avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dovada calitatii de asigurat fara plata contributiei
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dovada calitatii de asigurat fara plata contributiei

Buna ziua!

As dori sa stiu daca dupa incetarea perioadei de primire a indemnizatiei de somaj, sunt obligata sa depun vreo declaratie la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) prin care sa-mi atest calitatea de asigurat fara plata contributiei, avand in vedere ca voi fi in intretinerea sotului meu, iar eu nu voi realiza venituri proprii? Si in cat timp dupa incetarea indemnizatiei de somaj, trebuie sa duc acea declartie/dovada? Va rog sa-mi spuneti daca este vorba de mai multe documente pe care trebuie sa le depun si care ar fi acelea?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: sybilazur , utilizator 16:25, 27 Ianuarie 2016
Art.224 din Legea nr.95/2006
...
(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fără plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţă de asigurat fără plata contribuţiei, eliberat de casa de asigurări de sănătate, care atestă această calitate în urma prezentării la casa de asigurări a documentelor care dovedesc că se încadrează în prevederile alin. (1) sau alin. (2). Acest document va fi vizat periodic, după caz, în urma prezentării, de către persoana interesată, la casa de asigurări, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fără plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.

"Pentru a lua în întreținere soțul, soția sau părinții care nu obțin venituri proprii, persoana asigurată trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate o serie de documente, care sunt menționate în Normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calității de asigurat, incluse în Ordinul CNAS nr. 581/2014, în vigoare de la 19 septembrie 2014, după cum urmează:
- Actul de identitate al persoanei fără venituri;
- Documente care să ateste relația de rudenie sau căsătoria acesteia cu persoana asigurată;
- Documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că persoana nu realizează venituri impozabile;
- O declarație pe propria răspundere a persoanei fără venituri din care să rezulte că nu realizează venituri proprii;
- O declarație pe propria răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreținere persoana respectivă.

Persoana care ia în întreținere soțul, soția sau părinții fără venituri proprii trebuie să depună următoarele documente la locul de muncă:
- O declarație pe propria răspundere a salariatului;
- Copia actului de identitate al persoanei coasigurate;
- Copia actului care atestă relația de rudenie între salariat și coasigurat;
- Alte documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că persoana coasigurată nu realizează venituri impozabile (acestea se obțin de la Administrația Financiară de care aparține coasiguratul);
- O declarație pe propria răspundere a coasiguratului din care să rezulte că acesta nu obține venituri proprii."
www.avocatnet.ro/content/for...
Acum imi este limpede. Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass fanica56 fanica56 Buna ziua, as dori sa stiu daca sotul este pensionar si eu casnica (mai am pana la pensionare) am dreptul sa mai fiu coasigurat la CASS sau trebuie dupa noul ... (vezi toată discuția)
Coasigurat Muresan Felicia Muresan Felicia Daca sotia este casnica si sotul este incadrat la o societate,sotia poate beneficia de calitatea de coasigurat la sanatate? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Coasigurat chiroboceamihai chiroboceamihai sunt asigurat casaopsnaj din 2004 .dupa decesul tatalui mama a beneficiat 6 luni de pensie de urmas. in momentul de fata nu are nici un venit nu are firma ... (vezi toată discuția)