Emil P a scris:
Va rog sa-mi transmiteti daca eu sunt afin sau ruda ... cu sotia fratelui sotiei mele.
Ruda? Exclus. Rudenia inseamna legatura
de sange sau cea creata prin adoptie.
Afin? Nici atat.
Afinitatea este legatura dintre
un SOT si
rudele celuilalt sot.
(dintre
sot si rudele sotiei si ..viceversa dintre
sotie si rudele sotului). Exemplu: mireasa (sotie) este AFIN cu mama (ruda) ginerelui. Si viceversa: ginerele este AFIN cu soacra mica (= mama = ruda sotiei)
Nu exista afinitate intre rudele unui sot
si rudele celuilalt sot.
Adica nu exista afinitate intre ...cele doua soacre (ruda sotului si ruda sotiei). Ele isi zic in popor ...cuscre. Dar asta-i treaba lor. Dreptul nu cunoaste notiuni precum "cuscru de cumatru vitreg" (cum imi place mie sa spun cand pierd sirul povestii si ma-ncurc in cumetrii) si altele asemenea :)
Nu exista afinitate nici intre un sot si persoana cu care este carasatorita o ruda a celuilalt sot.
Adica
nu exista afinitate intre dvs. (sot) si sotia fratelui sotiei dvs.
In speta:
Dvs. sunteti AFIN cu
fratele sotiei. (dar nu si cu cu sotia fratelui sotiei). Sunteti afin cu fratele sotiei pentru ca fratele sotiei dvs. este
ruda de gradul II
cu sotia dvs.(=sora lui).
Si, pentru ca afinitatea imprumuta gradul de la rudenie, atunci dvs. sunteti AFIN de gradul II cu fratele sotiei.
Sotia dvs. nu este
ruda cu cumnata ei (sotia fratelui ei), dar este AFIN cu cumnata ei. Daca sotia dvs. nu e ruda cu cumnata ei (ci sunt afini) atunci nici dvs. nu aveti cum sa fiti afin cu sotia fratelui sotiei.