avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozit pe cladire si teren
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozit pe cladire si teren

buna ziua. doresc sa va intreb urmatoarele ; am o locuinta (casa ) cu teren , sunt o persoana cu handicap accentuat si cand am fost sa platesc impozitul mi s-a spus ca doar eu sunt scutit iar sotia fiind o persoana fara handicap trebuie sa plateasca 1/2 din impozit ( ea =1/2 si eu 1/2 ) cf.noului cod fiscal.noi doi fiind coproprietari intrucat lucuinta am dobandit-o fiind casatoriti in acel moment ) va multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandanus , utilizator 08:57, 3 Februarie 2016
Ce anume va nedumereste? Daca trebuie sa plateasca sotia? Impozitul se plateste pe CNP, fiecare cu jumatatea lui daca sunteti coproprietari. (Daca era toata proprietatea dv, nu plateati deloc)

Toate cele bune!
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2016
Nicoleta Silvia Hulpus, Consilier juridic
sotul este cu handicap iar pe actul casei ( contract de vanzare cumparare ) scrie ;" vand lui G.T. un imobil ..." iar mai jos scrie " subsemnatul G.T. casatorit cu G.N.cumpar imobilul ... ". Pe incheierea de autentificare scrie " in fata mea (vanzator P.F. SI G.T (sotul). aceasta este nedumerirea mea , daca suntem o familie de ce ne numim coproprietari si sa platim fiecare 1/2 . va multumesc.
Beneficiați de scutire la plata impozitului pe clădirea de domiciliu si a terenului aferent ei conform codului fiscal - legea 227/2015, art 456, alin 1, lit t și art 464, alin 1,
ART. 456 - Scutiri
(1) Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru:
...
t) clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate;
[ link extern ]

ART. 464 - Scutiri
...
(1) Nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru:
t) terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate;
[ link extern ]
multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe si impozite locale persoana cu handicap accentuat trandanus trandanus buna ziua.doresc sa stiu daca sunt scutit de impozitul pe teren si casa (fiind persoana cu handicap accentuat ) si in ce procent. nu inteleg notiunea de ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit cladiri cu destinatie locuinta si auto pentru persoane cu handicap nicuteris nicuteris O persoana cu handicap accentuat, beneficiaza de scutire impozit pentru pentru locuinta si autoturim detinute in coproprietate in procent de 100% , conform ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite cladiri si masini pentru persoane fizice sfeta sfeta Am certificat de handicap grav permanent din 2009 si nu plateam impozit pe cladire si teren pana anul acesta cand mi s-a transmis ca din 2016 trebuie sa ... (vezi toată discuția)