avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce drept as avea asupra locuintei / pastrarii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce drept as avea asupra locuintei / pastrarii domiciliului

Buna seara, daca mama este asistenul meu personal (si nu isi face treaba), iar eu sunt persoana cu handicap, gradul 1 permanent si locuiesc in apartamentul mamei mele, iar ea doreste sa ma dea afara, ce solutii am sa evit asta pe cale legala?
Ea este singurul proprietar al apartamentului (3 camere), adresa de domiciliu o am trecuta acolo, acolo si locuiesc, stiu ca ma poate da afara doar prin ordin judecatoresc? Cum se obtine acest ordin? Ce sanse are sa il obtina? Eu nu am nicio putere in a ma "apara" de ea? Caut o cale legala care sa imi ofere siguranta zilei de maine in apartamentul respectiv, fie vorba si de dreptul la o camera. Daca vine acasa cand nu sunt eu si schimba incuietoarea, ce mai pot face? Astept raspunsuri la intrebarile mele, sper ca cineva sa ma poata lamurii. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:10, 29 Ianuarie 2016
Buna seara,
1) nu va poate da afara asa cu una cu doua, iar o hotarare de evacuare a dvs. este greu de obtinut (ca sa nu spun imposibil, caci nu se stie niciodata)
2) este foarte probabil ca in ceea ce va priveste sa existe obligatia de intretinere din partea mamei, si atunci legea este de partea dvs. (din multe puncte de vedere)
3) daca va da afara din casa sau schimba incuietoarea (prin absurd, caci sper sa nu faca asa ceva) este posibil sa savarseasca una sau mai multe infractiuni (ex: de violenta in familie, de abandon de familie, etc)
4) daca va arunca in strada, sau nu va permite accesul in caza sunati la 112, mergeti la politie, depuneti plangere si solicitati ca politia (sau dvs. direct) sa informeze Directia de Asistenta Sociala a Persoanelor cu Handicap.

