avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical sau concediu fara plata pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical sau concediu fara plata pentru angajat de o zi depistat cu cancer

Buna ziua, Intrebarea este urmatoarea: daca o persoana a fost angajata cu contract pe perioada nedeterminata si a lucrat doar o zi ,pentru ca s-a imbolnavit grav -a fost depistata cu cancer- are dreptul la concediu medical platit? daca da, cine il plateste? dar la concediu fara plata ,are dreptul? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:39, 3 Februarie 2016
Are dreptul la ambele forme de concediu.

1. Stagiul de cotizare necesar obtinerii dreptului la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical, potrivit art. 7 din O.U.G. nr. 158/2005.

Normele de aplicare a OUG 158/2005 (Ordinul 60/2006) precizeaza la art. 12 urmatoarele :
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical, în înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.

2. OUG nr. 158/2005:
Art. 12. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:

A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã; (literã modificatã prin art. unic pct. 9 din Legea nr. 399/2006, în vigoare de la 9 noiembrie 2006)

B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;
b) prima zi de incapacitate temporarã de muncã, în cazul persoanelor asigurate prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).

Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã,
pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
...
Art. 47....
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

3. Art. 153 C.mun.
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Asadar, durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternal Mari20 Mari20 Buna seara, am si eu o intrebare daca poate sa ma ajute cineva cu un raspuns.. sotia mea a nascut acum o luna, ea are dreptul la concediul maternal 126 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu medical neplatit corinaion corinaion Buna ziua. Am lucrat timp de 20 de ani , pana in 2010 intr-un institut. Din 2010 am ramas acasa, nu am mai avut serviciu, dar am fost coasigurat la sotul meu ... (vezi toată discuția)