avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deduceri personale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deduceri personale

Bună seara. Sotul meu ,cetatean italian ,lucrează în românia. Are in întretinerea cele doua fetite ale noastre. In prima luna ,a beneficiat de deducere,apoi i s-a sistat deducerea pe motiv că cetatenii straini nu au dreptul de a beneficia de deducere doar dupa 6 luni ce lucreaza in romania. Am tot cautat in codul muncii,nu am gasit nimic specific,va rog sa imi raspundeti daca este adevarat ,sau legal,. Multumesc anticipat. O seara buna.
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
carmen01011958, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 16:49, 17 Ianuarie 2016
Nu in Codul Muncii este prevazut, ci in Codul Fiscal. Cel in vigoare pana la 31.12.2015 prevedea:

ART. 56 Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

ART. 40 Sfera de cuprindere a impozitului

(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:

a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României;

(2) Persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, începând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic următor anului în care aceştia devin rezidenţi în România.

Art. 7:

23. persoană fizică rezidentă - orice persoană fizică ce îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii:

....
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;

Prin centrul intereselor vitale se înţelege statul cu care relaţiile personale şi economice ale persoanei fizice sunt mai apropiate. Astfel, se va acorda atenţie familiei sale, soţului/soţiei, copilului/copiilor, persoanelor aflate în întreţinerea persoanei fizice şi care sosesc în România împreună cu aceasta, relaţiilor sale economice şi relaţiilor sale sociale. Prin relaţii economice se poate înţelege: angajat al unui angajator român, implicarea într-o activitate de afaceri în România, conturi la bănci în România, carduri de credit/debit la bănci în România. Prin relaţii sociale se poate înţelege: membru într-o organizaţie caritabilă, religioasă, participări la activităţi culturale sau de altă natură.

c) este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat;


Acelasi lucru prevede si Codul Fiscal in vigoare de la 01.01.2016.

Deci conteaza de cand este in Romania sau unde este centrul intereselor vitale ale persoanei. De cand este in Romania si unde este centrul intereselor vitale?
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala cetatean ue boerica boerica Buna ziua, Un salariat (cetatean ue) care a obtinut certificatul de inregistrare de la ORI are drepul la deducere personala de baza ? Multumesc (vezi toată discuția)
Deducere personala de baza juganaru daniela juganaru daniela cetatenii straini rezidenti primesc deducere personala? (vezi toată discuția)
Deducere personala si suplimentara danajuga64 danajuga64 cetatenii straini angajati cu contract de munca pe durata nedeterminta beneficiaza de deducere personala si suplimentara (daca este cazul)? (vezi toată discuția)