avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Demisie angajat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Demisie angajat

Buna ziua,

Am primit o prema de 500 de lei de la somaj ca m-am anagajat acum 3 luni. Daca imi dau demisia sau sunt concediata in afara de cei 500 de lei trebuie sa dau alti bani inapoi?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:50, 30 Iunie 2016
Ati intrat in somaj din calitatea de absolventa a unei forme de invatamant?
Da
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 73^1
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.

(2) Absolvenţii cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţie de şomaj şi se angajeazã în perioada de acordare a indemnizaţiei, în condiţiile prevãzute la alin. (1), beneficiazã, din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, de o sumã egalã cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, pânã la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacã nu s-ar fi angajat.

(3) Drepturile prevãzute la alin. (2) se acordã absolvenţilor care îşi menţin raporturile de muncã sau de serviciu pentru o perioadã de cel puţin 12 luni de la data angajãrii.

(4) Valoarea indicatorului social de referinta, avuta in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin. (2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data angajarii.
...

(6) Persoanele care beneficiaza de prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii, prevazuta la alin. (1), au dreptul la mentinerea primei acordate si in situatia in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza, in termen de 30 de zile, la un alt angajator, in conditiile in care incadrarea in munca la cel de-al doilea angajator se realizeaza in aceleasi conditii, respectiv cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni.

2. - Daca inceteaza contractul individual de munca (CIM) din motive imputabile dvs. atunci trebuie sa restituiti banii (adica demisie sau incetarea cu acordul partilor).
- Daca sunteti concediata nu este vina dvs. si nu restituiti banii.

3. Dar daca va angajati in alta parte, in termen de 30 de zile, tot cu CIM pe perioada mai mare de 12 luni, atunci nu veti mai restitui banii.
Daca am fost demisa de catre angajator si nu m-am angajat in 30 de zile sa inteleg ca nu trebuie sa restitui prima.
Nu exista notiunea de demitere in Codul Muncii.

Art.55 C.mun.
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.

Cu ce articol v-a incetat c.i.m. sau raportul de serviciu ?

Legea 76/2002
art.76
(1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite potrivit dispoziţiilor art. 73^1,
74, 75 şi 75^1 alin. (1), în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu încetează, într-o perioadă mai mică de 12 luni de la data încadrării în muncă, în temeiul următoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. f) şi h), art. 61 lit. a) şi b) şi art. 81 din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia în care încetarea este la iniţiativa angajatului;
c) art. 97 lit. b) şi e), art. 98 alin. (1) lit. f) şi g) şi art. 101 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
.......

Alte discuții în legătură

Facilitati angajator pentru angajarea cu contract munca loredana-elena90 loredana-elena90 Buna ziua. Am si eu o intrebare. Momentan sunt studenta la master, anul I, zi (absolventa studii de licenta in 2013). In acest moment am contract de munca pe ... (vezi toată discuția)
Avantaje angajare diana45 diana45 Daca sunt in somaj ca absolvent si ma angajez se primeste o suma in plus de la somaj? Angajatorul ce beneficii are? (vezi toată discuția)
Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)