avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Intrebare referitoare la proces penal (lovire sau alte ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Intrebare referitoare la proces penal (lovire sau alte violente), propunere impacare, consecinte acceptare

Buna seara,

In urma cu un an am fost agresat de o persoana. Am primit de la medicina legala un certificat de 12 zile pentru ingrijiri medicale in baza caruia am depus o plangere la sediul politiei. Dupa cercerarile efectuate dosarul a fost inaintat la procuratura care apoi a dispus urmarirea penala impotriva agresorului si au inaintat dosarul la judecatorie.

La ora actuala dosarul se afla in curs de judecata la al treilea termen. Menzionez ca la primele doua termene nu m-am prezentat din cauza ca eram plecat din tara. intenzionez sa ma prezint la urmatorul. Menzionez ca agresorul si-a recunoscut faptele.
Doresc sa precizez ca nu m-am constituit inca 'parte civila' pentru a cere eventualele daune materiale sau morale.

Am fost contactat recent de agresor care doreste impacarea pentru a evita o posibila condamnare. El doreste sa imi retrag plangerea prealabila iar in schimbul acestui lucru e dispus sa imi inmaneze o anumita suma de bani care ar reprezenta neplacirle create.
Din ce cunosc, in cazul retragerii plangeri prealabile, agresorul nu mai are nici o raspundere penala sau civiila in aceasta speta si mai mult ar trebui ca eu sa platesc cheltuielile de judecata...

Doresc ca va intreb cum as putea sa procedez in cazul in care doresc impacarea cu cealta parte , insa fara a trebui sa platesc eventualele cheltuieli de judecata. Se poate cere impacarea la urmatorul termen sau trebuie mers inaintea procesului la un notar sau mediator ? pot sa primesc de la celalta parte o anumita suma de bani sau acest lucru trebuie cerut doar in instanta ?

Va multumesc mult pentru raspuns si pentru ajutor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2016
LazarPaul1, utilizator
Fiindca nu v-ati prezentat la primele termene , nu veti mai putea solicita instantei sa va acorde daune ,intrucat cererea de constituire de parte civila se face doar pana la primul termen de judecata . Daca totusi invinuitul este dispus sa va plateasca ceva , primiti suma ,incheiati o chitanta la avocat sau cu doi martori si mergeti la instanta sa va retrageti plangerea. Cheltuielile de judecata vor fi in sarcina dvs, daca renuntati insa sunt mici, 200-300 lei.
Constituirea de parte civila se poate face pana la inceperea cercetarii judecatoresti, totusi, daca inculpatul e de acord sa va despagubeasca si sunteti de acord cu aceasta varianta, va puteti retrage plangerea si instanta dispune incetarea procesului penal.
Momentul pana la care dumneavoastra va puteti retrage plangerea penala prealabila se poate situa in etapa apelului procesului penal , deci pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.



Odata exprimata vointa dumneavoastra in acest sens , nu mai puteti reveni asupra acesteia.


Retragerea plângerii prealabile se poate face în tot cursul procesului penal ,
până la pronunţarea unei hotărâri definitive,iar împăcarea doar până la citirea actului de
sesizare a instanţei.

Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.

Retragerea plângerii prealabile

Art. 158. - (1) Retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile.

(2) Retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă.

(3) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, retragerea plângerii prealabile se face numai de reprezentanţii lor legali. În cazul persoanelor cu capacitate de exerciţiu restrânsă, retragerea se face cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(4) În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, dar acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu în condiţiile legii, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însuşită de procuror.



Succes.
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impacarea dintre partea vatamata si faptuitor sau retragerea plangerii prealabile in conditiile noii legislatii penale vldstf vldstf impacarea sau retragerea plangerii prealabile este conditionata de dobandirea obligatorie a calitatii de suspect sau inculpat? din ce am citit se poate face in ... (vezi toată discuția)
Problema la retragerea plangerii prealabile cezarad cezarad Ce se intampla in cazul in care 2 parti dintr-un proces penal, in faza apelului convin sa se impace, sub aspectul faptului ca una dintre parti, respectiv ... (vezi toată discuția)
Controverse privind impacarea părților în procesul penal cezarad cezarad Am 2 întrebări legate de chestiune: 1. care este diferența între RETRAGEREA PLÂNGERII PREALABILE (art. 158 NCP) și ÎMPĂCAREA PĂRȚILOR (art. 159 NCP) ... (vezi toată discuția)