Eu si sotia mea am fost separati o perioada. Intre timp ea a avut alta relatie si a ramas insarcinata. Intre timp locuim din nou impreuna. Dupa nasterea copilului, ne-am inteles sa ramanem casatoriti iar copilul sa fie recunoscut de catre tatal sau biologic.
Care este cea mai simpla modalitate pentru acest lucru, direct la Starea Civila, fara tagada de paternitate si alte complicatii? E posibil doar pe baza de simple declaratii (eu, in calitate de sot declar ca nu e copilul meu, tatal biologic declara ca e copilul lui, mama declara si ea cine e tatal si in certificat se trec numele cum trebuie de la inceput)?
Daca lucrurile sunt clare si noi ne intelegem intre noi, de ce trebuie intentat proces? Testul ADN la IML e obligatoriu in acest caz? Ma gandesc la evitarea de costuri inutile...
Ar fi o solutie mai simpla sa divortam inainte de nastere la notar si apoi, dupa nastere, mama merge cu cine vrea ea sa declare copilul?
Ideea e ca nu ne cramponam de hartii, consideram ca e mai important sa fim onesti cu noi insine si copilul, dupa ce se va naste, si din acest motiv vrem toti trei ca numele sa fie corect trecute in certificat. Chestii gen costuri intretinere nu sunt o problema, toti trei avem venituri ok si ne asumam responsabilitati.
( editat- se refera la câteva mesaje sterse)
Nu, n-ar fi. Copilul conceput in timpul casatoriei il are ca tata pe sotul mamei, foarte greu de crezut ca la Starea civila nu ar observa functionarul ca de la divort pana la nasterea copilului au trecut mai putin de 9 luni. Deci tot dvs. ati fi trecut ca tata in certificat.
(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.
(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.
(3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.
(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.
Test de paternitate
bogdan_07
Buna ziua,
Am o relatie cu o femeie casatorita de circa un an. In acest timp ea a ramas gravida. As dorii sa stiu in ce mod pot cere efectuarea unui test de ... (vezi toată discuția)
Despre paternitate
Calin2130
Buna ziua.Speta este in felul urmator:
Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)