In plus, ar fi interesant de stiut, ce varsta aveti si cum de mama este unic proprietar? (tatal dvs. nu exista?)
Multumesc mult pentru raspuns!
Parintii mei au divortat cand eram mic, au facut partaj, iar mama i-a platit tatalui jumatate din suma apartamentului, drept urmare a ramas proprietara in totalitate. Am varsta de 27 de ani, iar mama este asistent personal inca de cand am dobandit handicapul locomotor (1992). In cazul in care doreste sa renunte la contractul incheiat prin Asistenta Sociala, nu scapa si de acuzatiile ce i se pot aduce odata cu el?
Am fost la Asistenta Sociala impreuna cu ea in anul 2013, cu aceeasi problema, doream sa ii inchid contractul, sa imi revina mie suma si sa locuiesc in chirie undeva, pentru ca imi scosase deja toate lucrurile la usa si schimbase iala. Cei de la Asistenta Sociala au spus ca nu pot face mai mult decat sa ii inchida contractul pe motiv de abuz, dar cum ramane cu reintegrarea persoanelor cu handicap? Cu dreptul la o locuinta? Am fost si in audienta la Primarie in acelasi an cu un dosar complet prin care solicitam acordarea unei locuinte sociale, insa mi s-a spus ca singurele locuinte sociale disponibile sunt la o distanta foarte mare de oras, ca sa nu mai spun ca acele locuinte sunt infecte, wc-uri comune, comunitati de rromi, galagie, scandaluri, furturi, violenta, am refuzat si am rugat sa fiu anuntat in cazul in care devine altceva disponibil in oras, insa pana in prezent nu am primit nimic, nici o alta oferta. Trebuie sa reinnoiesc acel dosar anual?
Sunt la capatul rabdarilor, femeia asta isi bate joc de mine..nici macar nu locuieste aici, eu locuiesc cu iubita mea, mama locuieste la tara cu un alt barbat, vine acasa doar sa faca scandal, sa ne fure din lucruri, sa bage motive de cearta intre noi, sa ne critice, sa minta. Nu doresc decat sa scap de ea, mai exact de toate actiunile ei ce imi strica linistea si viata sociala si sa am siguranta zilei de maine intr-o locuinta din care nu pot fi scos si in care nu pot fi batjocorit de propria mama sau altcineva. Multumesc inca odata!
Nu ati mentionat..de ce considerati ca nu-si face mama treaba ? Si n-ati amintit de ce vrea sa va dea afara din casa.
Lasand la o parte faptul ca sunteti persoana cu gr 1 handicap, sa stiti ca mama, in calitate de propietar, poate dispune de apartament cum doreste, sa-l vanda, sa-l inchirieze, orice.
Poate si sa va evacueze - ordin de evacuare prin actiune in instanta.
Dar, pt ca sunteti in categorie speciala, e ceva mai complicat, familie, intretinere...
Da, puteti sa o reclamati.
DAR, ar fi bine sa intelegeti ca, mama dvs s-a straduit destul, asa cum spuneti dvs ca nu-si face treaba, ca va strica viata eu zic ca si-a facut-o..si-a asumat responsabilitatea cresterii unui copil cu handicap grav.
Poate ca ar fi mai bine sa aveti o discutie cu mama dvs; mi-e greu sa cred ca mama dvs, fara motiv, vrea sa va dea afara. Poate o supara ceva, poate are o perioada grea.
Nu cred ca aveti de castigat daca va deteriorati relatia cu mama. Daca reusiti sa stabiliti o comunicare, poate gasiti solutia si cu casa. Poate vinde apartamentul si va cumpara o garsoniera, si astfel va linistiti.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2016
CRM2013, utilizator
Nu isi face treaba pentru ca de la varsta de 16 ani eu locuiam singur, iar ea la tara cu un barbat, isi lua banii pentru ca "avea grija de mine" si isi vedea de viata ei. Eu trebuia sa ma descurc singur, cum puteam, nu o prea interesa. Venea acasa odata pe luna din motive personale, nu sa vada daca mai traiesc eu. De ce vrea sa ma dea afara din casa? Pentru ca asa o invata iubitul ei sa procedeze, de ceva vreme tot face presiuni asupra ei sa vanda apartamentul si sa ramana cu el la tara, iar pe mine sa ma lase pe drumuri. Nu ca nu m-as intelege cu el sau cu ea, dar la ei este vorba de bani, sunt pur si simplu disperati dupa bani, sa aiba cat mai mult si sa nu le pese de nimeni. Sunt multe persoane carora nu le vine sa creada ca se intampla asta, multi cred ca exagerez, dar sunt la fel de multi, chiar din familie care stiu cum este si se mira cat poate sa mai continue asa, iar eu cum pot rezista (pai daca nu am alta solutie?). Cat despre vorbit cu ea, nici nu se poate. Am incercat. La orice discutie incepe sa urle in mai putin de 1 minut, sa ma jigneasca, sa ameninte cu datul afara (ia tot ce ai si pleaca din casa mea ca daca nu ti le scot eu (s-a si intamplat in trecut)). Chiar nu inteleg ce vrea de la mine, probabil daca as putea sa ii dau mai mult decat ii ofera statul ca asistent personal, m-ar lasa in pace, sau nu? Oricum nu ar fi o solutie. Nu s-a straduit in trecut pentru cresterea mea si nici nu si-a asumat responsabilitatea cresterii unui copil. Inca de mic ma lasa si cate doua zile singur acasa, pleca dupa barbati, mancam ce gaseam prin casa, trebuia sa imi gatesc singur, mergeam flamand la scoala si luam bataie fara motiv. Plangere impotriva ei fac (iar) degeaba. Oricum, inca din trecut ameninta ca daca "spun ceva" zbor din casa, era o conditie stricta, chiar si in prezent la ancheta sociala desfasurata frecvent la domiciuliu trebuie sa pretind ca totul este bine, iar eu n-as vrea sa mai pretind. Daca depun plangere la Asistenta Sociala impotriva ei, ce rezolv? Ii taie venitul apoi devine si mai chitita sa scape de mine din apartament si mai repede decat acum. Cei de la Asistenta Sociala nu imi acorda locuinta, nu le pasa de ce se intampla mai departe, si chiar daca le pasa, spun ca ei nu pot face nimic.
www.avocatnet.ro/content/for...

in 2013 locuiati cu chirie si contractul mamei era inchis, cum ati ajuns din nou in casa si cum e acum cu asistentul personal ?
Poate devine iubita dvs asistent personal si incaseaza acea suma de bani.
De evacuat , poate cere in instanta, iar daca i se aproba, ii puteti cere pensie de intretinere.
Mai exista riscul ca mama sa vanda casa si persoana care sa ceara evacuare sa fie noul proprietar, va merge mai repede cu evacuarea.

Alte discuții în legătură

Sunt major dar student, mama ma poate da afara din casa ? darksideliar darksideliar daca am 25 ani, sunt la facultate anul 1 (m-am inscris acum), si adresa din buletin este cea unde locuiesc in prezent.. ma poate da mama afara din casa ? stiam ... (vezi toată discuția)
Drepturi locuinta jacquelline jacquelline Parintii unei prietene s-au despartit in anul 1988, pe cand ea avea 6 ani. Pana la divort, prietena mea si parintii au locuit intr-un apartament pe care tatal ... (vezi toată discuția)
Orice detaliu important va rog Marina1990 Marina1990 Buna ziua! Stau cu soacra, și fiul ei fiindu mi iubitul meu de 2 ani, într-un apartament cu 2 camere. Apartamentul este evident pe numele ei,al soacrei. ... (vezi toată discuția)