avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Responsabil protectia muncii - responsabilitati ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Responsabil protectia muncii - responsabilitati conducator al locului de munca in domeniul ssm

Buna,
Va rog sa ma ajutati cu o informatie:
De ce calificari are nevoie persoana desemnata responsabil protectia muncii(eu sunt conducator de grup dar in cartea de munca sunt muncitor necalificat si nici fisa postului nu prevede aceasta resposabilitate)Pot refuza preluarea acestei atributiuni nefiind calificata in acest domeniu?In ce baza legala pot refuza?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:32, 21 Ianuarie 2016
Un lucrator poate fi desemant lucrator cu activitati de prevenire si protectie in domeniul securitatii si sanatatii in munca (nu se mai numeste protectia muncii) , de catre angajator daca sunt indeplinite conditiile prevazute de HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.20 (1) Desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
-art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49, sau prevederile art. 511 lit. a)
-art.49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
-art.51^1 Ocupaţiile specifice domeniului securităţii şi sănătăţii în muncă, necesare
efectuării activităţilor de prevenire şi protecţie, sunt următoarele:
a) tehnician în securitate şi sănătate în muncă;
b) expert în securitate şi sănătate în muncă.
Din mesajul dvs. inteleg ca nu aveti pregatirea necesara pentru a indeplini aceasta profesie, nu aveti incheiat CIM cu norma intrega de 8 ore ca lucrator ssm, nu detineti fisa de post corespunzatoare.
In privinta refuzului va trebui sa purtati o discutie cu angajatorul, cu legea in fata.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns insa nu am inteles daca trebuie sa am incheiat un CIM cu norma intreaga de 8 ore ca lucrator SSM ,eu avand CIM ca si muncitor necalificat cu norma intrega,fara curs de specializare si fara sa fie stipulat in fisa postului aceasta responsabilitate.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2016
S_GABYTA_80, utilizator
Art.20 al.(2) este foarte clar, lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie trebuie sa aiba CIM de 8 ore numai pentru aceasta activitate.
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm poate presta si activitati complementare, in limita timpului disponibil - activitati din domeniul psi-su, protectie civila, mediu, etc.
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.8 (6) Lucrătorii desemnaţi trebuie să aibă, în principal, atribuţii privind securitatea şi sănătatea în muncă şi, cel mult, atribuţii complementare.
gigipopa a scris:


Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm poate presta si activitati complementare, in limita timpului disponibil - activitati din domeniul psi-su, protectie civila, mediu, etc.



Nu puteti refuza o sarcina trasata de angajator. Oricum atributiile din fisa postului se vor schimba dupa numirea prin decizie scrisa ca lucrator desemnat. Conditiile de numire ca lucrator desemnat cu desfasurarea activitatilor de prevenire si protectie sunt pregatirea necesara si contract individual de munca cu norma intreaga .
In cazul lucratorului desemnat nu sunt precizate care sunt activitatile complementare care pot fi desfasurate. In general, ca si in aceasta discutie. se face confuzie intre atributiile complementare care pot fi desfasurate de lucratorul desemnat (pt care nu sunt precizate acele atributii complementare) si lucratorul din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie in cazul caruia sunt precizate acele activitati complementare care pot fi desfasurate respectiv prevenirea stingerea incendiilor si protectia mediului

Legea 319/2006 art 8. alin(6) Lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.


NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/006 art. 24 alin (2) Lucratorii din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.

In conditiile in care am vazut ca faceti referire la faptul ca sunteti sef de grup (care nu prea inteleg ce este. sef echipa sectie?) va intreb daca suntei sigura ca angajatorul vrea sa va numeasca ca lucrator desemnat cu desfasurarea activitatilor de prevenire si protectie si nu cumva vrea sa va desemneze in calitate de conducator direct al locului de munca sa efectuati instruirea lucratorilor a caror activitate o coordonati? Va intreb pt ca in cazul acesta toate conditiile anterioare de pregatire nu mai sunt necesare.
Am inteles ca legea ii da dreptul angajatorului sa imi atribuie aceasta sarcina(eu sunt coordonator de echipa=sef de schimb).Ce se poate intampla daca am omis sa ii dau unei persoane sa semneze fisa si am un control sau se intampla un accident,eu sunt direct raspunzatoare in fata legii sau angajatorul? Eu trebuie sa scolarirez operatorii si sa completez fisele?

Alte discuții în legătură

Angajat ssm nicoletaart nicoletaart Buna ziua, Lucrez la o firma care unde avem un angajat specialist SSM, cim cu 16ore/luna. Din cate am inteles acest contract nu este valabil.(stiti ce ce ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm si inspector resurse umane - cumul functii in aceeasi firma anafanaf anafanaf Buna ziua, La acelasi angajator se poate face un cumula functiile de inspector SSM- lucrator desemnat si inspector RU? EX: functia de baza Inspector SSM + ... (vezi toată discuția)
Cine poate completa fisele ssm? kra kra Care este articolul din Lege care precizeaza ca fisele de SSM trebuie completate de catre persoanele cu calificare in domeniu? Stiu ca era un articol care ... (vezi toată discuția)