avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reclamatie si luare masuri - pontaj fals
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reclamatie si luare masuri - pontaj fals

Buna ziua !

Am doi prieteni, medici rezidenti care lucreaza impreuna in aceeasi subsectie din cadrul aceleiasi sectii de la acelasi spital. Impreuna cu cei doi mai lucreaza si inca o persoana, o fata, tot rezidenta.
De la o vreme, doctorita care le este superioara celor trei rezidenti (cei doi prieteni plus colega lor) a inceput sa le tot caute nod in papura si sa le faca diverse mizerii, ba ca nu voia sa le semneze pontajul, ba ii lua la intrebari fara legatura cu specialitatea in cauza, gen ii lua peste picior si ii intreba cum arata unghia de la piciorul stang al unui pacient oarecare si multe alte chestii. Fara ca cei doi sa-i faca ceva sau sa faca ceva gresit.
Ultimele gaselnite pe care le-a mai pus in practica:
1) I-a plimbat pe cei doi cu pontajul cand la sefa mare de sectie, cand inapoi la ea, fiecare din cele doua spunand ca nu tine de ea semnarea acelui pontaj, care practic atesta ca ai fost la program si pe baza caruia iti iei salariul.
2) Il obliga pe unul din ei sa-si ia concediu desi acesta deja isi luase si practic nu avea nevoie.
3) A raspandit zvonul in tot spitalul cum ca cei doi rezidenti nu vin la serviciu sau vin o zi da si doua-trei ba, astfel incat toata povestea a ajuns pana si la urechile indrumatorului de rezidentiat cu care acestia urmeaza sa dea examenul de specialitate acum la sfarsit de an si care foarte probabil va fi mai aspur la examen cu cei doi tocmai din cauza acestui zvon.

Plus multe altele, dintre care unele cat mai ilare, gen, nu-i convine ca mergi cu mainile la spate, ca de ce mergi cu mainile la spate ca doar nu esti director, nu-i convine ca stai sus in camera rezidentilor si ca nu stai jos ca sa te vada, daca stai jos ca sa te vada, nu-i convine ca stai jos si ca nu zici nimic, daca vorbesti, nu-i convine ca vorbesti, si tot asa, ca in bancul cu iepurasul si cu ursul.
Cei doi rezidenti s-au mutat intre timp din sectia ei, si asta cu greu, fiindca nu-i primea nimeni din cauza imaginii facute si a zvonurilor raspandite de catre aceasta jigodie careia cei doi nu i-au facut absolut nimic, au venit la serviciu zi de zi, si-au facut treaba, nu i-au zis nimic si nu au suparat-o cu nimic, dar ea tot s-a suparat.

Treaba medicilor rezidenti din acel spital este urmatoarea:
Cand vine un pacient la internare, fie de zi, fie continua (adica la pat, in salon) ei trebuie sa-l consulte, sa-l examineze si sa-i completeze foaia de observatie clinica. Unde completeaza ei in foaia de observatie clinica, se semneaza si isi pun stampila, iar peste stampila respectiva contraparafeaza si medicul superior in grad, adica aceasta jigodie in cazul de fata. Asta ar putea fi o dovada cum ca ai fost la serviciu si ca ti-ai facut treaba ca alta nu prea este. Mai este si condica ce trebuie semnata in fiecare zi la venire si la plecare dar nu se tine cont de ea, nu se semneaza i toate sectiile si nu semneaza toti in ea, si practic acea condica nu conteaza la nimic, e de forma si daca vrei te poti semna nestingherit chiar si pe cate trei luni.

Acum, care este problema pentru care scriu acest mesaj de ajutor din partea celor doi.
Ca au venit la serviciu sau ca nu au venit, ei tot au ramas cu imaginea patata odata ce zvonul a fost raspandit despre ei. Si desi au fost la indrumatorul de rezidentiat si i-au cerut ajutorul, nimeni nu s-a bagat in aceasta problema, spunand ca pe ei nu-i intereseaza si ca nu fac ei politie, preferand in schimb sa creada faptul ca nu au venit la serviciu decat sa vina sa verifice foile de observatie completate de acestia luna de luna.
Asta nu mai pot repara. Toata lumea prefera sa creada varianta nasoala doar fiindca a fost raspandita de o doctorita care este angajata a spitalului respectiv si nu de niste simpli rezidenti.

