avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Confuzie intre dezbaterea succesiunii si iesire din ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Confuzie intre dezbaterea succesiunii si iesire din indiviziune

Buna ziua. Doresc sa va intreb daca procedura dezbaterii unei succesiuni si procedura iesirii din indiviziune a unor bunuri ale unei persoane decedate pot fi facute in cadrul aceluiasi proces ? Practic speta este in felul urmator. O persoana murit acum 20 de ani, lasand in urma o casa cu terenul aferent. De 20 de ani, doar 2 dintre mostenitorii legali au locuit in casa si au platit impozitele si taxele. Ceilalti mostenitori nu si-au manifestat in niciun fel vreun interes fata de acel teren sau acea casa. Ce ar trebui sa faca acum cei 2 dintre mostenitorii legali (care au platit cu consecventa taxele si impozitele de 20 de ani) ?? Ar trebui sa ceara o DEZBATERE SUCCESORALA sau sa ceara o iesire din indiviziune ? Se poate face iesire din indiviziune fara dezbatere succesorala ? Daca ceilalti mostenitori legali nu si-au manifestat vreun interes atatia ani, nu se poate invoca in ceea ce ii priveste NEACCEPTAREA MOSTENIRII ? Adica nu pot fi considerati STRAINI DE MOSTENIRE ? In concluzie: daca cei 2 mostenitori vor sa intre in posesia casei si a terenului ce trebuie sa faca? Care sunt pasii ? O actiune avand ca obiect ce ? Dezbatere succesorala si in care sa se invoce in subsidiar si faptul ca ceilalti mostenitori sunt STRAINI DE MOSTENIRE prin neacceptare in termenul legal de 6 luni de la deces ??
Cel mai recent răspuns: cezarad , utilizator 10:12, 18 Martie 2016
Da, pot fi promovate amândouă in cadrul aceluiaşi proces.

Este necesară cea dintai - dezbaterea succesorală (cu invocarea a ceea ce ziceţi că ar fi şi cu riscul dovezii contrare din partea celorlalţi)

Nu este obligatorie cea de-a doua - ieşirea din indiviziune (dar s-ar putea să devină necesară în funcţie de amănunte)

Eu le-aş face pe amândouă şi într-o anume aşezare în proces a celor 2 locuitori (ca piron de siguranţă pentru orice surpriză). Dar aceasta nu este o reţetă/o hartă de urmat. Este ceea ce aş face eu, pentru că ...

Ieşire din indiviziune inaintea dezbaterii!? În niciun caz. Este un fel de punere a carului înaintea boilor.

Pentru a împărţi ceva/orice (pentru a ieşi din indiviziune) trebuie să ştim mai întâi CE anume ar fi de împărţit (componenţa masei succesorale) şi între CINE şi CINE ar urma să se împartă ce ar fi de împărţit (care sunt mostenitorii). Răspunsul la aceste intrebări se află în actul final al dezbaterii succesorale (certificatul de moştenitor sau hotărârea judecătorească).
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2016
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspuns! Dezbatere succesorala = Anexa 24 ? Aceasta dezbatere este extra-judiciara si se face la primarie ?
Si nu inteleg care este diferenta intre DEZBATEREA MOSTENIRII si DESCHIDEREA mostenirii...? De-asemeni nu stiu cum obtin certificatul de mostenitor..!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent! succesiune fara acord? PME PME Sotul este decedat, sotia este in viata, iar unul din cei 6 copii nu este de acord cu deschiderea succesiunii. Fara acordul acestuia se poate imparti partea ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire vovy vovy Intrbuintez terenul agricol si casa tatalui meu, de la moartea sa. Nimeni nu a facut nici un demers pana acum (20 de luni de la deces). Vreau sa aflu daca ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral sau uzucapiune ? cezarad cezarad Unei persoane decedate in anul 2005 i s-a emis in anul urmator (in 2006) un titlu de proprietate pe numele ei, prin care i s-a constituit un drept de ... (vezi toată discuția)