Este posibil ca un creditor care introduce actiune privind somatia de plata, inainte ca instanta sa se pronunte, introduce si o actiune pe calea dreptului comun(identitate obiect, parti, cauza)? Avand in vedere faptul ca unele instante considera somatia de plata o loterie!
da.
Inseamna ca cel care a intentat actiune pe calea somatiei nu este sigur ca instanta va considera suma certa lichida si exigibila, si pt a nu mai pierde timpul se merge in paralel cu amandoua.Se practica.
Am urmarit discutia dumneavoastra de pana acum si ridic urmatoarea ipoteza , si anume : sa presupunem ca ambele cereri sunt admise , ambele hotarari raman definitive si irevocabile ; creditorul intr-o astfel de situatie detine doua titluri executorii pentru aceeasi suma , impotriva aceluiasi debitor . Pe care dintre titluri il v-a pune in executare ?
De regula, in practica prin procedura somatiei se primeste hotararea mult mai repede decat pe calea dreptului comun iar creditorul hotaraste atunci functie de situatie:daca a castigat somatia renunta la drept comun si isi recupereaza prin ordonanta data prin somatie iar daca a pierdut merge mai departe pe drept comun.
somatia de plata nu are autoritatea de lucru judecat privind fondul.
Madalyna - daca e asa cum spui tu si creditorul renunta la actiunea de pe calea dreptului comun nu crezi ca i se creeaza un prejudiciu ? Nu cumva , creditorul pierde taxa judiciara de timbru si onorariul de avocat ?
Nu se pune doar problema comunicarii hotararii ci , a celeritatii solutionarii cauzelor deduse judecatii , a costurilor , etc.
Oricum , era vorba doar de o ipoteza .
Alte discuții în legătură
Somatia de plata
Este posibil ca un creditor care introduce actiune privind somatia de plata, inainte ca instanta sa se pronunte, introduce si o actiune pe calea dreptului ... (vezi toată discuția)
Somatia de plata
Este posibil ca un creditor care introduce actiune privind somatia de plata, inainte ca instanta sa se pronunte, introduce si o actiune pe calea dreptului ... (vezi toată discuția)