avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire din partea mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire din partea mamei

Buna ziua. Ma bucur ca am dat peste acest forum. Avem o problema mai delicata in familie si as dori, cu amabilitatea dumneavoastra, un raspuns.
Socrii mei aveau un apartament cu doua camere si un teren arabil de 5 ha, soacra mea a murit acum 2 ani de zile si au ramas socrul, sotul meu si sora lui sa faca succesiunea, sau cum s-o numi, dupa mama. Ce risca daca inca nu au facut succesiunea? In ce modalitate sa imparte totul, cat la suta ia fiecare? Si daca socrul meu se recasatoreste si mai face un copil, cum o sa se imparta totul dupa moartea lui? Imi cer scuze pentru eventualele greseli de exprimare, nu ma pricep deloc la acest domeniu. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Florentina Mihaela , utilizator 14:10, 30 Octombrie 2009
legal socrul dv. mosteneste din toata masa succesorala 5/8 iar sotul dv. si sora sa, impreuna, 3/8. ca n-au facut succesiunea ! nu risca nimic, numai taxe sint mai mari. daca socrul se recasatoreste si mai are un copil, atunci acesta vine la mostenirea cotei de 5/8 impreuna cu sotul si cumnata dv.
legal socrul dv. mosteneste din toata masa succesorala 5/8 iar sotul dv. si sora sa, impreuna, 3/8. ca n-au facut succesiunea ! nu risca nimic, numai taxe sint mai mari. daca socrul se recasatoreste si mai are un copil, atunci acesta vine la mostenirea cotei de 5/8 impreuna cu sotul si cumnata dv.
In primul rand trebuie sa stiti ca apartamentul si terenul pot fi atat bunuri comune(bunuri dobandite in timpul casatoriei) cat si bunuri proprii unuia din soti- in speta soacra(bunuri dobandite inainte de incheierea casatoriei, bunuri dobandite prin mostenite, legat sau donatie, in afara de cazul in care dispunatorul precizat ca ele vor fi comune).

Daca sunt bunuri proprii(soacrei) :

Socrul va dobandi 1/4 din bunurile proprii ale soacrei(sot decedat)- adica din apartament si din teren , iar copii lor(sotul dvs si sora ) vor avea dreptul la 3/4 amandoi-adica 3/8 fiecare.

Daca sunt bunuri comune :

In cazul acesta dam la o parte 1/2 din apartament si teren si calculam procentele(aceleasi ) dupa aceasta operatie. Adica vom avea:
socrul: 1/4 din 1/2 =1/8
si sotul dvs si sora vor avea: 3/4 din 1/2 =3/8 impreuna adica 3/16 fiecare.
In ceea ce priveste copilul care eventual se va naste, nu va avea niciun drept asupra bunurilor lasate de soacra ci doar la mostenirea tatalui sau(socrul ).

Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
Av. Marian Bîrlădeanu, Avocat
Multumesc mult de tot pentru raspunsuri.
Imi permit sa va mai adresez o intrebare
DIn parintii soacrei mele, mai traieste doar tatal, ei avand 5 copii, dintre care in viata mai sunt doar 3. Nu s-a facut succesiunea dupa mama soacrei mele cand soacra ma traia, nici acum nu este facuta. In cazul in care se face succesiunea, copii soacrei mele (sotul si sora) au drept de succesiune alaturi de fratii soacrei mele sau nu? Daca da, au dreptul sa ceara ei sa se faca succesiunea? Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare??? AndreeaStanila AndreeaStanila Buna ziua,soacra mea s-a hotarat sa treaca apartamentul pe numele nostru (al sotului si al meu) si as vrea sa stiu ce act ar trebui sa incheiem astfel incat si ... (vezi toată discuția)
Mostenire si cota parte. hdanny hdanny Socrul si soacra mea detin doua proprietati. Un apartament si o casa. Soacra a decedat. Socrul meu vrea sa deschida succesiunea. Sotia mea mai are o sora. ... (vezi toată discuția)