avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Foc cu lemne
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Foc cu lemne

Sunt administratorul unui bloc de locuinţe foarte vechi(nu ştiu sigur din ce an) unde fiecare apartament are sobă de teracotă. Nu de mult am primit o adresă de la nişte locatari (ap.X), care reclamă alt locatar (ap.Z) care face foc cu lemne, spunând, citez:" a desfiinţat sistemul de încălzire cu gaz metan, respectiv sobele de teracotă, şi a instalat un sistem de încălzire cu lemne, iar evacuarea gazelor rezultate prin arderea la coşul de fum existent, proiectat pentru evacuarea gazelor rezultate prin arderea gazului metan, nu prin arderea combustibilului solid, în cazul de faţă lemn. A apelat în nume propriu la serviciile unui coşar autorizat, să cureţe coşul de fum la care este racordat şi în urma procedurii, baza coşului de fum de la apX s-a umplut de zgura şi finingine care a pătruns şi s-a dispersat în încăperile apX."- încheiat citatul.
Întrebarea mea este, ce are de făcut asociaţia, administratorul, preşedintele? La cine trebuie să apelăm, pentru că dl. de la ap.Z nici nu ne bagă în seamă, iar dl. de la ap X spune, că noi trebuie să rezolvăm problema. Ajutaţimă vă rog, cu nişte sfaturi. Mulţumesc
Cel mai recent răspuns: PalfiM , utilizator 19:53, 27 Ianuarie 2016
La nivelul imobilului de locuit in comun exista infiintata asociatie de proprietari?
Daca exista infiintata asociatie de proprietari analizati disp L nr 230/2007
Art. 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Art. 15
Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare sau sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.


Art. 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sau sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Art. 18
In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Mulţumesc. Cunosc legea asociaţiilor, şi da, există asociaţie la acest bloc, doar sunt administratorul blocului. Eu am vrut să aflu ce am de făcut în afara sutelor de adrese trimise dl-ui din ap Z, care după spusele lui nu are obligaţia de a ne lăsa să intrăm în apartamentul lui, nu avem mandat spune el, şi cu asta ne închide uşa în nas. Adresele trimise prin poştă cu confirmare de primire, se returnează expeditorului cu ]nscrisul "refuzat". Deci m-ar interesa, care organe sunt competente pentru a rezolva această situaţie, la cine pot apela în cazul de faţă? Mulţumesc
Cereti sprijinul Inspectoratului pentru situatii de urgenta avand in vedere riscul de incendiu datorat modificarilor constructive a sobei.
Mulţumesc. Deci ISU este rezolvarea problemei.
Tinand cont de descrierea faptelor interventia este necesara la ap. X. Ceeace numiti "baza cosului de fum" are o usita de vizitare pentru golirea funinginii si zugrii.
Aceasta usita trebuie sa fie etansa (si inteleg ca nu mai este) pentru a nu intra funinginea in casa.

Dupa mine solutia este interventia la ap. X pentru evacuarea funinginii pe banii Asociatiei, fiind parte comuna.

Alte discuții în legătură

Cos de fum la bloc lloryshyka lloryshyka Buna seara, locuiesc la etajul 1 (unu)al unui imobil cu 4 (patru) etaje, vecina de la parter are ca sursa de incalzire soba pe lemne cu cosul de fum ridicat ... (vezi toată discuția)
Miros de lemn ars in apartamentul meu. szabika36 szabika36 Buna ziua!.Stau intr-o casa cu un etaj , eu la etajul I si un vecin nou la parter.De curand vecinul a inceput sa faca foc cu lemne in bucatarie si mirosul de ... (vezi toată discuția)
Ce sisteme de incalzire sunt legiferate pentru incalzirea uni ... gm_mg gm_mg Ce sisteme de incalzire sunt legiferate pentru incalzirea uni bloc cu apartamente si spatii comerciale de la parterul acestora, in afara celui centralizat si a ... (vezi toată discuția)