avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Decesul imprumutatului unui credit bancar ipotecar, ce ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Decesul imprumutatului unui credit bancar ipotecar, ce se intampla cu creditul

Speta este urmatoarea: A decedat o persoana care avea de achitat un credit bancar de nevoi personale garantat cu o ipoteca asupra unui imobil apartinand parintilor. Imprumutatul nu avea asigurare de viata atasata creditului ci doar o asigurare facultativa a imobilului ipotecat. Soldul creditului este de 41.500 Euro. Unicul mostenitor este fiul minor de 15 ani al imprumutatului. Mama copilului nu a fost casatorita niciodata cu imprumutatul si nici nu a crescut copilul, acesta fiind crescut de tata si bunicii paterni. Activul mostenirii este un autoturism de aprox. 4.000 Euro. Fiul mostenitor este indreptatit la o pensie de urmas cu o valoare aproximativ egala cu rata lunara a creditului. Ce ar trebui sa faca minorul care cel mai probabil va intra sub tutela si curatela mamei, sa accepte sau nu mostenirea ? Poate fi executat asupra pensiei de urmas ? In caz de neplata a ratelor, restante....etc banca poate executa ipoteca parintilor imprumutatului, care sunt persoane inaintate in varsta 80-85 de ani, nu au alta proprietate, locuiesc impreuna cu minorul si singurul lor venit este pensia ???
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2016
Nonynel, utilizator
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 08:20, 31 August 2016
imprumutul se va stinge prin vanzarea imobilului ipotecat si al autoturismului. Drepturile copilului nu vor fi afectate, ma refer la pensia lui de urmas.
Acesta este un scenariu de cosmar pentru parintii imprumutatului decedat. In prezent, creditul nu are restante fiind cu plata ratelor la zi. Avand in vedere decesul imprumutatului, banca poate sa declare contratul incheiat si sa ceara anticipat rambursarea integrala a soldului creditului. In cazul in care parintii proprietari ai imobilului ipotecat, doresc sa achite in continuare ratele, pot fi executati silit ?
Nu o interesează pe banca cine plătește ratele, important e sa le plătească cineva.
Funcție de valoarea casei, trebuie sa analizeze dacă rentează sau nu. Poate acum își permit sa plătească ratele, dar după decesul unuia dintre ei? Rămas singur, unul din soți nu va mai putea sa plătească.
Cu acea suma împrumutată, ce s-a făcut, a fost investita în ceva? Poate mai recuperează și de acolo.
Mai au varianta ca ei sa înstrăineze casa însă să își păstreze un drept de habitate cu preluarea creditului. E destul de complicata situația, complicata și de situația decesului debitorului și de faptul ca moștenitorul e minor.
Va multumesc pentru amabilitate si raspuns ! Parintii nu cunosc pe ce a cheltuit fiul lor banii din credit, mai mult ca sigur a irosit banii si nu a investit in nimic. Nu mai au ce recupera, singurul bun ramas in urma decesului este acel autoturism. Valoarea casei lor, depaseste cu putin valoarea creditului, dar in caz de executare silita nu ar mai ramane cu bani suficienti sa mai cumpere o alta proprietate. Intrebarea era daca in caz de achitare a ratelor la zi fara restante, banca poate declara creditul scadent anticipat si sa ceara rambursarea integrala a intregii sume .....? Fiul minor care este si unicul mostenitor, beneficiaza de o pensie de urmas care acopera aproape integral rata, acesta intentioneaza sa-i ajute pe bunici cu o parte de bani sa poata acoperi rata. Mai are 3 ani si implineste 18 ani urmand sa fie major.
banca poate declara creditul scadent anticipat si sa ceara rambursarea integrala a intregii sume .....?


nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare,logic nu ar fi s-o faca, nu ar fi in interesul lor, o pot face oricand din momentul in care nu se mai achita ratele si ar incasa si banii obtinuti din vanzarea casei, insa in contract scrie ca o pot face daca apar schimbari.

Daca nepotul se va duce la mama, ma indoiesc ca i se va permite sa isi ajute bunicii cu bani. Poate ramane copilul la ei si se gospodaresc impreuna.
Bunicii mai au copii sau copilul e singurul lor mostenitor ?
Pe cati ani e facut creditul?
si totusi, cat de risipitor sa fi fost , sa fi imprumutat 40 mii de euro ca sa ii arunce in vant ? Fiul statea cu ei ? Intreb ca poate gasesc ceva documente prin casa ale fiului- acte de proprietate, poate extrase de cont de la vreo depunere.
In ce relatii sunt bunicii cu mama copilului?
Ar trebui sa dezbata succesiunea pt singurul bun, sa il vanda pt a mai da la banca din bani.





Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2016
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Împrumutul ipotecar este obligatoriu să fie preluat de copii, în caz de deces al împrumutatului și coplătitorului? Silviu Gabriel Silviu Gabriel Buna ziua, as dori sa stiu daca la un împrumut ipotecar din anul 2002, in care titularul imobilului sunt părinții mei, in caz de deces imprumutul este ... (vezi toată discuția)
Imprumut cu ipoteca pe apartamentul sotiei - sot platitor - divort - schimbare ipoteca amuri amuri Buna seara! As dori un sfat si o directie juridica pentru urmatoarea problema: O doamna, casatorita, a constatat ca soacra sa a facut un imprumut la ... (vezi toată discuția)
Credit bancar alex0099 alex0099 Buna seara. Am si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp si nu gasesc raspuns. Acum 6 ani bunicul meu a luat un credit in valoare de 9000 de lei ... (vezi toată discuția)