avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Test psiho pentru lucrul de noapte
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Test psiho pentru lucrul de noapte

buna seara

rog pe cineva sa ma lamureasca in urmatoarea problema

sant fochist cu inca trei colegi la gradinite in septembrie am facut viza medicala si test psiho care l-am luat fara probleme ca sa ne trezim cu un domn inspector de la ITM care a spus ca trebuie sa facem si test pentru a lucra noaptea lucrul cel putin curios mie

mentionez ca domnul inspector a venit in urma refuzului meu de a semna fisa de protectia muncii care de cinci ani nu mi s-a facut lucrul care am spus si inspectorului ITM care nu a fost interesat de neregulile gasite ci de faptul ca nu e cald ,Cand i-am explicat motivul ca nu lucram schimbul trei a spus ca din cauza ca nu avem testul psiho special pentru a lucra noaptea desi mai avem colegi pe la scoli care au inceput sa rada cand le-am spus de testul special care eu personal cred ca a fost scos din maneca pentru ca desi avem autorizatii de fochisti santem platiti cu minim pe economie cu sporu; de vecime de peste 25de ani inclus


prinurmare inca odata rog sa ma lamureasca cineva cum poate fi cerut un test de noapte si unul de zi

va multimesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:03, 4 Iulie 2016
Ce aviz medical e trecut in fișa de aptitudine pe care ați primit-o de la medicul specialist/primar de medicina muncii, in urma efectuarii examenului medical periodic sau la angajare: Apt, Apt condiţionat, Inapt temporar sau Inapt?
Acest aviz va da sau nu va da dreptul la lucrul de noapte.
Examenul medical periodic sau la angajare include si examenul psihologic - la indicaţia medicului de medicina muncii, asa cum se vede, mai jos, in fisa 143.
In Fisa de identificare a factorilor de risc profesional mai aveti si alte riscuri in afara de cel din fisa 143?


Fisa 143 din HG 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, actualizată până la data de 19.01.2012, prevede:
"Fişa 143. Personal care lucrează în tura de noapte (în intervalul orar 22.00-6.00)
Examen medical la angajare:
- examen clinic general
- glicemie
- ECG
- examen psihologic - la indicaţia medicului de medicina muncii
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual
- glicemie - anual
- ECG - anual
- examen psihologic - la indicaţia medicului de medicina muncii
Contraindicaţii:
- diabet zaharat decompensat
- epilepsie
- psihoze manifeste
- boală cardiacă ischemică
- hipertensiune arterială (gradul 3, complicată)
- ulcer gastric/duodenal forme active
- tineri sub 18 ani
- gravide"

Vezi:
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2016
ionion2000, utilizator
Ca fochist, conform riscurilor profesionale bifate de angajator pe adresa cu care ati fost trimis la examinarea medicala (nu s-a bifat si lucrul in tura de noapte) si a mentiunilor medicului specialist de medicina muncii din fisa dvs. de aptitudine, probabil ca ati fost verificat medical doar conform:
Fisei 106. Temperatura ridicata
Examen medical la angajare:
- examen clinic general
- ECG (cu ECG de efort, la indicaţia medicului de medicina muncii)
- glicemie
- examen sumar de urină
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual
- ECG - anual
- glicemie - anual
- examen sumar de urină - anual
- ionogramă - la indicaţia medicului de medicina muncii
Contraindicaţii:
- boli cronice ale aparatului cardiovascular
- insuficienţă corticosuprarenaliană
- hipertiroidie
- hipotiroidie
- dermatoze cronice
- obezitate (IMC > 35 kg/mý)
- capacitate sudorală diminuată prin absenţa sau hipoplazia glandelor sudoripare (displazia ectodermică ereditară)
- diabet zaharat, alcoolism cronic
- mucoviscidoză
- perioadă de convalescenţă după o afecţiune medicală acută sau o intervenţie chirurgicală
- afecţiuni neuropsihice
- intoleranţă idiopatică la căldură.
Inspectorul ITM are dreptate, daca lucrati in tura de noapte trebuie ca fisa dvs. de aptitudine sa fie intocmita si tanandu-se cont de fisa 143.
Legat de instruirea in domeniul ssm care nu v-a fost efectuata, doar vi s-a cerut sa semanti fisa de instruire, puteti sesiza in scris ITM, cu nr. de inregistrare/ data. Banuiesc ca respectivul inspector care a venit la dvs. este angajat al firmei dvs., nu inspector de munca din cadrul ITM.
va multumesc pentru amabilitate deci concret la obtinerea autorizatiei de fochist mi s-a solicitat test psiho cu toate ce trebuie de la medicina mucii unde totul a fost ok la un an dupa absolvirea cursului fisa cu test cu totul ok acum doi ani directoarea gradinitei la care lucrez ne-a obligat sa facem curs de paza medicina munciitotul ok test psiho ok cu verde pentru port arma desi nu am nevoie nici de atestat ca paznic in septembrie 2015 la iceputul scolii medicina muncii cu test psiho totul ok fara restrictii de ce inspectorul de la ITM cere test special pentru scimb de noapte din cate stiu eu asa ceva nu este am permis de conducere de 35 de ani nu mi s-a solicitat si nu se solicita test psiho pentru condus noaptea sau ziua , Sa lucreze inspectorul ITM la comanda conducerii de la care am solicitat incadrarea mea reala de fochist nu de muncitor necalificat cum ne platesc 1050 ron brut cu sporul de vecime inclus dupa 35 de ani de munca ,

