Numele meu este Madalina Gradinaru. Am decis sa va scriu dupa lungi cautari de raspunsuri a situatiei in care ma aflu, eu si iubitul meu.
Situatia este urmatoare: Dorim sa ne cumparam un apartament, cu ajutorul unui credit ipotecar. Am gasit apartamentul insa dupa ce am batut palma cu proprietarul acesta ne-a spus ca imobilul este achizitionat prin programul prima casa.
Cei de la banca unde proprietarii au creditul ne-au propus un Credit de novatie, cu care insa nu suntem de cord.
Cei 5 ani in care nu se poate vinde imobilul vor expira in august, anul in curs.
Intrebarea mea este daca cineva ne poate garanta ca imobilul va putea fi vandut dupa acesti 5 ani. S-a depus deja o cerere de catre proprietar catre Fondul de garantare, in speranta ca putem afla daca se poate instraina creditul sau nu. Insa sunt reticenta ca intitial raspunsul va fi pozitiv si apoi ne vem lupta cu ei.
Care este sfatul dumneavoastra in legatura cu acesta situatie?
Conform programului Prima Casa (cel putin versiunile din primii ani), exista o interdictie de vanzare a imobilului pe termen de 5 ani. Asa a fost acordat creditul, astfel incat cei care il achizitionau sa beneficieze de facilitati, si sa se evite vanzarile-cumpararile dese, doar de dragul costurilor reduse.
Puteti achizitiona, dar dupa ce trec cei 5 ani. Pana atunci, nu.