Am depus plangere penala pentru fals si inselaciune impotriva unei persoane la Parchet,este vorba de un contract de leasing semnat in fals.Am actiiune impotriva soc. de leasing pentru anulare contract.Daca solutia procurorului imi este favorabila adica se constata falsul(am cerut expertiza grafoscopica),care sunt etapele urmatoare in derularea procesului civil.Solutia procurorului poate fi atacata?
Solutia procurorului poate fi atacata conform art. 278 din C. pr. p. 1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(2) In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel sau ale procurorului sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.
Penalul tine in loc civilul .Pe cale de consecinta, actiunea introdusa la instanta civila se va suspenda pana la solutionarea cauzei penale.
Actele procurorului pot fi atacate , in termen de 20 de zile de la comunicare , la procurorul ierarhic superior , de catre orice persoana care justifica un interes.
Iar mijloacele de proba obtinute in cadrul unui proces penal pot fi uzate si in cadrul procesului civil.
Anularea contractului de leasing, pe motive de fraudare a legii, poate opera chiar in cadrul procesului penal , intrucat desfiintarea unui inscris e o modalitate de repunere in situatia anterioara (restitutio in integrum ), de reparare a prejudiciului cauzat.
Pe latura civila, puteti solicita in cadrul procesului penal (in plangere) anularea actului urmarea constatarii nelegalitatii acestuia.In mod normal tot aceleasi organe de cercetare si urmarire penala, constatand ca actul nu este valabil incheiat, trebuie sa se pronunte si pe acest aspect.Parchetul va trimite instantei civile dosarul pentru a se pronunta pe acest aspect daca organele de cercetare si urmarire penala nu au facut-o.
Buna ziua.Ori sunteti in necunoaste,ori sunteti in eroare ;daca ve-ti deyine calitate in 2 cauze civila respectiv penala,prima acea civila va fi suspendata pana la solutionarea cauzei penale. Rezolutia,si actele incheiate de catre procurorul de caz,pot fi atacate conform 278 si urmatoarele si in baza Deciziilor ICCJ referitoare la recursul in interesul legii privitor la admisibilitatea,caile de atac impotriva solutiei procurorului .