 (afini) in dosarul penal?

soacra - nora = rude de grad 1 (afini)
cumnata - cumnata = rude de gradul 2 (afini).
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2016
danaa1, utilizator
ART. 24 c.p.p.
Exercitarea acţiunii civile de către sau faţă de succesori
(1) Acţiunea civilă rămâne în competenţa instanţei penale în caz de deces, reorganizare, desfiinţare sau dizolvare a părţii civile, dacă moştenitorii sau, după caz, succesorii în drepturi ori lichidatorii acesteia îşi exprimă opţiunea de a continua exercitarea acţiunii civile, în termen de cel mult două luni de la data decesului sau a reorganizării, desfiinţării ori dizolvării.
#M2
(2) În caz de deces, reorganizare, desfiinţare sau dizolvare a părţii responsabile civilmente, acţiunea civilă rămâne în competenţa instanţei penale dacă partea civilă indică moştenitorii sau, după caz, succesorii în drepturi ori lichidatorii părţii responsabile civilmente, în termen de cel mult două luni de la data la care a luat cunoştinţă de împrejurarea respectivă.
(3) *** Abrogat
#B
Domnule av. Patrascu, nu e vorba de instanta, e vorba de parchet.

S-a efectuat ancheta la fata accidentului, dosarul e la parchet, dar intrebarea e:
Cine sunt partile care au calitate procesuala, atat timp cat batrana decedata nu mai are sot si nici copii?
Si cine sunt partile care au calitate procesuala, atat timp cat femeia decedata, careia i-a decedat sotul mai demult, neavand copii, dar care mai are o cumnata in viata?

De fapt, intrebarea este: organele de urmarire penala, căror rude ii poate comunica ordonanta fata de cercetarile penale efectuate asupra unei femei batrane decedata, dar care aceasta nu mai are copii si nici sot?
Caror rude ii poate comunica ordonanta fata de cercetarile penale efectuate asupra unei femei, care a fost singura la parinti, nu mai are nici sot, nici parinti si nici socri?
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2016
danaa1, utilizator
Am sesizat ca nu este civil, v-am indicat art. din codul de procedura penala incidente in cazul prezentat de dvs.
Mostenitorii sau, dupa caz succesorii in drepturi, trebuie sa isi exprime optiunea de a continua exercitarea actiunii civile, cine sunt ei, nu am eu de unde sa stiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor in procesul civil-grad de rudenie ContSters115731 ContSters115731 Sunt in proces in calitate de parata,iar reclamanta a solicitat audierea ca martor a cumnatei ei,respectiv sotia fratelui...este admisibila ca martor? (vezi toată discuția)
Este corecta eliminarea martorului pe motiv de afinitate ? stroe maqrcel stroe maqrcel Am un proces de contestare a unui act de intretinere si martorul principal a fost respins pe motiv de rudenie prin afinitate.Gradul ar fi: eu(nepotul ... (vezi toată discuția)
Afini de gradul ii Emil P Emil P Buna ziua! Va rog sa-mi transmiteti daca eu sunt afin sau ruda pana la gradul II inclusiv cu sotia fratelui sotiei mele. De asemenea ma intereseaza ... (vezi toată discuția)