avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stimulent de insertie

Buna ziua,

Va rog lamuriri la urmatoarele intrebari:

- cine poate beneficia de stimulent de insertie (sot/sotie)?
- trebuie acceptul sotului/sotiei in momentul in care se depune dosarul pentru stimulent de insertie?
- este de ajuns o simpla adeverinta din partea sotului/sotiei precum ca nu beneficiaza de stimulent de insertie?
- daca se solicita direct stimulent de insertie se mai poate sta in concediu de crestere copil pana la 2 ani?
-stimulentul de insertie se poate transfera de la un parinte la altul?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:55, 26 Ianuarie 2016
1. - De stimulentul de insertie beneficiaza oricare dintre parinti daca undeplineste conditiile legale.
- Adica in cele 12 luni prmergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii0 s a fi avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole perioade asimilate ( somaj indemnziat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Nu e nevoie de acceptul celuilalt sot pentru a beneficia de stimulentul de insertie.

3. Este suficienta o adeverinta de la locul de munca a celuilalt sot cum ca nu beneficiaza de stimulentul de insertie.

4. - Daca se solicita direct stimulentul de insertie (fara a mai intra in CCC) se considera ca ati solicitat CCC pana la varsta de 1 an.
- In aceasta situatie veti putea oricand se renuntati la stimulentul de insertie si sa intrati in CCC dar numai pana la varsta de 1 an.

5. Legislatia nu precizeaza ca stimulentul de insertie se poate transfera celuilalt parinte daca primul parinte a optat initial pentru acesta.

6. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului TomaAlexandra TomaAlexandra Daca sotul meu isi ia c.c.c pana la 1 an al copilului, dar se intoarce dupa 1-2 luni la munca mai beneficiaza de indemnizatie si dupa aceasta perioada poate ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie toderas88 toderas88 as dori sa stiu daca la cadrele militare in activitate,beneficiaza de acest stimulent de insertie,mentionez ca eu nu am fost in concediu pt crestrea copilului. (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil ramonailea ramonailea Daca eu, ca viitoare mamica, nu lucrez, dar lucreaza sotul meu, pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)