avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Profanare de mormant, exhumare fara permisiunea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Profanare de mormant, exhumare fara permisiunea proprietarului

Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema si as dori putina consultanta daca se poate. Sunt proprietarul unui loc de veci, unde a fost demult, in 1986 inmormantat tatal meu.
Din nefericire anul trecut mama mi-a murit de cancer si ultima sa dorinta a fost sa fie ingropata cu sotul ei (tatal meu). Odata ce vestea s-a dus in familie, matusa mea (sora tataului meu decedat), cetatean italian, m-a sunat si mi-a spus.. ca nu o sa-i pot realiza ultima dorinta mamei deoarece ea l-a exhumat pe bunicul (tatal ei, de pe locul ei din cimitir, aflat langa locul tatalui meu) si cu ocazia asta.. l-au exhumat si pe tata, si i-au mutat cu bunica mea. Eu am intrat in soc pentru ca a facut aceasta exhumare pe un teren concesionat mie, pe numele meu. Nu-s vreun expert in drept dar nu cred ca ce a facut aceasta este legal, cred ca e profanare. Locurile erau apropiate, ea a exchumat si din parcela ei dar si din a mea. Din nefericire am comunicat mamei mele acest lucru si saraca atat a fost de trista si suparata m-a amarat.. M-a rugat sa ma ocup de matusa-mea dupa moartea ei, caci ea alta dorinta n-a avut decat sa fie ingropata cu el. Lucru facut imposibil de matusa mea. Intrebarea mea este.. ce e de facut? Eu vreau sa indeplinesc dorinta mamei mele pe patul de moarte si sa o trag pe aceasta tipa in instanta, dar vreau sa stiu practic cat de ilegal e ce-a facut ea, cum o pot da in judecata, treubie sa o dau in Romania sau in Italia? Pot cere daune pentru acest lucru? Nu de alta dar nu i-ar strica o lectie. Ea a exhumat groapa sa vanda locurile, dar normal, a putut vinde doar partea ei. Parcelele erau mostenite de la bunici, partajul facut si iesit din cota indiviza. Clar negru pe alb.. si ea a exhumat la mine! Cand am intrebat la administratia cimitirului a spus ca ei au dat ok pentru exhumare dar numai pe parcela ei. Eu le-am multumit de informatie si i-am anuntat ca vor suporta efectele legale.
Ma puteti indruma? De unde sa incep? Sa fac o cerere la procuratura? Sa o iau de la politie? Nu stiu cum...dar vreau sa o pun la punct pe tipa ca nu se mai poate! Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 18:30, 22 Ianuarie 2016
@ Zoya

