avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare???

Buna ziua,soacra mea s-a hotarat sa treaca apartamentul pe numele nostru (al sotului si al meu) si as vrea sa stiu ce act ar trebui sa incheiem astfel incat si ea sa aiba certitudinea ca nu va ramane pe drumuri, dar si noi sa avem siguranta ca dupa ce nu va mai fi ea in viata sora sotului meu nu va putea avea nici o pretentie la mostenire. Mentionez ca socrul meu este decedat.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:01, 23 Octombrie 2014
Daca nu s-a dezbatut mostenirea de pe urma socrului dvs. nu se poate face nimic. Daca s-a dezbatut mostenirea iar cumnata dvs. a acceptat mostenirea acestuia, atunci soacra va poate face ct.de vanzare cumparare cu uzufruct viager, insa numai pe cota ei, nu pe tot apartamentul si veti ramane coproprietari alaturi de cumnata......
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
alla1975, utilizator
In primul rand trebuie sa verificati daca soacra este proprietar unic pe apartament. Daca este, solutia este un contract de intretinere, cu clauza ca va beneficia de dreptul de uz asupra apartamentului pe tot restul vietii.
Este destul de greu de raspuns pe forum, problema dvs. este mai delicata decat pare.
Al cui este apartamentul? Al soacrei singura sau al soacrei impreuna cu socrul?

Este destul de dificil ca soacra sa dezmosteneasca un copil in favoarea altuia, depinde de multi factori cu ar fi: ce alte bunuri mai are soacra acum si ce ar mai avea la deces, disponibilitatea dvs. sa intrati intr-un contract de intretinere, sau sa platiti efectiv apartamentul ca la o cumparare normala. Ca spor de complicatie, dobandirea apart. in comun de catre dvs. impreuna cu sotul ar putea fi indezirabila pentru soacra. Sincer, problema merita investitia intr-o consultatie la un avocat.

Alternativele pe care le puteti afla cel mai des pe frumuri sunt mai jos. Toate au avantaje si dezavantaje, si un anumit grad de risc de anulabilitate / reductibilitate in instanta de catre soacra cat o trai ori de catre sora dupa aia:
- donatie
- testament
- vanzare cumparare cu a) plata reala a pretului sau b) pret fictiv, care nu va fi platit. Variatiune: cu uzufruct viager pe soacra. Variatiune incorecta juridic: vanzare cumparare cu clauza de intretinere.
- contract de intretinere
Ultima modificare: Joi, 23 Octombrie 2014
smeagull, utilizator
Dupa decesul socrului meu cand s-a facut succesiunea cumnata mea i-a cedat sotului meu partea care ii revenea ei. Singura proprietara a apartamentului este soacra mea.
AndreeaStanila a scris:

Dupa decesul socrului meu cand s-a facut succesiunea cumnata mea i-a cedat sotului meu partea care ii revenea ei. Singura proprietara a apartamentului este soacra mea.


Aceste doua afirmatii par ca se contrazic. Daca cumnata a cedat sotului, atunci sotul este coproprietar cu soacra.
Al cui a fost apartamentul cat traia scorul? NUMAI al soacrei sau COMUN al ambilor socrii?

Alte discuții în legătură

Se poate strica actul de vanzare cumparare cu uzufruct viager? Zbranca Nicolae Zbranca Nicolae Buna seara mie si sotiei mele ni sau facut acte de vanzare cumparare cu uzufruct viager,sa nu-l putem da afara din casa pe socrul/tatal nostru ceva ce nici nu ... (vezi toată discuția)
Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct adinellazip adinellazip :-/Sotzul meu este proprietarul unui imobil cu teren impreuna cu tatal sau care are drept de uzufruct.Mentionez ca parintii sunt divortati si soacra mea are ... (vezi toată discuția)