avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1150 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Platesc cas? In 2015 norma de 10800, in 2016 norma ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Platesc cas? In 2015 norma de 10800, in 2016 norma 12600

pe aia cu optiunea privind cota integrala din declaratia 600 am inteles-o, dar nu inteleg cum se fac calculele, daca are vreo legatura anul trecut sau nu.

precizez ca am incercat sa citesc codul fiscal si NU INTELEG, asa ca va rog mult un raspuns cat mai concis si adaptat la datele furnizate in subiectul discutiei

multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016
gigel2007, utilizator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 15:03, 30 Ianuarie 2016
Va redau din codul fiscal :
ART. 148 - Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor anuale de venit
.........
2) În cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 139 alin. (3), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.

Pentru acest an, daca norma de venit este peste 938 lei x 12 luni, atunci veti plati contributie la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Castigul salarial mediu brut pentru declaratia 600 alin1971 alin1971 Conform art 148 alin.4 [quot]Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) şi (2) se încadrează în categoria asiguraţilor obligatoriu în sistemul public de ... (vezi toată discuția)
Cas normă de venit 2015 , 2016 ana_maria_29 ana_maria_29 Pfa norma de venit cu norma de venit 12600/an în 2016 , am obligația declarării cas pt 2016? Aveam obligatia de a declara cas in 2015, când norma pe 2015 ... (vezi toată discuția)
Depunere declaratii 392b si 600 pentru pfa cristian A. cristian A. Buna ziua. Am un PFA inregistrat in luna mai 2015. Nu am avut deloc activitate in anul 2015 , dar urmeaza sa incep activitatea pe data de 01.02.2016. Trebuie ... (vezi toată discuția)