avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere personala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere personala

Buna seara,

Am inteles din codul fiscal valabil de la 01.01.2016 ca deducerea personala pentru copiii minori se acorda ambilor parinti.
Am o nelamurire : daca parintii sunt divortati si doar unul locuieste cu copilul , dar ambii i-l au sub tutela , beneficiaza ambii parinti de deducere ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:52, 15 Martie 2016
In Codul fiscal avem:

[ link extern ]



ART. 77 - Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

[...]

(4) [...] Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentând deducerea personală se atribuie fiecărui contribuabil în întreţinerea căruia/cărora se află aceştia.

(5) Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului, sunt consideraţi întreţinuţi.



Avand in vedere ca ambii parinti, chiar daca divortati, intretin copilul, amandoi beneficiaza de deducere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016
Iulian MANEA, Contabil
Pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinţi, respectiv tutorelui. (Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal din 06.01.2016)
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
De la locul de munca mi se cere o declaratie pe propria raspundere de la sot ca are/nu are in intretinere copiii.E logic atata timp cat ambii parinti pot beneficia de deducere?
Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declarație pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informații:
a) datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele și prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
b) datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreținere (numele și prenumele, codul numeric personal).
( Normele metodologice de aplicare a Noului Cod Fiscal)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane in intretinere - procedura, acte necesare comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Am un coleg care doreste sa-si parintii in intretinere; vroiam sa stiu daca declaratia pe propria raspundere este suficienta ( ca nu au venituri) ... (vezi toată discuția)
Deducere suplimentara Vioreld Vioreld poate fi in intretinerea tatalui (la deducerea personala suplimentara) un nou nascut, desi mama acestuia este in concediu ingrijire copil (2 ani)? (vezi toată discuția)
Deducere pentru copil pana in 2 ani alexandru andra alexandru andra Se poate ca tatal sa beneficieze de deducere avand in vedere ca mama primeste indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil pana la 2 ani? Cei de la ... (vezi toată discuția)