avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de mostenire sotie supravietuitoare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de mostenire sotie supravietuitoare

Buna ziua! X a cumparat un teren pe numele lui, la decesul lui s-a facut succesiune, unii au renuntat si au ramas mostenitoare 2 fiice. Ambele casatorite in momentul cumpararii terenului. Una a decedat ( s-a facut succesiune pe bunurile acumulate in decursul vietii impreuna cu sotul, dar nu si pt. teren - era in anul 1984). Sotul Y a vandut, impreuna cu fiii tot ce aveau ( fara partea de teren, care nu a fost cuprinsa in succesiune). Dupa cativa ani sotul s-a recasatorit, apoi dupa alti cativa a decedat. A doua sotie traieste, nu stiu daca a facut succesiune dupa el ( isi cumparasera impreuna o garsoniera). Cu putin timp in urma a decedat si cea de-a 2-a fiica a lui X dupa care trebuie facuta succesiunea. As vrea sa stiu daca a 2-a sotie a lui Y are drept de mostenire asupra terenului care a fost cumparat de tatal primei lui sotii, deci n-a fost bun dobandit de cei 2 in timpul casatoriei. E vorba de mostenire de la tatal primei lui sotii. E clar ca baietii din prima casatorie au dreptul dupa mama lor, cu cea de-a doua n-a avut copii.
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 15:05, 31 Iulie 2009
Partea de teren care i-a revenit primei fiice decedate trebuia cuprinsa in masa succesorala la moartea acesteia. Astfel ar fi fost mostenita de catre fii sai si de catre sotul supravietuitor in cotele stabilite de catre notar in certificatul de mostenitor. Cea de a doua sotie vine in concurs cu fii defunctului la bunurile acestuia, respectiv la 1/4 din masa succesorala, respectiv 1/4 din cota parte pe care sotul ar fi trebuit sa o mosteneasca de la prima sotie.
Va multumesc pt. raspuns. Am inteles eu bine, cea de-a 2-a are dreptul la terenul cumparat de tatal primei sotii pe numele lui, nu pe numele fiicei ?
Care fiica ??
Cea de a doua sotie are dreptul, ca sot supravietuitor, atunci cand vine la mostenire cu copii, la o cota parte de 1/4 din toata "averea" defunctului.
Este vb. de X, cel care a cumparat terenul cu mult timp in urma si care a ramas apoi celor 2 fiice. Deci fiica lui X, este prima sotie a lui Y. Eu intreb daca cea de-a 2-a sotie a lui Y are drept de mostenire a terenului cumparat de tatal primei sotii a lui Y. Mi se pare absurd ca sa-l mosteneasca pe un om cu care nu a avut nicio legatura de rudenie, doar pt. ca s-a casatorit cu fostul lui ginere ( dupa ce fiica lui X a decedat). Adica terenul cumparat de socru face parte din averea defunctului? Fostul socru si l-a cumparat initial pe numele lui si apoi le-a revenit fiicelor ca mostenire, deci nu prin vanzare-cumparare. Cred ca nu prea stiu eu sa explic. Ideea e daca a doua sotie a cuiva are drept de mostenire asupra unui teren care a fost cumparat de tatal primei sotii a acestuia?
In cazul in care prima sotie ar fi divortat, sotul nu ar fi dobandit prin partaj nimic din bunurile proprii. In aceste bunuri proprii intra orice mostenire, inclusiv terenul de care vorbim. Prin moartea primei sotii, sotul supravietuitor mosteneste (daca are copii) 1/4 din toata averea defunctei (atat bunuri proprii cat si bunuri comune). Aceasta mostenire de 1/4 se va transmite mai departe. Astfel, cea de a doua sotie va veni la mostenire cu copii defunctului, mostenind la randul ei 1/4 din averea defunctului. La un calcul simplu, din terenul respectiv va mosteni 1/4x1/4x1/2 (1/2 banuiesc ca este cota ce ii revenea primei sotii) = 1/32 !!!!
Copii pot cumpara de la cea de a doua sotie cota ei parte, sau ea poate renunta la mostenirea dupa sot in favoarea copiilor.

Alte discuții în legătură

Mostenire ContSters252781 ContSters252781 buna seara am doua intrebari? 1 tatal socru vrea sa ne dea loc pentu a ne construi o casa ce pasi trebuie sa urmez? 2 tatal socru are 2 copii si este la a ... (vezi toată discuția)
Mostenire azaria azaria buna ziua, doresc sa stiu dupa moarte sotului ce parte din avere ai ramane sotiei? mentionez ca bunurile au fost facute in aceasta casatorie. noi nu avem copil ... (vezi toată discuția)
Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)