avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere copil minor

buna ziua am nevoie de citeva lamuriri sunt recasatorita sotul meu a mai fost casatorit si el de 2 ori din prima casatorie rezultind 2 copii din a 2 numai 1 copil a platit pensie de intretinere copil minor la cei 2 copii din prima casatorie la celelalt copil sau inteles verbal sa nu mai plateasca pensie (aceasta a fost intelegerea lor verbala ca ex sotia nare pretentii la pensia intretinerii minorului in schimb sasi pastreze numele de familie detinut in urma casatoriei si fara ca tatul copilului sa aiba vro pretentie de asi avedea copilul vreodata) toate acestea au fost verbale instanta insa a hotatrit sa i se plateasca minorului 56,16 ron cu motivul ca nu poate sa se scrie ca mama nare pretentii la pensie ma rog aicea nu prea mie clara situatia .Ei bine de atunci au trecut 14 ani si nimeni nu a cerut in acest timp acea pensie dar nici sotul meu nu ia dat acei bani fiindca asa sau inteles bine ce scrie negru pe alb e sfint dar a mers pe incredere acuma dumneaie sa razgindit cerind sa i se plateasca pensie noi o vom plati dar dupa cite am inteles dumneai doreste sa i se dea pensia din urma recalculata la pretul actual de imflate cu toate ca in acesti 14 ani sotul meu a mai platit 2 pensii ea nu tine cont de acest lucru? sau instanta marog? in cei 14 ani sotul meu 2 ani a fost in concediu medical fiind operat pe cord deschis si binenteles venitul a scazut in acea perioada .dinsa mai depune la dosar si venitul ei in urma cu 6 luni nu stiu motivul si daca se cere asa ceva ca act sa le depui la dosar informeaza instanta ca lucreaza ca educator nu stiu pe unde (pentru mine neinteresant putea sa fie si priministru) mai aduce la cunostinta ca are credite bancare ( nu lea facut impreuna cu tatal copilului fiecare cu datoriile si creditele lui ) este obligat intrun fel prin lege sa i se dea pensie de intretinerea minorului di urma? de ce mama copilului na sesizat prin instanta atunci la momentul acela caci asa cum sa platit la 2 copii se platea si la al treilea ca e mai usor sa platesti la timp decit sa ti se ia din urma daca da atunci acea pensie va fi calculata la suma decisa de instanta nu? iar cea actuala la salariul net ? nu vrem sa se inteleaga ca nu se va plati acea pensie dar corecta si fara speculatii asa cum face dumneaei dupa cite inteleg si ce acte trebuie sa depun la dosar pentru calcularea acestei pensii
Cel mai recent răspuns: elenasuch , utilizator 12:53, 6 Februarie 2016
Neplata timp de 2 luni consecutiv a pensiei de intretinere constituie infractiunea de abandon de familie.
Impotriva sotului s-a deschis un dosar penal pentru abandon de familie in cadrul caruia mama copilului a solicitat si pensia retroactiv sau un dosar civil in pretentii?

IN cazul unei actiuni in pretentii se poate solicita doar plata pensiei pentru ultimii 3 ani, restul datoriei fiind prescris.
Nu se poate solicita recalcularea pensiei ci trebuie sa introduca actiune pentru majorarea pensiei raportat la veniturile sotului de la data introducerii cererii.
Raportat strict la ceea ce scrieti dvs sotul datoreaza 56,16 RON x 36 luni ( 3 ani)
totusi mama daca nu a primit acea pensie timp de atitia ani de ce nu a facut reclamatie atunci?de ce a lasat sa treaca timp ? si prin proces penal sa inteleg ca poate face si puscarie pentru aceasta? doresc sa se inteleaga ca nu din rea vointa sa ajuns aici ci dupa intelegerea verbala dinte ei
Penal nu are ce sa-i faca pt ca intradevar, trebuia sa faca plangere in termen de maxim 3 luni dupa ce omul nu platea doua luni, nu dupa 14 ani. Pe cale civila il poate executa silit pt ultimii 3 ani.
va multumesc frumos

Subzista raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.

Abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 3 luni fiind calculat de la data ultimei plati.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, dispune impotriva inculpatului amanarea aplicarii pedepsei,deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.

Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Succes.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ada2015 ada2015 fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Plangere abandon de familie Lgabriel Lgabriel Buna seara! Sunt casatorit cu o femeie din anul 2010, in urma relatiei noastre rezultand un copil in anul 2011. La sfarsitul anului 2011 intrucat nu ne mai ... (vezi toată discuția)
Plangere penala? anissia anissia Buna seara, dupa aproape 1 an de la divort, an in care nu am primit niciodata pensia alimentara, si pe care sustine peste tot sus si tare ca nu o va plati si ... (vezi toată discuția)