1. Art.67 Cmun. prevede posibilitatea si nu obligativitatea de a beneficia de salarii compensatorii ... acestea pot fi acordate numai daca sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului , in regulamentul intern al acestuia sau in contractul individual de munca... in caz contrar, angajatorul nu este obligat sa acorde asa ceva.
2. Nu beneficia de somaj daca este studenta , ci numai dupa absolvirea facultatii. Poate beneficia de somaj , ca fost salariat.
3. Despre ce prejudicii este vorba?
4. Nu o afecteaza cu nimic pe viitor o astfel de incetare a c.i.m.
Important ar fi sa primeze aptitudinea si capacitatea profesionala a fostului salariat de a-si indeplini atributiile corespunzatoare la noul loc de munca.
Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.
Va multumesc pentru raspuns.
La prejudicii ma refer la faptul ca la acceptarea colaborarii au fost detalii stabilite care au functionat o perioada de timp iar apoi brusc s-au schimbat pe motivul negarii ca au fost vreodata de acord cu decizia de acceptare a orarului si acum cu motivul de obligativitate de nu a i se mai acorda transport pe motiv ca nu mai sunt locuri/ sau ca nu se poate, anagajata fiind obligata cu transportul in comun, care nu ar fi o problema daca ar putea ajunge la timp ( ar fi decontat) dar nu ajunge la timp iar asta este un alt motiv, cel al intarzierii.
Aici ma refer la faptul cum ar putea angajata sa dovedeasca deciziile stabilite la acceptarea colaborarii. Poate nu m-am exprimat corect.
Deasemenea in cazul demisiei din partea angajatei care este obligata de imprejurari datorita acestor situatii carora nu le mai poate face, ar trebui sa puncteze motivul direct de ce demisioneaza si ce se intampla pe viitor daca nu respecta preavizul legal de 20 zile conform contractului.
Detaliile respective trebuiau sa fie mentionate intr-un act juridic. Exista asa ceva ?
1. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
2. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.).
4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
Din pacate nu, exista doar dovada semnaturii biletelor de invoire pt fiecare plecare la facultate, dovada pontarii regulate cu lipsuri de ore saptamanale care nu a fost contestata sau avertizata.
Adica studenta nu a primit niciun avertisment in scris pt nedisciplinare pe motivul nerespectarii normei de lucru.
Acum se refuza semnarea invoiriilor de catre oricare din persoanele competente sa semneze.
In practica, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractante, fara a exista o reglementare legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu cu plata sau fara plata salariului.
Invoirea reprezinta aprobarea ce se acorda de catre angajator unui salariat de a lipsi de la programul normal de lucru pentru diverse motive.