avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... are dreptul la partaj succesoral?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

are dreptul la partaj succesoral?

vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea gravida cu altcineva si la nastere el nu a recunoscuto pe fata ce se nascuse si ea nu-i poarta numele lui socrul meu...apoi socrul meu la facut cu soacra mea pe sotul meu...ulterior a decedat soacra si socrul si sotul meu...eu am 2 copi cu el...sora lui vitrega ma dat in judecata de partaj judiciar si partaj succesoral...in mod normal sotul meu care e decedat si el ar fi mostenitorul de drept al socrului meu...si dupa sotul meu urmeaza copii k mostenitori...ce drept are aceasta ,,cumnata" la succesiune? deci ma repet k socrul meu nu a recunoscuta la nastere k fiind copilul lui iar casa si pamanturile le avea cand o luase pe soacramea
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 18:53, 11 August 2012
In cererea de chemare in judecata pe care ati primit-o de la cumnata trebuie sa fie precizat a cui mostenire doreste cumnata sa o dezbateti. A socrului? A soacrei? A sotului dvs.?

Din ce descrieti dvs., sora vitrega a sotului poate sa o mosteneasca doar pe mama ei (dintre cei trei defuncti).
Nu poate sa il mosteneasca pe sotul dvs. si nici pe tatal sotului (care nu este si tatal cumnatei).
Dar cumnata o mosteneste pe soacra dvs., pentru ca este mama ei.

Pentru un sfat mai exact, trebuie sa ne spuneti ordinea si datele deceselor celor trei defuncti.
intai a decedat soacra,apoi socrul si apoi sotul...pe citatia de la tribunal scrie partaj succesoral si judiciar...in acest caz ce drepturi are ea daca prima care a decedat a fost maicasa?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar tot nu mi-ati spus despre a cui mostenire este vorba in proces... Ar trebui ca, imrpeuna cu citatia, sa fi primit si actiunea introdusa de cumnata. In acea actiune scrie ...

Cumnata dvs. o mosteneste pe mama ei, la fel ca si sotul dvs.

Dupa decesul soacrei dvs., bunurile soacrei se impart asa:
- sotul supravietuitor al soacrei 1/4 din bunuri
- fiica si fiul, impreuna, 3/4 din mostenire. adica fiecare dintre ei av avea 1/2 din 3/4, adica 3/8.
Atentie: se vor imparti numai acele bunuri sau cota parte din bunuri care a apartinut soacrei.
Daca soacra a avut bunurile imrepuna cu socrul dvs., atunci la decesul soacrei se va imparti numai 1/2 din fiecar bun comun. Restul de 1/2 apartine de drept socrului.

De la socrul dvs. cumnata nu va mosteni nimic (nu este ruda cu el). Intreaga mostenire dupa socru a revenit sotului dvs.

Nici dupa sotul dvs. cumnata nu va mosteni nimic. Bunurile sotului va revin dvs. si copiilor dvs. in cote de 1/4 dvs. si 3/4 copiii impreuna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 August 2012
smeagull, utilizator
casa si pamanturile sunt pe numele socrului decedat...socrul meu chiar daca a fost cununat cu soacra mea nu au cumparat nimic impreuna pt. ca toate bunurile le are dinainte de a se casatori cu soacramea...
asta e bine pentru dvs.
La ordinea deceselor asa cum ati descris-o dvs., cumnata nu va mosteni casa si terenurile dobandite de socru inainte de casatorie.
Poate cumnata nu stie ca, in acte, bunurile au apartinut numai socrului.
Sau poate totusi dupa socara or fi ramas alte bunrui, de valoare mai mica decat casa si terenul.
Trebuie neaparat sa cititi cererea de chemare in judecata, sigur din ea veti intelege mai mult.

Oricum, da principiu, cumnata dvs. are drept de mostenire dupa mama ei. Ramane de analizat in proces ce bunuri va mosteni. Ganditi-va totusi sa angajati un avocat care sa va ajute sa spuneti cele de mai sus in procesul deja aflat pe rol.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire din partea mamei Noxa_Kitty Noxa_Kitty Buna ziua. Ma bucur ca am dat peste acest forum. Avem o problema mai delicata in familie si as dori, cu amabilitatea dumneavoastra, un raspuns. Socrii mei ... (vezi toată discuția)
Bună dimineața! pe 27 aprilie 2021 a murit cumnata mea, pe ... Erika087 Erika087 Bună dimineața! Pe 27 aprilie 2021 a murit cumnata mea, pe 19 mai 2023 soacra mea a decedat, pe 12 februarie 2024 a decedat soțul meu, iar pe 28 februarie ... (vezi toată discuția)
Mostenire si cota parte. hdanny hdanny Socrul si soacra mea detin doua proprietati. Un apartament si o casa. Soacra a decedat. Socrul meu vrea sa deschida succesiunea. Sotia mea mai are o sora. ... (vezi toată discuția)