avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Anglicizare nume de familie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Anglicizare nume de familie

Nu sunt casatorita oficial, insa chiar daca voi oficializa relatia cu partenerul meu, aleg sa-mi pastrez numele meu de familie de la nastere, insa. . . am nevoie sa fac o mica modificare prin adaugarea cel putin a unei litere, daca nu doua, spre a-l angliciza, pentru ca 90% din timpul vietii mele traiesc afara din Romania. Dar chiar daca nu prefer acum sa-mi schimb cetatenia, doar din cauza faptului ca numele meu, Toma, este varianta romanizata a unui nume destul de popular in Marea Britanie, unde locuiesc, si unde lucrez, si unde practic vietuiesc zi de zi, mi se intampla tot felul de situatii neplacute, drept confuzii la numele meu, pentru ei, 'incomplet', spre exemplu daca imi iau chiar si un bilet de avion mi se scrie numele 'Thomas', desi la imbarcare cand arat pasaportul si biletul sunt oprita si chestionata si se nasc felurite neplaceri, dar acesta este numai un caz in care am parte de asemenea ingreunari doar pentru ca am un nume care nu este nici pur romanesc, dar nici nu este adaptat locului in care [sunt nevoita sa] traiesc, si unde ma voi gasi de fapt pentru tot restul vietii mele, indiferent daca ma voi multumi cu rezidenta sau voi avea posibilitatea sa obtin cetatenie. Asadar, care sunt sansele mele de a-mi transforma legal numele de familie din 'Toma' in 'Thomas', sau macar 'Tomas'?, daca prima varianta cu 'h' este prea anglicizata pentru gustul 'puritan' al oficialilor romani de la evidenta populatiei din orasul in care m-am nascut eu . . .
Apreciez raspunsurile in cunostinta de cauza, valabile si coerente, nu parerile personale sau atacurile de patriotism etc. Multumesc mult.
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
MiriamEmanuelle, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu9 , utilizator 18:34, 17 Ianuarie 2016
Situațiile care permit schimbarea numelui sunt reglementate de OG nr. 41/2003.

Dacă puteți face dovada situației de la art. 4, alin. 2, lit. b, respectiv „persoana în cauză a folosit în mod permanent, în exercitarea profesiei, numele pe care doreşte să îl obţină, făcând dovada cu privire la aceasta, precum şi asupra faptului că este cunoscută în societate sub acest nume”, aveți șanse să vi se permită schimbarea numelui.
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
Radu9, utilizator
Radu9 a scris:

Situațiile care permit schimbarea numelui sunt reglementate de OG nr. 41/2003.

Dacă puteți face dovada situației de la art. 4, alin. 2, lit. b, respectiv „persoana în cauză a folosit în mod permanent, în exercitarea profesiei, numele pe care doreşte să îl obţină, făcând dovada cu privire la aceasta, precum şi asupra faptului că este cunoscută în societate sub acest nume”, aveți șanse să vi se permită schimbarea numelui.



Multumesc frumos. De fapt, abia acum, gratie indicatiei dvs., mai aruncand inca o data ochii peste aliniatele acestei ordonante am reusit sa deslusesc ceva ce mi-a scapat in tot acest timp . . . "dorinţa de a avea numele şi/sau prenumele corespunzător naţionalităţii solicitantului", ceea ce inseamna ca pana la urma tot va trebui sa incerc sa obtin cetatenia britanica, mai greu sau mai usor, dar care sigur imi va permite cel mai simplu mod de a-mi rezolva aceasta problema.

Eu as zice sa incercati si acum sa parcurgeti prima etapa din procedura, mi se pare un motiv intemeiat.
Aveti detalii aici, la Pasul 1:
[ link extern ]
N-aveti de pierdut nimic.

Atasati la cerere acte doveditoare ca locuiti si munciti in UK (ar fi foarte bine daca ati avea si un document in care v-a fost scris gresit numele) si argumentati exact cum ne-ati spus.
MiriamEmanuelle a scris:

mai aruncand inca o data ochii peste aliniatele acestei ordonante am reusit sa deslusesc ceva ce mi-a scapat in tot acest timp . . . "dorinţa de a avea numele şi/sau prenumele corespunzător naţionalităţii solicitantului", ceea ce inseamna ca pana la urma tot va trebui sa incerc sa obtin cetatenia britanica, mai greu sau mai usor, dar care sigur imi va permite cel mai simplu mod de a-mi rezolva aceasta problema.




E posibil ca dvs. să fi invocat un motiv prevăzut de legislația moldovenească, nu de cea a României (nu există acea situație trecută în OG 41/2003). În orice caz, vă puteți argumenta cererea fie pe art. 4, alin. 2, lit. b, fie pe art. 4, alin. 2, lit. m („alte asemenea cazuri temeinic justificate”), urmând indicațiile lui Ares-3.
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
Radu9, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui - singur musetti musetti Buna ziua, am o nelamurire in privinta schimbarea numelui. Deoarece la incheierea casatoriei sotul meu nu a vrut sa preia numele meu, nici cele doua nume ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui de familie dribler dribler Buna seara. am si eu o nelamurire. Am 23 ani si vreau sa imi schimb numele de familie din cauza ca e format din 2 nume (Dumitrescu-Mihai). numele de familie e ... (vezi toată discuția)
desfacere adoptie stefimit stefimit Buna ziua. Va rog sa-mi spuna cine se pricepe ,cum se procedeaza in cazul cand o persoana este adoptata iar acum parintii firesti vor s-o treaca pe numele lor ... (vezi toată discuția)