avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Probleme cu un copil major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Probleme cu un copil major

Buna ziua, va scriu in numele unei vecine care nu stie sa utilizeze un forum.

Incerc sa fiu scurt dar in acelasi timp sa creez peisajul cat mai concludent, doamna respectiva traieste cu fiul in apartament proprietate personala, fiul are un comportament brutal fata de mama (o injura, o scuipa, o jigneste si o ameninta, are inregistrari cu comportamentul acestuia si oricum stie tot blocul ce e de capul lui) conflictele pleaca mereu de la faptul ca el nu contribuie cu nimic la datoriile curente, fiul in ultimii 8 ani a trait pe carca femeii neavand servici, in urma cu cateva luni acesta si-a luat servici, a platit de cateva ori partea lui dupa care a provocat un alt conflict si nu mai vrea sa dea bani in casa. Paradoxal femeia regreta perioada cand fiul n-avea servici deoarece acum nu mai beneficiaza de subventie la caldura si ea trebuie sa dea aproape toata pensia pe facturile curente in timp ce fiul sta belfer in casa femeii cu banii in buzunar. L-a crescut, l-a facut mare si a fost tolerat atatia ani si acum asta e multumirea acestui tanar de 30 de ani. In afara de sfaturi gen: sa-l dea afara din casa sau sa schimbe yala totusi ar dori sa stie ce poate face legal, avand in vedere firea violenta nu stiu cum ar putea rezolva situatia. Dansa vazand cum a evoluat situatia si acum ca si-a luat servici ar fi sperat ca au trecut oarecum peste problemele financiare, isi da seama ca trebuia sa faca mai demult un pas important, sa vanda apartamentul cu 3 camere si sa-si ia o garsoniera sperand ca in aceast caz tanarul si-ar vedea de drum nemaiavand unde sa doaram la dansa, ca doar nu o sa doarma in aceeasi camera, dar vanzarea si cumpararea unei locuinte dureaza si dansa e la pamant cu banii si in cauza de disperare.
Nu stiu daca e un amanunt important dar fiul nu bea si conflictele au ramas doar la nivelul de amenintari, in sensul ca nu a batut-o nicio data.
Cel mai recent răspuns: MARIO-FLORA NECTARIA , Avocat 18:16, 28 Ianuarie 2016
Se pot face multe legal, însă nu ziceți ce ar vrea sa facă. Ziceți ca nu vrea sfaturi de gen- sa îl dea afara. Sa ceara evacuarea e o varianta, sa ceara ca instanta sa îl oblige sa participe la cheltuieli ar fi alta varianta, însă orice cale ar alege, trebuie sa se adreseze instantei.
E unic proprietar?
Da e unic propietar, din ce am inteles l-a tot iertat si nu a recurs la nicio cale legala, dar acum vazand ca tot recidiveaza chiar e hotarata sa ia masuri. Legal sigur vrea sa-l dea afara din moment ce nu vrea sa mai contribuie la cheltuieli, eu ma refeream la genul ala de ,,sa-l dea afara si sa ii schimbe yala'' ca a primit si sfaturi de genul asta de la vecini dar ii e frica sa faca asa ceva, v-am spus e violent. Deci doar prin instanta se poate, asta implica avocat, sta cam prost cu banii, chiar si niste imprumuturi nu ar mai vrea sa i le dea inapoi, o sa-i transmit daca asta e singura cale. Va multumesc.
Are idee cineva cam ce costuri ar fi pentru un astfel de caz? ma refer daca apeleaza la instanta.

Si totusi daca i-ar schimba yala, ce ar putea sa mai faca tanarul, sa sparga usa? Are vreun drept doar pentru faptul ca are domiciliul in acea casa?
Legal nu e sa ii schimbe yala, ci sa ceara evacuarea lui in instanta, il poate notifica prin avocat sau executor sa ii dea un termen de mutare, apoi sa ceara evacuarea daca omul nu se muta si sa ii ceara si cheltuieli de judecata si eventual despagubiri.
Taxa de timbru e de 100 de lei, dar ar trebui sa apeleze la avocat daca nu se descurca cu redactarea cererii si sustinerea ei in instanta. Daca nu isi permite financiar, se depune la aceeasi instanta cerere de ajutor public judiciar .
[ link extern ] /
[ link extern ]


Trebuie sa ia in calcul si faptul ca nu se poate intretine oricum singura, nu se ajunge cu banii sa tina un ap de 3 camere, ori gaseste pe cineva apoi sa ia in gazda sau sa semneze un contract de renta viagera sau de intretinere, ori vinde si se muta.

Ca si cale de mijloc pana la evacuare, poate reusesc sa stea de vb, eventual cu ajutorul cuiva din afara , discutie prin care mama sa ii aduca la cunoastinta ca daca nu impart cheltuielile , il da afara sau apeleaza la instanta pt a-l obliga la plata intretinerii.


Daca e violent, poate cere tot in instanta emiterea unui ordin de retrictie si protectie, iar ca masura de protectie, evacuarea, insa trebuie sa aiba probe ca e violent si ca se teme de el.
Pt asta nu se plateste taxa de timbru.


( editat citat)

Doamna respectiva inca e in putere si cat timp fiul a fost fara servici a mai facut menaj sa castige un ban in plus, a mai lucrat si pe afara, pentru ca a vrut sa tina apartamentul tocmai pentru ca sa ramana copilul in el, dar se pare ca acesta nu apreciaza, acum e un moment cand nu lucreaza si a prins-o fara bani, eu ca un sfat i-am spus sa aiva in vedere ce v-a face cand nu va mai putea sa lucreze avand in vedre ca fiul e posibil sa nu o ajute si clar mi-a spus ca se v-a muta intr-o garsoniera.

A incercat si varianta sa stea de vorba de fata cu vecine din bloc, stupefiant fata de alte persoane se comporta ca un mielusel, iti vine sa nu o crezi pe doamna, daca nu avea inregistrare cu comportamentul as fi zis ca doamna are ceva cu el, plus ca la bloc se aude prin pereti dar fata in fata nu recunoaste nimic. O sa-i spun sa incerce si varianta sa-l ameninte cu instanta desi el nu o sa creada pana nu vede hartia in fata, avand in vedere ca doamna nu a actionat in niciun fel pana acum.

Va multumesc inca o data si sfaturile o sa-i fie de folos cu siguranta.
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Ocupare abuziva a unui spatiu (locuinta) teodorescusandu teodorescusandu Buna ziua.As ruga persoane competente si/sau\\"patite\\"sa ma sfatuiasca intr-o chestiune personala.Dupa decesul sotiei de acum citiva ani,am reusit sa conving ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are nora corinuka corinuka Buna seara, unchiul meu (fratele mamei) a decedat pe 30 decembrie. Locuia in apartament cu sotia sa si tatal lui (bunicul meu). In apartamentul ... (vezi toată discuția)
Legea violentei in familie laau laau Va rog frumos, imi puteti explica daca aceasta lege promulgata astazi de presedintele Romaniei protejeaza si fostele sotii? Adica daca divortul este deja ... (vezi toată discuția)