Buna ziua. Doresc sa va intreb daca procedura dezbaterii unei succesiuni si procedura iesirii din indiviziune a unor bunuri ale unei persoane decedate pot fi facute in cadrul aceluiasi proces ? Practic speta este in felul urmator. O persoana murit acum 20 de ani, lasand in urma o casa cu terenul aferent. De 20 de ani, doar 2 dintre mostenitorii legali au locuit in casa si au platit impozitele si taxele. Ceilalti mostenitori nu si-au manifestat in niciun fel vreun interes fata de acel teren sau acea casa. Ce ar trebui sa faca acum cei 2 dintre mostenitorii legali (care au platit cu consecventa taxele si impozitele de 20 de ani) ?? Ar trebui sa ceara o DEZBATERE SUCCESORALA sau sa ceara o iesire din indiviziune ? Se poate face iesire din indiviziune fara dezbatere succesorala ? Daca ceilalti mostenitori legali nu si-au manifestat vreun interes atatia ani, nu se poate invoca in ceea ce ii priveste NEACCEPTAREA MOSTENIRII ? Adica nu pot fi considerati STRAINI DE MOSTENIRE ? In concluzie: daca cei 2 mostenitori vor sa intre in posesia casei si a terenului ce trebuie sa faca? Care sunt pasii ? O actiune avand ca obiect ce ? Dezbatere succesorala si in care sa se invoce in subsidiar si faptul ca ceilalti mostenitori sunt STRAINI DE MOSTENIRE prin neacceptare in termenul legal de 6 luni de la deces ??
Da, pot fi promovate amândouă in cadrul aceluiaşi proces.
Este necesară cea dintai - dezbaterea succesorală (cu invocarea a ceea ce ziceţi că ar fi şi cu riscul dovezii contrare din partea celorlalţi)
Nu este obligatorie cea de-a doua - ieşirea din indiviziune (dar s-ar putea să devină necesară în funcţie de amănunte)
Eu le-aş face pe amândouă şi într-o anume aşezare în proces a celor 2 locuitori (ca piron de siguranţă pentru orice surpriză). Dar aceasta nu este o reţetă/o hartă de urmat. Este ceea ce aş face eu, pentru că ...
Ieşire din indiviziune inaintea dezbaterii!? În niciun caz. Este un fel de punere a carului înaintea boilor.
Pentru a împărţi ceva/orice (pentru a ieşi din indiviziune) trebuie să ştim mai întâi CE anume ar fi de împărţit (componenţa masei succesorale) şi între CINE şi CINE ar urma să se împartă ce ar fi de împărţit (care sunt mostenitorii). Răspunsul la aceste intrebări se află în actul final al dezbaterii succesorale (certificatul de moştenitor sau hotărârea judecătorească).
Dezbatere mostenire
vovy
Intrbuintez terenul agricol si casa tatalui meu, de la moartea sa.
Nimeni nu a facut nici un demers pana acum (20 de luni de la deces).
Vreau sa aflu daca ... (vezi toată discuția)