Nu e caz de mers pana la patriarhie. Preotul care administreaza cimitirul poate rezolva problema foarte usor.....
Domna Zoya, am discutat deja cu administratia cimitirului. Pe cele 3/8 era ingropat bunicul meu (tatal tatalui meu defunct), iar in 5/8 ale mele era ingropat tata. Ca in situatia ideala daca puneai ruleta nu ieseau distantele ca de.. erau doua gropi una langa alta, asta e partea a doua! Nu conta atata vreme cat aveam morti in ele si nu intentionam sa le instrainam. Ea a venit fara stirea mea ani in urma e vorba de 3-4 ani si a vandut partile ei 3/8 (prin a vandut a se intelege a cedat concesiunea). Cei de la cimitir i-a dat drept de exhumare pentru groapa ei 3/8 cum ar veni, pentru bunicul. Oficial asa arata hartiile ca si stie despre cine e vorba. Administratia e acoperita cu hartii ca sa zic asa. Eu doamnei i-am spus: sa stiti ca a facut exhumare si la mine ca mi-a zis ea cu gurita ei, si domna mi-a zis clar: eu i-am dat voie doar acolo sa faca exhumare ca daca era sa-l exhumeze si pe tatal dvs. sigur ca va anuntam. Si cu asta a scapat de mine! Normal ca acum doar matusa-mea e vinovata si respectiv groparii care fara o hartie de la administratia cimitirului nu au voie sa umble acolo, dar cum groparii sunt niste ciori care azi vin maine pleaca nu am ce discuta cu aia. Problema ramane intre mine si matusa mea. Groapa s-a impartit in 3/8 si 5/8 s-a facut partaj ca sa-si poata vinde locul ce nu intelegeti? Ea nu putea ceda concesiunea fara aceast partaj. Ei din momentul partajului gata.. ea a intrat in ilegalitate de doua ori: una a exhumat pe loc concesionat mie.. si la care eu platesc taxe anuale.. iar a doua.. fiind vorba ca eu sunt ruda de gradul I..fiu si ea sora deci de gradul II nu se putea face exhumarea fara mine. Nu este cavou..cavou inseamna total altceva.. Cavou e o constructie zidita cu mai multe locuri atat pe verticala si orizontala.. Dvs. confundati cu termenul de cripta. Cand e o groapa suprapusa si cimentata. In fine.. terminologie. Nu, pe groapa mamei nu mai am unde sa o bag alaturi ca a fost un lot de 3 gropi si ceilalti au vandut. Gropita ei a ramas izolata.. separata de lot. Deci teoretic tre sa scot osemintele tatalui de la bunica si sa umblu tot in groapa mamei unde nu se poate pentru ca e ingropata doar din 7 septembrie anul trecut. Cei de la administratie o sa se protejeze pe ei si sigur au facut totul legal. V-am spus doamna de la cimitirul respectiv in tinerete era prietena cu matusa mea.. practicau prostitutia pe vremea lui Ceausescu. Niste golance dupa revolutie una a ajuns mare si tare administratora la cel mai tare cimitir de la noi din oras ii taie mana bani iar matusa-mea mai desteapta s-a casatorit cu un italian prin anii 70.. este irelavant. Ceea ce vreau sa va spun este ca ei pe hartie.. pe documentele de exhumare.. au luat in calcul doar exhumarea lui tataia ca mi-au si spus.. arunca pisica pe matusa-mea.. Nu e aia atat de idioata sa spuna: da dom'le i-am dat noi ok-ul... normal ca mi-a zis ca ce-a facut ea acolo ei nu mai stiu! Deci.. clara treaba.
sincer, eu cred ca mai degraba aveti chef de cearta decat sa rezolvati problema; partajul nu se face pe cote parti (fractii) si pe loturi (in cazul dvs., locuri); cat despre terminologie, dvs.nu o folositi corect; eu, da; consultati, va rog, DEX : cavou este o constructie funerara, de cele mai multe ori subterana, formata din mai multe cripte. Revenind, daca doriti un sfat pertinent si profesionist GRATUIT, bine. Daca nu, atunci continuati sa perorati fara vreun rezultat anume. Din moment ce dorinta mamei nu poate - spuneti dvs. - sa fie indeplinita decat peste 7 ani (nu as fi atat de sigura; la 7 ani se pot muta osemintele insa cripta poate fi deschisa oricand), atunci nu va ramane decat sa strangeti probe impotriva matusii si sa mergeti in penal, cu plangere; ca sa strangeti probe aveti nevoie sa faceti niste adrese la autoritatile enuntate mai sus pentru a va spune in scris exact ce s-a intamplat (in opinia lor); apoi adaugati actele pe care le detineti dvs. (stare civila, partaj, certif. de mostenire, etc.) si depuneti o plangere la politie/parchet; in ca ca nu stiti cum sa o incadrati, o vor incadra ei, conform spuselor dvs.
ma rog, eu am avut in vedere intreg demersul, inainte de inaintarea unei actiuni saua unei plangeri; dar in principiu, aveti dreptate
catalinm75 a scris:

@ Zoya

Nu e caz de mers pana la patriarhie. Preotul care administreaza cimitirul poate rezolva problema foarte usor.....

Practic e vorba ca odata ce-ai inhumat omul eu stiu clar ca 7 ani nu ai voie sa umblii acolo pentru ca asa e legea..

Inainte sa adresati apostrofari,si sustineri fara temei -informati-va temeinic
Tot asa ati deschis topicul ca sunteti proprietar asupra locului de inhumare si ati deschis discutia de profanare de morminte si pe parcursul discutiei ati confirmat calitatea de concesionar pe 5/8 din loc
Dv stiti
ca 7 ani nu ai voie sa umbli acolo
nu pot cere eu exhumare ca asa vreau eu!

Stiti gresit
Daca v-ati fi informat,ati fi aflat ca in interiorul primului an dupa deces,defunctul poate fi deshumat in conditiile legal prevazute -la cererea rudelor/apartinatorilor

Alte discuții în legătură

Trebuie sa deshumez 2 morti dupa 12 ani si nu stiu cum se procedeaza matildavasilescu matildavasilescu As vrea sa stiu cum procedez pentru deshumarea a 2 rude dupa 12 ani deoarece tdoresc sa vand locul de veci. Sunt amandoi intr-un cavou cu 3 cripte, eu sunt ... (vezi toată discuția)
Loc de veci in concesiune pe viata coralina coralina Am un loc de veci cu certificat de mostenitor de la mama meu,ptr un loc de veci in judetul Galati.Este ingropat tatal meu ,acum 40 ani. Vreau sa-l donez ... (vezi toată discuția)
Exhumare fara incuviintarea membrilor familiei razvanosu razvanosu X are un tata decedat. Y,matusa lui,l-a exhumat si mutat pe tatal lui X fara aprobarea lui X. Avand in vedere ca X este ruda de gradul intai iar Y este ... (vezi toată discuția)