avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Uzurpare calitati oficiale sau abuz in serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Uzurpare calitati oficiale sau abuz in serviciu

Un cetatean gaseste in usa un plic pe care scria:,Vizita agent executare silita".In interiorul plicului era specificat ca persoana a fost cautata de un agent de executare silita al unei societati de recuperare si ca are de returnat o anumita suma de bani catre o banca.Din cate se stie,legea spune ca executarile silite se pot face numai de catre executorii judecatoresti in urma unei hotarari judecatoresti definitive.Cetateanul poate face plangere penala impotriva societatii de recuperare sau a angajatului care s-a recomandat ca fiind agent de executare silita ,pentru uzurpare de calitati oficiale conform art 324 sau Art. 258
Uzurparea de calităţi oficiale
(1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta funcţionarului public care continuă să exercite o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) au fost săvârşite de o persoană care poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorităţi publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 260. -
(2) Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare strictă de la 3 la 10 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2016
anonim_71, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 04:18, 6 Februarie 2016
Agentul de executare silita incearca prin vorba buna si cooperare. Din moment ce n-a pretins ca ar fi executor judecatoresc, n-a uzurpat nicio calitate.
In plicul respectiv era numele salariatului respectiv care se recomanda drept AGENT DE EXECUTARE SILITA.Ori executarile silite se fac NUMAI de catre executorii judecatoresti nu de catre orice salariat al respectivei societati si numai in baza unui titlu executoriu.Mai nou,pentru a se ajunge la o executare silita trebuie decizie judecatoreasca.Curtea Constituţională a constatat, recent, că; declanşarea executării silite fără un control judecătoresc prealabil încalcă exigenţele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garanţiilor de imparţialitate şi independenţă specifice numai instanţelor judecătoreşti. Totodată, Curtea Constituţională a reţinut că încuviinţarea executării silite nu poate fi delegată executorului judecătoresc, acesta nefăcând parte din autoritatea judecătorească;.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2016
anonim_71, utilizator
Agentul de executare silita este un simplu cetatean care reprezinta interesele firmei la care e angajat. Calitatea de simplu cetatean nu poate fi uzurpata.

Detalii pe [ link extern ]
Calitatea de simplu cetatean nu-i da dreptul salariatului firmei sa se recomande AGENT DE EXECUTARE SILITA.Pentru ca nu el executa silit.Nici nu are dreptul legal.Persoana respectiva nu s-a recomandat ca fiind simplu cetatean ci AGENT DE EXECUTARE silita..Ori nu cunoasteti legea ori va faceti ca nu intelegeti.DOAR executorii judecatoresti pot face executari silite in urma unei hotarari judecatoresti definitive.Si s-ar putea sa i se faca plangere penala acestui salariat,{simplu cetatean} pentru ca isi aroga o calitate la care nu are dreptul.
Ultima modificare: Vineri, 5 Februarie 2016
anonim_71, utilizator
In ce lege din ce an, la ce articol si ce alineat scrie ca "agent de executare silita" ar fi o calitate rezervata functionarilor statului? Nu este o calitate oficiala, dupa cum licentiat in Vuvuzela nu este un titlu universiar.

Alte discuții în legătură

Executare silita-casa socrilor RFlorentina RFlorentina Buna ziua. As avea o intrebare legata de o executare silita. Am avut un imprumut la banca,pentru care am depus garantie casa socrilor. Nu am reusit sa platesc ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare silita bogdandaniel87 bogdandaniel87 buna ziua, in data de 31.01.2018 am pramit la sediul firmei o instiintare de popriore pe salariu de la un birou executor in baza unei hotarari judecatoresti ... (vezi toată discuția)
încuviinþare executare silitã boggieuk boggieuk Buna ziua, Astazi am aflat , ca un creditor a cerut încuviinţare executare silită impotriva mea. Eu am avut domiciliul pana in iulie in X oras , in ... (vezi toată discuția)