avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere la ambii parinti
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere la ambii parinti

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti, si cu articolul daca se poate, daca in noul CF se precizeaza ca ambii parinti pot avea deduceri suplimentare pentru copii, nu doar unul dintre acestia.

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2016
cristinaelena23, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 07:55, 5 Martie 2016
ART. 77 - Deducere personală

(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 59 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.

(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.500 lei inclusiv, astfel:

(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 300 lei;

(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 400 lei;

(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 500 lei;

(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 600 lei;

(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 800 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.501 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.

(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 300 lei lunar, cu excepţia veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) şi x) şi/sau a pensiilor de urmaş cuvenite conform legii, precum şi a prestaţiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(4) În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi. Pentru copiii minori ai contribuabililor, suma reprezentând deducerea personală se atribuie fiecărui contribuabil în întreţinerea căruia/cărora se află aceştia.
deci pentru copii minori ambii parinti or sa beneficieze de deducere acum
Incepand cu 1 ianuarie 2016, data intrarii in vigoare a noului Cod Fiscal, ambii parinti vor putea beneficia de deducerea personala pentru copii minori, insa numai la functia de baza.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal din 06.01.2016
SECŢIUNEA a 2-a Deducere personală

pct.13.
(1) În sensul art. 77 din Codul fiscal, deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază, în limita venitului realizat.

Deducerea personală este stabilită în funcţie de venitul brut lunar din salarii realizat la funcţia de bază de către contribuabil şi numărul de persoane aflate în întreţinerea acestuia.

(2) Obligaţia stabilirii persoanelor aflate în întreţinerea contribuabilului în funcţie de care se atribuie deducerea personală este în sarcina plătitorului de venit din salarii, la funcţia de bază.

Persoana aflată în întreţinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul în a cărui întreţinere se află.

Sunt considerate persoane aflate în întreţinere soţul/soţia contribuabilului, copiii acestuia, precum şi alţi membri de familie până la gradul al doilea inclusiv.

(3) În sensul art. 77 alin. (3) din Codul fiscal, în categoria "alt membru de familie aflat în întreţinere" se cuprind rudele contribuabilului şi ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv.

(4) Sunt considerate persoane aflate în întreţinere militarii în termen, studenţii şi elevii militari ai instituţiilor de învăţământ militare şi civile, peste vârsta de 18 ani, dacă veniturile obţinute sunt mai mici sau egale cu 300 lei lunar.

(5) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere persoanele majore condamnate, care execută pedepse privative de libertate.

(6) Copilul minor este considerat întotdeauna întreţinut, cu excepţia celor încadraţi în muncă, indiferent dacă se află în unităţi speciale sanitare sau de protecţie specială şi altele asemenea, precum şi în unităţi de învăţământ, inclusiv în situaţia în care costul de întreţinere este suportat de aceste unităţi. În acest caz eventualele venituri obţinute de copilul minor nu se au în vedere la încadrarea în venitul de 300 lei lunar.

Pentru copilul minor aflat în întreţinerea părinţilor sau a tutorelui, deducerea personală se acordă fiecăruia dintre părinţi, respectiv tutorelui.
......
Daca copilul este student 25 ani (nu are venit), mai primesc deducere ambii parinti ?
In Codul Fiscal este specificat numai pentru copii minori.
Pentru copilul major fara venituri se acorda deducere doar unuia dintre parinti, la intelegere.intre ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil minor in intretinere Diana_B Diana_B Buna ziua, Este adevarat si posibil ca un copil minor sa fie in intretinerea ambilor parinti conform noului Cod Fiscal? Multumesc frumos. (vezi toată discuția)
Art 77 din 227 din 2015 ioanaciulei ioanaciulei Cum interpretati acest articol? Sant derutata.Oare beneficiaza de deducere ambi parinti pt copii. (vezi toată discuția)
Deducere personala suplimentara prest prest Buna ziua. La o societate comerciala sunt angajati cu timp partial si sotul si sotia.Se poate acorda deducerea suplimentara pt.ambii parinti? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)