va multumesc
Este de la ITM dar lcra la ordin politic banuiesc din moment ce nu a fost interesat de neregulile care le-am enumerat nu a fost interesat nici de faptul ca pana in 2011 am fost pe fluturas de salar fochist si aveam sporul de vechime separat iar din 20012 pana acum fara nici un act aditional semnat de mine sau colegi santem muncitori 4g cu sporul inclus in minim brut pe economie care daca se scade ramanem sib minimul brut nu a fost nici macar interesat ca centrala nu are autorizatie de functionare si nici stingatoare un lucru grav ca era in compania unei doamne de la ISU ambii erau interesati ca nu am nici eu nici cei trei colegi ai mei test psiho pentru scimbul trei numai pentru schimbul unu de parca am fi ziua normali iar noaptea nebuni ca alta explicatie a modului sau de gandire nu avem

va multumesc
Elementele pe care le prezentati in mesajul de la ora 14,54 nu au legatura cu fisa de aptitudine emisa de catre medicul specialist de medicina muncii in urma examinarii medicale periodice a dvs. Sunt strict legate doar de cele prezentate de dvs. in acel mesaj, fiind si acelea niste prevederi legale, valabile la data efectuarii cursurilor si atestatelor respective.
Cele mentionate de dvs. in mesajul de la ora 15,07 presupun ca nu au fost avute in vedere de catre inspectorul ITM si inspectorul psi-su, deoarece nu le-ati formulat in scris si nu le-ati depus cu nr. de inregistrare/ data la ITM.
Exista si posibilitatea ca inspectorul ITM care a fost prezent la dvs. in firma sa aiba competenta in activitatea securitate si sanatate in munca (acesta se ocupa cu instruirea ssm, semnarea fiselor individuale ssm), iar cele mentionate de dvs. in mesaj tin de competenta inspectorului ITM pe relatii de munca.

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii - supravegherea starii de sanatate a unui paznic Crăciun Petronela Crăciun Petronela Buna ziua!Sunt salariat la stat functia paznic de 13ani in urma cu 9ani mi sa descoperit o hipotiroidie autoimuna si tahicardie cardiaca datorata tiroidei am ... (vezi toată discuția)
Scutire de nopți Ilenutza78 Ilenutza78 Eu lucrez tura de zi și de noapte și aș dori ce pot să fac să fiu scutită de ture de noapte întrucât consider că nu sunt aptă să lucrez de noapte? (vezi toată discuția)
Schimbarea programului de la tură de noapte la tură de zi Ilenutza78 Ilenutza78 buna ziua! lucrez în ture de zi și de noapte și aș dori să știu dacă trebuie la medicina muncii fișa de riscuri profesionale ,deoarece am solicitat ... (vezi toată discuția)