Buna ziua,
Vreau sa rezolv o problema aparuta intre mama mea si notarul (notariatul) care i-a incheiat un contract de vanzare-cumparare, cu uzufruct viager,care acum ne pune probleme.
Mama mea a cumparat o casa la tara( in 2014)de la un batran care a decedat in toamna lui 2015.
La data incheierii contractului proprietatea nu avea cadastru si intabulare.Nu a avut niciodata. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat in baza titlului de proprietate insotit de un certificat de sarcini si certificat fiscal al vanzatorului.
In contractul de V-C se mentioneaza acordul ambelor parti de a transmite obligatia efectuarii cadastrului si intabularii (prima inscriere), cumparatorului. Nu se mentioneaza un termen limita sau de expirare al acestei obligatii.
Cumparatorul, mama mea, a pornit procesul obtinerii cadastrului in octombrie 2015 ( dupa decesul vanzatorului).
Am depus dosarul la ANCPI in vederea obtinerii numarului cadastral si a intabularii, raspunsul primit de la agentie a fost de respingere a dosarului.
Motivul respingerii, conform opiniei doamnei angajat al ANCPI, contractul de V-C autentificat de Notariat nu este facut conform legilor in vigoare.
In alte cuvinte, Domnul Notar, se pare, nu a stiut ca in 2014 nu se mai putea intocmi contracte de V-C in baza certificatului de sarcini. La data incheierii contractului, se pare ca, numai un extras de carte funciara in vederea vanzarii ar fi fost valabil si legal.
Certificatul de sarcini a fost obtinut de cabinetul notarial in vederea intocmirii contractului si nu de mama mea.Nu s-a mentionat obligativitatea obtinerii numarului cadastral in vederea intocmirii contractului de V-C. Daca mama ar fi stiut, puteam face dosarul cadastral si acum poate nu mai aveam nicio durere de cap. Am avut toata increderea in Notar si in pregatirea lui profesionala.
Practic suntem intre ciocan si nicovala.
Notariatul sustine ca ANCPI nu stie despre ce vorbeste si sustine ca Contractul de V-C e perfect legal.
ANCPI sustine ca nu ne poate aloca numar cadastral pentru ca Contractul de V-C nu este valabil.
Vrem sa platim un consultant/ reprezentant legal care sa ne ajute.
Ne poate ajuta cineva cu o opinie ?
Se fac si acum contracte de vanzare cumparare cu certificat de sarcini, dar este obligatoriu sa existe schita cadastral cu nr cadastral inregistrat la Oficiul de Cadastru.. Si in 2014 se faceau...Sunteti sigura ca nu exista schita cadastrala la acest contract?
Multumesc mult pentru raspuns si interes.
Nu stim sa fi existat sau sa existe o astfel de schita. Casa batraneasca, construita in 1940, este situata in satul in care am copilarit. Stiu cum se intocmeste dosarul de cadastru, acum, in zilele noastre. Nu cred ca am vazut vreodata prin vecini sau prin sat facandu-se masuratori topografice. Cred ca mai mult de 80% din casele satului natal nu au schita casei, numar cadastral ori autorizatie de constructie. Majoritatea satenilor detine Titlu de Proprietate pe terenul din curte dar nu se mentioneaza nimic de casele construite pe teren. Stiu ca se plateste Roll la primaria comunala dar pe ce baza, D-zeu stie. Poate ca exista undeva la primaria comunala schita terenului facuta inainte de 1989. Nu cred ca pe timpul comunismului, la sate, toata lumea avea autorizatie de constructie sau schita casei. Ati ridicat o problema foarte importanta la care incerc sa aflu un raspuns.
Regret ca Notarul nu ne-a cerut o astfel de schita inaintea inchierii contractului. Acum, dupa ce e prea tarziu ( vanzatorul a murit, D-zeu sa-l ierte), realizez ce usor am fi putut trece de acest contract daca stiam noi ce e de facut. Ne-am pus toata increderea in Notar si am urmat toata procedura ceruta. Se pare ca am ajuns la un punct mort si trebuie sa ne cautam dreptatea in balbaiala Notarului.
Dosarul pentru intocmirea contractului de V-C a continut: Titlul de proprietate emis asupra terenului intravilan ( pe care se afla casa contruita in 1940);
Certificatul de sarcini si Certificatul fiscal.
Ma intreb, oare o fi avand batranul (vanzatorul) numar cadastral si noi nu stim ?
El, saracul, daca notarul nu a cerut, nu a prezentat astfel de schita.
Ma intreb, oare, primaria comunala are in evidenta schita terenului cu numerele cadastrale ?
Sigur doamna de la ANCPI judetean putea afla daca batranul avea sau nu nr cadastral inaintea vanzarii.....
Ca la noi, la nimeni!
Notariatele romanesti, cu exceptii, iti dau impresia ca stiu ce fac, dar......
Din punctul meu de vedere, notarul public nu putea sa intocmeasca in anul 2014 un contract de vanzare cumparare fara sa aibe ca si anexa schita cadastrala cu numar cadastral valabil, inregistrat la Oficiul de Cadastru, in schimb fara carte funciara da, putea sa faca un act, prin Certificat de Sarcini, iar ulterior vanzarii se facea si inscrierea in Cartea Funciara pe numele cumparatorului... La constructii, doar din anul 2001 este obligatorie detinerea de autorizatie de construire, deci la dvs nu era cazul de asa ceva casa fiind consturita in 1940. In primul rand Notarul trebuie sa detina o schita cadastral obligatoriu, apoi un exemplar trebuie sa existe la cadastru... Eu zic sa rezolvati tot cu notarul, poate face vreo indreptare de eroare din oficiu... Conteaza mult continutul contractului....ce e scris acolo...
Taxe notariale
CRIS38
Am cumparat de la tata un teren de o sup. de 1000 mp si la un birou notarial la intocmirea actelor am platit 413 RON .terenul este intravilan.vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)