avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... AFINI DE GRADUL II
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

AFINI DE GRADUL II

Buna ziua!

Va rog sa-mi transmiteti daca eu sunt afin sau ruda pana la gradul II inclusiv cu sotia fratelui sotiei mele. De asemenea ma intereseaza daca sotia mea este afin sau ruda pana la gradul II inclusiv cu sotia fratelui ei.

Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:29, 26 Mai 2011
1.In ambele situatii este vorba de affinitate iar nu de rudenie;
2. Pentru afinitatile descrise de dvs., raspunsul este: da, de gradul 2 in ambele cazuri; gradul 2 in sensul codului civile este exact graddul de rudenie dintre frati, ori dintre bunici si nepoti;
3. Pentru ...simplificare :D, sa stiti ca "sotia fratelui" se mai numeste si cumnata =D>.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Emil P a scris:

Va rog sa-mi transmiteti daca eu sunt afin sau ruda ... cu sotia fratelui sotiei mele.

Ruda? Exclus. Rudenia inseamna legatura de sange sau cea creata prin adoptie.

Afin? Nici atat.

Afinitatea este legatura dintre un SOT si rudele celuilalt sot.
(dintre sot si rudele sotiei si ..viceversa dintre sotie si rudele sotului). Exemplu: mireasa (sotie) este AFIN cu mama (ruda) ginerelui. Si viceversa: ginerele este AFIN cu soacra mica (= mama = ruda sotiei)

Nu exista afinitate intre rudele unui sot si rudele celuilalt sot.
Adica nu exista afinitate intre ...cele doua soacre (ruda sotului si ruda sotiei). Ele isi zic in popor ...cuscre. Dar asta-i treaba lor. Dreptul nu cunoaste notiuni precum "cuscru de cumatru vitreg" (cum imi place mie sa spun cand pierd sirul povestii si ma-ncurc in cumetrii) si altele asemenea :)

Nu exista afinitate nici intre un sot si persoana cu care este carasatorita o ruda a celuilalt sot.

Adica nu exista afinitate intre dvs. (sot) si sotia fratelui sotiei dvs.

In speta:
Dvs. sunteti AFIN cu fratele sotiei. (dar nu si cu cu sotia fratelui sotiei). Sunteti afin cu fratele sotiei pentru ca fratele sotiei dvs. este ruda de gradul II cu sotia dvs.(=sora lui).
Si, pentru ca afinitatea imprumuta gradul de la rudenie, atunci dvs. sunteti AFIN de gradul II cu fratele sotiei.

Sotia dvs. nu este ruda cu cumnata ei (sotia fratelui ei), dar este AFIN cu cumnata ei. Daca sotia dvs. nu e ruda cu cumnata ei (ci sunt afini) atunci nici dvs. nu aveti cum sa fiti afin cu sotia fratelui sotiei.
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este corecta eliminarea martorului pe motiv de afinitate ? stroe maqrcel stroe maqrcel Am un proces de contestare a unui act de intretinere si martorul principal a fost respins pe motiv de rudenie prin afinitate.Gradul ar fi: eu(nepotul ... (vezi toată discuția)
Gradul de rudenie ContSters40598 ContSters40598 Ce grad de rudienie are sora bunicii mele? Gradul III de rudenie? Hmmm..am cam uitat cum e cu astea..si ma doare tare la audirea unor martori! Multam!:coffee: (vezi toată discuția)
Conditii casatorie bavo bavo buna ziua! va rog sa imi spuneti daca din punct de vedere al codului civil ma pot casatori cu sora sotiei fratelui meu:din cate am citit art 407 noul cod civil ... (vezi toată discuția)