Scopul acestui mesaj este urmatorul:
Pe anul 2015 cei doi rezidenti si colega lor mai trebuiau sa mai aiba colega si o alta rezidenta dar aceasta din urma nici macar nu a calcat vreodata pe la serviciu. Fiind pila ori a doctoritei, ori a sefei de sectie, totul s-a musamalizat si au pus-o ca "detasata" la un alt spital dintr-un alt judet. Insa cei doi au vazut ei cu ochii lor cum colega care lucra cu ei (cea care nu era "detasata") ii lua pontajul semnat si parafat al acesteia de catre doctorita si il dadea la salarizare tot in spitalul unde lucreaza ei. Cei doi s-au interesat si la salarizare si RUNOS si li s-a spus ca un rezident detasat, daca e detasat, trebuie sa aduca pontajul semnat si parafat de la spitalul sau unitatea sanitara de acolo de unde lucreaza el/ea si se prezinta la munca zi de zi. Or, colega il lua tot de la acelasi spital si il preda tot aceluiasi spital.
Se banuiesta ca acea colega ar fi facut o cerere de detasare si a flututrat-o prin ochii medicilor cu care lucreaza doar ca sa vada lumea ca ea e detasata dar de depus acea cerere la serviciul de salarii/RUNOS a cam "uitat", in schimb doctorita nu a uitat ca luna de luna sa-i dea acel pontaj gata semnat si parafat ca si cum ar fi venit la serviciu desi pe ea nu a vazut-o nimeni niciodata la fata timp de un an de zile.
Acum, acestea fiind zise, cei doi medici rezidenti ar vrea sa-i faca o "bucurie" jigodiei de doctorite fiindca nu li se pare normal ca unii sa vina la serviciu zi de zi si la final sa se arunce cu noroi in ei cum ca nu au venit, iar altii nici sa nu calce pe acolo si in final sa fie laudati.
Ce ar trebui facut ? Care sunt pasii de urmat ?

PS: Toate asistentele si inclusiv colega care a venit la serviciu (nu cea detasata) vor fi de partea doctoritei si nu a celor doi. Si probabil si medicii angajati ai spitalului vor tine tot cu ea fiindca sunt colegii ei, desi ei nu au nici o treaba si nici macar nu au avut cum sa-i vada pe cei doi daca au venit sau nu la serviciu.

Ce e de facut ? Unde ar trebui facuta o reclamatie pentru ca aceasta sa poata fi luata in considerare ?

Se poate face cumva si vreo reclamatie anonima fiindca cei doi inca nu au terminat rezidentiatul si va dati seama ce ar putea pati daca se afla ?

Multumesc mult de tot !
Cel mai recent răspuns: dboariu , utilizator 22:02, 28 Ianuarie 2016
1. Petitiile anonime sau cele in care nu sunt trecut datele de identificare a petitionarului nu se iau in considerare si vor fi clasate, potrivit OG 27/2002.

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) /Inspectia Muncii prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Mai clar, cei doi rezidenti vor sa reclame faptul ca acea colega a lor nu a calcat la munca nici macar o singura zi si i s-a dat pontajul ca fiind prezenta la munca. In acest caz, in sistemul bugetar practic s-a comis o fraudare a banului public, ea primind bani pentru niste servicii pe care nu le-a prestat. Nu ?
1. Tot la ITM trebuie reclamat acest lucru ?
2. Vor avea sorti de izbanda din moment ce doctorita respectiva isi va trage toate asistentele de partea ei si inclusiv pe colega cealalta care a venit la serviciu dar care, de frica, va zice cum vrea ea ?
3. Vor veni cei de la ITM sa verifice foile de observatie de pe anul 2015 ca sa vada ca nu este nici macar una singura completata de colega "detasata" sau pe ce se vor baza in ancheta lor ca sa decida cine are dreptate ?
4. Cine va fi tras la raspundere in caz ca totusi se gaseste vreo neregula ? Spitalul platitor sau doctorita care i-a semnat si parafat pontajul de prezenta, fara ca acea colega macar sa fi calcat pe acolo ?
5. Problema fiind in sistemul bugetar, cel al sanatatii, nu ar trebui sa se faca o reclamatie catre Ministerul Sanatatii si nu catre ITM sau sa se faca la ambele institutii ?
6. Reclamatia trebuie sa fie facuta de catre cei doi sau doar de unul dintre acestia si celalalt sa fie trecut ca martor ? Intreb fiindca unul dintre cei doi spunea ca e mai bine ca unul din ei sa fie martor si celalalt reclamant fiindca cica da mai bine sau e luata altfel in considerare. Ce ziceti ?
7. Spuneti ca anonima nu se poate face o astfel de reclamatie fiindca va fi clasata conform acelei OUG. Dar daca se face nominal, nu se va afla cine anume a facut-o si cei doi sa aiba probleme ulterior fiindca nu au fost "cuminti" ?
8. V-as ruga, daca se poate, sa-mi dati un model de astfel de reclamatie.

