avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... CCR a stabilit ca dispozitiile din NCPP privind ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

CCR a stabilit ca dispozitiile din NCPP privind renuntarea la urmarirea penala sunt neconstitutionale

Miercuri, 20 ianuarie 2016, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.318 din Codul de procedură penală şi a constatat că acestea sunt neconstituţionale.
Curtea a reţinut că dispoziţiile criticate contravin principiului legalităţii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi prevederilor art.124 alin.(1) coroborate cu art.126 alin.(1), potrivit cărora justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin instanţele judecătoreşti stabilite de lege.
Cel mai recent răspuns: Just-drept , utilizator 13:19, 15 Ianuarie 2018
Daca nu există unul dintre cazurile prevăzute la art. 16 alin. (1) c.p.p. pentru a se dispune clasarea, practic orice cauza penala urmeaza a fi trimisa in judecata, asta e efectul pe care il vad in momentul asta.
Astept comentarii.
Fata de mine s-a emis o ordonanta de renuntarea la urmarirea penala luna trecuta, care oricum e nula de drept fiindca procurorul n-a pus in miscare actiunea penala inainte s-o emita. In cazul meu o sa cer preschimbarea ordonantei de renuntare in ordonanata de clasare cf. art. 314 (1) a), 315 (1) b) si 16 (1) a), adica "fapta nu exista", deoarece obiectul dosarului e Ultrajul judiciar, fara sa fiu acuzat de nici o fapta penala care sa constituie Ultrajul judiciar. Evident art. 318 din CPP era neconstitutional si inainte sa fie constatat astfel de CCR, si in penal aplicabil este si principiul legii penale mai favorabile, contrar principiului neretroactivitatii legii

In opinia mea renuntarea la urmarirea penala pentru lipsa de interes public poate fi inlocuita cu ordonanta de clasare pentru "...nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;" cf. art. 16 (1) b), adica lipseste pericolul social
In opinia mea renuntarea la urmarirea penala pentru lipsa de interes public poate fi inlocuita cu ordonanta de clasare pentru "...nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;" cf. art. 16 (1) b), adica lipseste pericolul social

Nu este asa, sintagma „nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”cuprinde faptele care ar putea constitui infractiuni insa le lipseste unul din elementele constitutive ce tin de latura subiectiva a infractiunii.
In NCP s-a renuntat la pericolul social ca trasatura generala a infractiunii.
Daca un dosar este solutionat prin renuntare la urmarirea penala pe motiv ca nu exista interes public si in acest moment instanta trebuie sa se pronunte asupra plangerii impotriva solutiei (peste 6 zile), este normal sa admita plangerea si sa trimita dosarul la Parchet pentru completarea urmaririi penale, pentru ca acum solutia nu mai are temei legal.
Am dreptate sau?

O seara minunata!
De la data publicării în Monitorul Oficial al României deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

Alte discuții în legătură

Ce se intampla? Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Andrei-Ionuț COCÎRLĂU Art. 318 C. proc. pen. a fost declarat neconstitutional. Ce se intampla cu dosarele solutionate cu \"renuntare la urmarirea penala\"? Eu am depus plangere ... (vezi toată discuția)
Codul penal și codul de procedură penală, modificate în acord cu directivele europene și cu decizii ale curții constituționale pronunțate în perioada 2014-2016 Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Guvernul a modificat și completat, astăzi, prin ordonanță de urgență, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de ... (vezi toată discuția)
Am invocat neconstitutionalitatea art. 318 din cpp intr-un dosar care de abia acum se judeca eusaisapte eusaisapte am invocat neconstitutionalitatea art. 318 din CPP intr-un dosar care de abia acum se judeca Mai are rost sa sustin cererea dupa ce va fi abrogata, sau la ... (vezi toată discuția)