avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Am si eu o problema care trebuie sa aiba o rezolvare. Deoarece sefa mea are draci pe mine si vrea sa ma sacaie sa-mi iasa sufletul nu imi aproba efetuarea zilelor de co decat daca ii aduc INLOCUITOR! Oamenii care ar putea face ce fac eu cand sunt plecata in concediu sunt pregatiti de ea sa spuna ca pleaca si ei in aceeasi perioada. Eu inca mai am de efectuat CO de anul trect 8 zile si pe anul asta am 38 de zile luratoare si nu le pot efectua. Ce ma sfatuiti sa fac? Nu de-asta exista sefa sa gaseasca ea inlocuitor? Ce imbecilitate mai e si asta cu inlocuitorul? Daca ii aduc pe cineva din afara ce se intampla?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:40, 16 Ianuarie 2016
Codul Muncii prevede la art. 144 alin.1 ca, dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Neacordarea zilelor de CO salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca .

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va acorde CO. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Incălcarea dreptului la concediu de odihnă anual şi neacordarea acestuia poate atrage şi răspunderea patrimonială a angajatorului în condiţiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, republicat, potrivit căruia angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la concediu de odihna NLY007 NLY007 Buna seara.Am si eu o mare nelamurire daca ma poate lamuri si pe mine cineva,mai pe larg este vorba de concediu de odihna am vreut sa imi iau concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna cirstina72 cirstina72 Sotului meu nu i s-a mai acordat concediul de odihna din anul 2010( 2009 fiind ultimul an in care a beneficiat de acest drept) independent de vointa lui ( nu ... (vezi toată discuția)
Despre concediu de odihna adita100a adita100a daca seful direct nu vrea sa iti acorde concediu de odihna in perioada cand esti planificat la inceput de an ,pe motiv ca nu are oameni ce e de facut (vezi toată discuția)