Multumesc mult !

PS: Va rog mult, daca nu va suparati, sa-mi raspundeti la fiecare intrebare din cele 8 de mai sus. Multumesc !
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Fraudarea banului public nu mai tine de catre ITM, ci de ANAF sau Politie - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice ori de Curtea de Conturi.

2. Daca se va constata ca s-a incalcat legea, atunci vor avea sorti de izbanda.

3. In urma sesizarii depuse, se va efectua un control.

4. Pentru faptele de natura penala va raspunde cel care le-a sarvarsit.

5. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

De asemenea, poate fi sesizat si Ministerul Sanatatii.

6. Reclamatia poate fi facuta de o singura persoana sau de mai multe.

7. Inspectorii de munca sunt obligati sa pastreze confidentialitatea asupra identitatii persoanei care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie angajatorului, prepusilor sai sau altor persoane faptul ca efectueaza controlul ca urmare a unei sesizari.

8. Model sesizare ITM
[ link extern ]
freeelis a scris:

1. Fraudarea banului public nu mai tine de catre ITM, ci de ANAF sau Politie - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice ori de Curtea de Conturi.

[...]

5. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

De asemenea, poate fi sesizat si Ministerul Sanatatii.

6. Reclamatia poate fi facuta de o singura persoana sau de mai multe.

[...]


Multumesc mult pentru ajutor !

Imi cer scuze pentru deranj dar mai am unele nelamuriri, daca nu va suparati:

1. Unui angajat din sanatate, medic rezident, i se da pontajul si este platit ca si cum ar fi fost prezent la serviciu (ca doar ce-i pasa medicului sef, ca doar nu-l plateste el/ea ci "statul") desi nu a calcat nici macar o singura zi pe acolo, timp de un an de zile.
Dvs. ce ii sfatuiti pe cei doi ? Unde anume sa depuna reclamatia la ITM sau la ANAF sau la Politie - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice ori de Curtea de Conturi sau la Ministerul Sanatatii ? Va intreb fiindca nu stiu unde anume se incadreaza situatia scrisa de mine ingrosat, mai sus.
Multumesc mult !

2. Are vreo valoare daca reclamatia este facuta doar de catre unul singur si celalalt se trece ca martor (ca cica da mai bine daca ai si un martor fiindca si doctorita respectiva isi va pune asistentele ca martori cum ca au vazut-o si a venit la serviciu respectiva colega) sau nu conteaza ?

Multumesc mult !
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2016
XmasterX, utilizator
ANAF sau la Politie - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice .

Alte discuții în legătură

Condica/pontaj/semnatura angajatului wolfususro wolfususro In procesul pe care il am cu angajatorul acesta nu tinea nici o evidenta-sau cel putin eu nu am semnat nici un act legat de nr ore prezent la lucru. ... (vezi toată discuția)
Masura abuziva sau nu? legala sau nu? ce trebuie facut? LaurentiuAAA LaurentiuAAA Buna ziua! La inceputul anului am fost anuntati, mai discret, mai prin intermediari, cum ca ar trebui ca noi medicii rezidenti sa ne inscriem in Colegiul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o problema cu angajatorul in ceea ce priveste salariul. ... adi.h adi.h Buna ziua, Am o problema cu angajatorul in ceea ce priveste salariul. Sunt medic rezident angajata la un spital de stat si lucrez cu pacienti covid. ... (vezi toată discuția)